Συνέντευξη Τύπου στο Thessaloniki Helexpo Forum παραχώρησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος αποτύπωσε χτες τον οδικό χάρτη των επόμενων δώδεκα μηνών με σύνθημα την αυτοπεποίθηση στην άμυνα, στην οικονομία και στην υγεία.
Η επιστροφή του τουρκικού ερευνητικό σκάφους Οruc Reis στην Αττάλεια είναι ένα θετικό πρώτο βήμα από την πλευρά της Τουρκίας, δήλωσε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι ελπίζει να υπάρξει συνέχεια.
Όπως είπε είναι «ένα πρώτο βήμα στη σωστή κατεύθυνση», επισημαίνοντας ωστόσο ότι «η αποκλιμάκωση δεν μπορεί είναι στιγμιαία, αλλά εφόσον δούμε βήματα στη σωστή κατεύθυνση η Ελλάδα είναι έτοιμη να συζητήσει».
«Για να συμβεί αυτό δεν μπορεί να υπάρχει η ένταση που υπήρχε τις προηγούμενες ημέρες», πρόσθεσε ο Κυρ. Μητσοτάκης σημειώνοντας ότι η χώρα «είναι έτοιμη να καθίσει στο τραπέζι για τη μία μείζονα διαφορά που έχει με την Τουρκία, την οριοθέτηση των θαλλασίων ζωνών»
Άλλωστε, «σε μία μη οριοθετημένη περιοχή απαγορεύονται οι μονομερείς ενέργειες όπως έκανε η Τουρκία», επισήμανε, τονίζοντας ότι «όσο υπάρχουν τέτοιες ενέργειες δεν μπορούμε να συζητάμε».
«Αν έχουμε τέτοιες ενδείξεις πρώτος εγώ θα κάτσω στο τραπέζι εγώ. Η Ελλάδα είναι μια δύναμη ειρήνης και απέδειξε ότι έχει ισχυρές συμμαχίες. Είμαστε πιο ενισχυμένοι από ό,τι πριν κάποιους μήνες στο επίπεδο αυτό», συμπλήρωσε.
«Ο καλόπιστος διάλογος είναι ο δρόμος», επανέλαβε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας ότι «έτσι θα αντιμετωπίσουμε το μόνο θέμα με την Τουρκία την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών», εκφράζοντας την προσδοκία του ότι αυτό «θα αποτελέσει τον πρόλογο μια βελτιούμενης κατάστασης στις διμερείς μας σχέσεις, οι οποίες δεν αφορούν μόνο εκείνες της Ελλάδας – Τουρκίας, αλλά και της Ευρώπης», για την οποία όπως είπε «στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων».
Στα μέσα του 2021 θα φτάσουν στην Ελλάδα τα πρώτα Rafale
Όσον αφορά τα εξοπλιστικά, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε ότι στα μέσα του 2021 θα φτάσουν στην Ελλάδα τα πρώτα από τα 18 γαλλικά μαχητικά Rafale. Από αυτά τα έξι θα είναι καινούργια και τα 12 ελαφρώς μεταχειρισμένα, ενώ η συνολική αγορά θα έχει ολοκληρωθεί στις αρχές του 2022, είπε, προσθέτοντας ότι το project αγοράς των νέων φρεγατών και της αναβάθμισης των τεσσάρων υφιστάμενων είναι διάρκειας 5-7 ετών.
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, το κόστος προμήθειας των νέων πολεμικών σκαφών και της αναβάθμισης των υφιστάμενων, δεν μπορεί ακόμη να υπολογιστεί, καθώς η απόκτησή τους θα γίνει κατόπιν προσφορών και θα επιλεγούν οι πιο συμφέρουσες, με βάση τόσο τα ποιοτικά κριτήρια, όσο και το κόστος. καλύτερες , ανέφερε από την Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός.
«Σε ορίζοντα 10ετίας έχουμε την δυνατότητα να υποστηρίξουμε την χρηματοδότηση της αγοράς τους», είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης, επικαλούμενος σχετικές συνεννοήσεις με το υπουργείο Οικονομικών. Αναφερθείς στην αμυντική συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας, είπε ότι αυτό προχωρά, ενώ έκανε ειδική μνεία στην ρήτρα αμοιβαίας αποτροπής που υπάρχει σε ευρωπαϊκό επίπεδο σύμφωνα με το άρθρο 7 της Συνθήκης της ΕΕ. «Ελπίζω να μην χρειαστεί να ενεργοποιηθεί», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Η μάσκα το καλύτερο μέτρο προστασίας που έχουμε απέναντι στον κορονοϊό»
Ερωτηθείς για την πανδημία του κορονοϊού, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «είναι πάρα πολύ σημαντικό να ανοίξουν τα σχολεία στην ώρα τους», προσθέτοντας ότι «τα σχολεία θα ανοίξουν αύριο και όλα θα είναι έτοιμα».
Ο ίδιος επισήμανε ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που μοιράζει δωρεάν τις μάσκες, ενώ στάθηκε γενικότερα στη χρήση μάσκας απευθύνοντας «έκκληση προς όλους: ο λόγος που επιμένουμε στη χρήση της μάσκας είναι γιατί μας το επισημαίνουν οι ειδικοί. Ξέρω ότι η μάσκα είναι άβολη και ότι δεν είναι ευχάριστο να τη φοράμε όλη την ημέρα, αλλά αυτό μας λένε οι ειδικοί και θα ζητήσω από όλους να συμμορφωθούν με αυτές τις υποδείξεις».
Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, η μάσκα είναι το καλύτερο μέσο προστασίας που διαθέτουμε απέναντι σε ένα δεύτερο κύμα κορονοϊού, ενώ επανερχόμενος στα σχολεία είπε για το το μέγεθος των τάξεων πως «ήταν πρακτικά αδύνατον να δημιουργήσουμε εντός λίγων μηνών τόσες πρόσθετες σχολικές τάξεις για να μοιράσουμε τα παιδιά σε μικρότερα τμήματα».
Παράλληλα, σημείωσε ότι «είναι δεδομένο ότι κάπου θα υπάρξουν κάποια κρούσματα», αλλά υπογράμμισε υπάρχουν αυστηρά πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ.
Πρόσθεσε ότι στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες Λέσβο και Πέλλα τα σχολεία δεν θα ανοίξουν αμέσως, αλλά τόνισε πως η Ελλάδα βρίσκεται πολύ πιο πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ενώ ενημέρωσε ότι «εδώ και δύο ημέρες έχουμε προσθέσει στη φαρέτρα των όπλων μας τα rapid test αντιγόνων, με πρώτη εφαρμογή στη Λέσβο. Η χώρα θα προμηθευτεί ένα εκατομμύριο τέτοια τεστ».
Απευθυνόμενος σε όσους αμφισβητούν την ύπαρξη του ιού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι «έχω μια ευθύνη ως Πρωθυπουργός της χώρας να αποκρούσω όλες τις θεωρίες συνωμοσίας και με κανονιστικά μέτρα και με την πειθώ».
«Στόχος μας η οριστική κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης»
Σε ερώτηση για την αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης ο πρωθυπουργός απάντησε πως είχε μιλήσει και στις προγραμματικές δηλώσεις για την οριστική κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης σε βάθος τετραετίας.
«Σήμερα κάνουμε το πρώτο βήμα σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες», σημείωσε και πρόσθεσε πως αυτή τη στιγμή, υπό αυτές τις συνθήκες, επιλογή της κυβέρνησης είναι να στηριχθεί ο ιδιωτικός τομέας, γιατί αυτός έχει πληγεί πολύ περισσότερο από τις συνέπειες της πανδημίας. Παράλληλα, μίλησε για προτεραιοποίηση των επιλογών της κυβέρνησης με βάση και τις δημοσιονομικές δυνατότητές της.
Πρόθυμη η Γερμανία να υποδεχθεί μετανάστες από Μόρια
«Υπάρχουν ξεκάθαρες ευθύνες για την Μόρια, το ΚΥΤ κάηκε από κάποιους υπερδραστήριους μετανάστες που θέλησαν να εκβιάσουν την κυβέρνηση και να απαιτήσουν την μετακίνησή τους από το νησί», ανέφερε από την Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας όμως ότι «αυτό που έγινε στην Μόρια πρέπει να το δούμε ως ευκαιρία».
«Ευκαιρία να υπερδραστηριοποιηθεί η Ευρώπη», τόνισε και επισήμανε ότι ο ευρωπαίος Επίτροπος Μ. Σχοινάς είπε ότι η ΕΕ θα καταθέσει τις προτάσεις της Κομισιόν μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, προσθέτοντας πως συνιστά και μια «δεύτερη ευκαιρία να δημιουργήσουμε ένα κέντρο υποδοχής στην Μυτιλήνη που δεν θα κουβάλα τις μνήμες της Μόριας».
«Το κράτος ήταν και είναι παρών. Δημιουργήσαμε ένα νέο πρόχειρο καταυλισμό, όπου οι συνθήκες θα είναι καλύτερες από ότι στην Μόρια. Όποιος μπαίνει θα εξετάζεται για Covid», πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι «έχουν γίνει 2.000 τεστ και έχουν βρεθεί κάποιες δεκάδες θετικοί».
«Στην Μυτιλήνη θα υπάρχει ένα μόνιμο κέντρο υποδοχής μεταναστών. Το νησί έχει απόλυτο δίκιο να παραπονιέται για τις συνθήκες που επικρατούσαν στην Μόρια. Και είμαι πρώτος εγώ διατεθειμένος να αναλάβω τις ευθύνες. Ζήτησα από την Ευρώπη η διαχείριση του νέου κέντρου, όπου και αν επιλέξουμε να γίνει αυτό, να έχει την συμμετοχή, ανάμειξη και χρηματοδότηση της ΕΕ, η οποία και δείχνει θετική», συμπλήρωσε.
Για το θέμα των ασυνόδευτων ανηλίκων. ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι έφυγαν όλα τα παιδιά και οι έφηβοι από την Μόρια καθώς και ότι «συζήτησα και με τον Εμ. Μακρόν και την Αν. Μέρκελ για το πώς θα κατανεμηθούν τα παιδιά σε ευρωπαϊκές χώρες».
«Μίλησα με την Αν. Μέρκελ χθες το βράδυ για το ότι θα υποδεχθεί κάποιες οικογένειες για τις οποίες έχει βγει θετική απόφαση στο ζήτημα ασύλου», είπε και τόνισε ότι «θα είμαστε στην πρώτη γραμμή ώστε να κατανεμηθεί δίκαια το βάρος του προσφυγικού, όπως είπε ο Σχοινάς».
Τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα αν η Ελλάδα δεν είχε καταφέρει να διαχειριστεί καλύτερα τις ροές στην Ανατολική Μεσόγειο, υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι «η Ελλάδα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της το μεταναστευτικό, χρειάζεται έμπρακτη αλληλεγγύη».
«Θα εμβολιαστώ πρώτος εγώ και η οικογένειά μου για να δώσω το παράδειγμα»
Σε ερώτηση για την πανδημία και τα εμβόλια που αναμένονται, ο πρωθυπουργός σχολίασε ότι είναι απόλυτα βέβαιος για την ασφάλεια τους όταν κυκλοφορήσουν, ενώ υπογράμμισε ότι αν χρειαστεί θα δώσει το παράδειγμα και θα εμβολιαστεί πρώτος ο ίδιος και η οικογένειά του.
Ειδικότερα, ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την αισιοδοξία «πως θα έχουμε εμβόλια, και όχι μόνο ένα εμβόλιο, που θα είναι απολύτως ασφαλή και αρκούντως αποτελεσματικά σχετικά σύντομα». Πρόσθεσε πως θα έχουμε αρκετές ποσότητες εμβολίων, αν και δεν μπορεί να ξέρει πόσο σύντομα, αλλά η Ελλάδα είναι σε όλα τα συμβόλαια προαγοράς.
Το εμβόλιο θα διατεθεί δωρεάν, επανέλαβε ο πρωθυπουργός, με μία προτεραιοποίηση από την Επιτροπή Εμβολιασμού, εκτιμώντας ωστόσο ότι «το πρόβλημά μας θα είναι άλλο, θα είναι να πείσουμε τους Έλληνες ότι πρέπει να εμβολιαστούν».
Σε αυτό το πλαίσιο υπογράμμισε ότι το εμβόλιο θα είναι απολύτως ασφαλές όταν διατεθεί και θα χρειαστεί να γίνει μια προσπάθεια ενημέρωσης της κοινής γνώμης, ενώ αν πρέπει για λόγους συμβολισμού να δώσει το παράδειγμα πρώτος θα εμβολιαστεί ο ίδιος και η οικογένειά του.
Δείτε τη συνέντευξη Τύπου του Κυριάκου Μητσοτάκη