Την στόχευση για μακροχρόνια και συνεχόμενη συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση στον τομέα της έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στην Ελλάδα έδειξαν τα στελέχη της Chevron κατά την υποδοχή της ελληνικής αποστολής που επισκέφτηκε τα γραφεία της δεύτερης μεγαλύτερης πετρελαϊκής εταιρείας στο Τέξας των ΗΠΑ
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου, ο υφυπουργός Ενέργειας Νίκος Τσάφος και ο επικεφαλής της ΕΔΕΥΕΠ Άρης Στεφάτος συνομίλησαν επί 45 λεπτά με τον Πρόεδρο της Chevron International Exploration and Production, κ. Clay Neff, και την Αντιπρόεδρο Παγκόσμιας Εξερεύνησης (Chevron’s Vice President of Global Exploration), κυρία Liz Schwarze.
Στη συνέχεια μετέβησαν στο κέντρο ασφαλείας των γεωτρήσεων της Chevron σε όλο τον κόσμο με real time δεδομένα της αμερικανικής εταιρείας όπου ξεναγήθηκαν από τα στελέχη της εταιρείας.
Η Chevron δραστηριοποιείται στην περιοχή της Κύπρου, του Ισραήλ και της Αιγύπτου αντιμετωπίζοντας την Ελλάδα σαν ένα κομμάτι του ευρύτερου γεωγραφικού παζλ της Ανατολικής Μεσογείου, στην οποία μάλιστα μία μέρα πριν την επίσκεψη της ελληνικής αποστολής στις ΗΠΑ όρισε επικεφαλής του region για τις εξορύξεις Έλληνα που εργάζεται για λογαριασμό της αμερικανικής εταιρείας.
Ο κ. Παπασταύρου θα συνομιλήσει με τηλεδιάσκεψη με τον αμερικανό υπουργού Ενέργειας Κρις Ράιτ (λόγω αδυναμίας μετάβασης της ελληνικής αντιπροσωπείας στην Ουάσιγκτον) όπου αναμένεται να συζητηθούν θέματα ενεργειακής συνεργασίας και ευρύτερου γεωπολιτικού ενδιαφέροντος.
Ο διεθνής διαγωνισμός για τα οικόπεδα Νότια της Πελοποννήσου, νότια Κρήτη 1 και νότια Κρήτη 2 για τα οποία έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον η Chevron και το Α2 που ενδιαφέρει την HelleniQ Energy προχωρεί τάχιστα και με ενιαίο τρόπο από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας κάτι που φαίνεται να αναγνώρισε και η αμερικανική πλευρά.
Ήδη, το ΥΠΕΝ έχει υπογράψει τρεις υπουργικές αποφάσεις για τους υδρογονάνθρακες.
Τις αμέσως επόμενες μέρες αναμένεται να δημοσιευθεί η διακήρυξη του διαγωνισμού στην εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου και θα παραμείνει για 90 μέρες με στόχο την υποβολή δεσμευτικών προσφορών έως τα μέσα Αυγούστου.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι στόχος της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ είναι να προωθήσει ευρύτερες συνεργασίες με ελληνικές εταιρείες της αμερικανικής εταιρείας σε προμήθειες LNG καθώς σήμερα η Ελλάδα εισάγει το 75% του υγροποιημένου φυσικού αερίου από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής με ελληνικά πλοία.
Να σημειωθεί ότι ο κ. Παπασταύρου έχει συναντήσεις στις ΗΠΑ με την ομογένεια και Σάββατο 10 Μαΐου, θα συναντήσει τον κ. Randy Weber, μέλος της Αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων και Αντιπρόεδρο της υποεπιτροπής Ενέργειας
