Η Ευρώπη μένει πίσω και να βρούμε τρόπο να κρατήσουμε τις εταιρείες που ξεκίνησαν εδώ και αναπτύσσονται αλλού. Δεν χρειάζεται η Ευρώπη να περάσει άλλη μία κρίση. Αυτό διεμήνυσε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ σε συνέντευξή της στη γαλλική Le Monde, επισημαίνοντας ότι η έκθεση του Mario Draghi υπογραμμίζει το χάσμα παραγωγικότητας, το οποίο οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον τεχνολογικό τομέα.
«Το ερώτημα τώρα είναι εάν η ώθηση που πήραν οι Ηνωμένες Πολιτείες από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 θα συνεχιστεί με την τεχνητή νοημοσύνη, τη συσσώρευση κέντρων δεδομένων και την εκμετάλλευση αυτών των δεδομένων. Αυτό είναι το βασικό ζήτημα», τόνισε η σιδηρά κυρία της ΕΚΤ.Η λύση
Στο ερώτημα ποια είναι η λύση επεσήμανε μια σειρά από παράγοντες: το ενεργειακό -ειδικά όσον αφορά τα κέντρα δεδομένων-, την κινητικότητα της εργασίας που είναι πολύ μεγαλύτερη στις ΗΠΑ, την άρση ρυθμιστικών εμποδίων, ώστε να ενθαρρύνεται από την ΕΕ η ανάπτυξη τεχνολογικών εταιρειών, κυρίως στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης και η «ελαφριά», όπως τη χαρακτήρισε, πολιτική των ΗΠΑ απέναντι στη βιομηχανία, υπό την έννοια ότι απαιτούνται λιγότερες προϋποθέσεις για την ίδρυση μιας εταιρείας εκεί. «Όταν ρωτάω τους κατασκευαστές, σχεδόν όλοι συμφωνούν ότι στην Ευρώπη, η διαδικασία είναι περίπλοκη και δυσκίνητη. Και πάνω από το πολυεπίπεδο ευρωπαϊκό σύστημα, έχετε στη συνέχεια εκείνα των κρατών μελών», σημείωσε χαρακτηριστικά. Και τέλος, την ιδιωτική χρηματοδότηση: στις ΗΠΑ, εξήγησε, υπάρχουν προγράμματα συνταξιοδοτικών ταμείων και άλλα χρηματοπιστωτικά μέσα που καθιστούν δυνατή τη διοχέτευση αποταμιεύσεων και την παροχή κινήτρων στους εργαζομένους ή συνταξιούχους για το μέλλον της οικονομίας ή την εξέλιξη του χρηματιστηρίου. Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, αυτά τα σχέδια απέχουν ακόμη πολύ από αυτούς τους μηχανισμούς, ιδίως τη συμμετοχή σε μετοχές και τον επιμερισμό των κερδών της εταιρείας. Εξ ου και η ανάγκη ανάπτυξης μιας ένωσης κεφαλαιαγορών.
Ενωση κεφαλαιαγορών
Αναφορικά με την ένωση κεφαλαιαγορών και την αντίδραση της Γερμανίας απέναντι στον κοινό δανεισμό που εκφράστηκε πρόσφατα, η Κριστίν Λαγκάρντ διεμήνυσε χαρακτηριστικά: «Οι εκθέσεις Letta και Draghi είναι μια κλήση αφύπνισης για τους Ευρωπαίους, μια προειδοποίηση. Η αξιολόγηση είναι αυστηρή αλλά δίκαιη και παρέχει συγκεκριμένες συστάσεις. Υποδηλώνει ότι όλοι οι Ευρωπαίοι πρέπει να προετοιμαστούν και να είναι έτοιμοι να εγκαταλείψουν λίγη κυριαρχία για να «συνδυάσουν τα καλύτερα», για να παραφράσουμε αυτό που είπε κάποτε ο Paul Valéry. Αλλά αυτό που μου δίνει ελπίδα είναι η δέσμευση όλων των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων στην ένωση κεφαλαιαγορών. Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ δεσμεύεται επίσης σταθερά».
Υστέρηση στην απορρόφηση
Σε σχέση με την υστέρηση στην αξιοποίηση κονδυλίων από την ΕΕ, όπως έγινε στην περίπτωση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης των 750 δισ. ευρώ, η Λαγκάρντ υπογράμμισε την «ευρωπαϊκή βραδύτητα», καθώς, όπως είπε, «τέσσερα χρόνια αργότερα, έχει διατεθεί λιγότερο από το μισό του δανείου. Ανέφερε, μάλιστα, ως παράδειγμα την ελληνική κρίση λέγοντας: «Το ίδιο ακριβώς πρόβλημα είχαμε και στην ελληνική κρίση. Οι διοικήσεις των διαφόρων χωρών δεν είναι πάντα σε θέση να διαχειρίζονται γρήγορα τα εισερχόμενα κεφάλαια. Οι υπουργοί οικονομικών των χωρών που λαμβάνουν πολλά κεφάλαια σας λένε ότι έχουν βεβαίως προσδιορίσει ποια γέφυρα ή σιδηροδρομική γραμμή πρέπει να κατασκευαστεί, αλλά ότι πρέπει να λάβουν τοπικές άδειες καθώς και άδειες για απαλλοτρίωση περιουσίας και ότι οι περιβαλλοντικές οργανώσεις προσφεύγουν στα δικαστήρια δράσεις. Όλα αυτά χρειάζονται πολύ χρόνο».
Με αφορμή τις εξελίξεις στη γαλλική οικονομία, η Κριστίν Λαγκάρντ υπογράμμισε πως η εφαρμογή των ευρωπαϊκών δημοσιονομικών κανόνων πρέπει να χρησιμεύσει ως δεσμευτική κατευθυντήρια γραμμή, δεν προβλέπεται, όμως, πρόσθεσε, ύφεση στσην Ευρώπη, το 2024 ούτε τα επόμενα δύο χρόνια.
Ο πληθωρισμός
Ο στόχος είναι ορατός, αλλά δεν θα σας πω ακόμη ότι ο πληθωρισμός έχει ηττηθεί, τόνισε η Λαγκάρντ. «Είμαστε ικανοποιημένοι με το ποσοστό του 1,7%, αλλά γνωρίζουμε επίσης ότι ο πληθωρισμός θα αυξηθεί ξανά τους επόμενους μήνες απλώς και μόνο λόγω των επιπτώσεων της βάσης (…) Εξάλλου, ο πληθωρισμός στον τομέα των υπηρεσιών – που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τους μισθούς – εξακολουθεί να είναι στο 3,9%. Επομένως, η σύνεση είναι δικαιολογημένη», πρόσθεσε.
Για τα επιτόκια
Οσον αφορά τον ρυθμό μείωσης των επιτοκίων, επανέλαβε ότι ο ρυθμός με τον οποίο μειώνονται τα επιτόκια θα καθοριστεί από τα οικονομικά δεδομένα που θα λάβει η ΕΚΤ τις επόμενες εβδομάδες και μήνες – με βάση την ενημερωμένη εκτίμηση για τις προοπτικές για τον πληθωρισμό, τη δυναμική του υποκείμενου πληθωρισμού και την ισχύ της μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής. Και για να αναζωογονηθεί η ανάπτυξη, απαιτείται επείγουσα δράση στον τομέα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, σημείωσε.
Οι αμερικανικές εκλογές
Για τις εκλογές στις ΗΠΑ η επικεφαλής της ΕΚΤ σημείωσε ότι -χωρίς να επιθυμεί να εκφέρει γνώμη για κανέναν συγκεκριμένο υποψήφιο- «η πολιτική διεθνούς εμπορίου των ΗΠΑ θα έχει φυσικά αντίκτυπο στην οικονομική δραστηριότητα στον υπόλοιπο κόσμο, και κυρίως στην Κίνα. Όποιος και να κερδίσει, εάν επιδεινωθεί ο κατακερματισμός του εμπορίου, η επίδραση στο παγκόσμιο ΑΕΠ θα είναι αρνητική, με τις απώλειες να φτάνουν το 9% σε ένα σοβαρό σενάριο πλήρους αποσύνδεσης σύμφωνα με τις προσομοιώσεις της ΕΚΤ. Αλλά θυμηθείτε: όταν εξελέγη ο Τζο Μπάιντεν, όλοι νόμιζαν ότι θα άρει τα τελωνειακά εμπόδια που είχε βάλει ο προκάτοχός του (Ντόναλντ Τραμπ). Δεν προέκυψε τίποτα από αυτό».