Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού εξέδωσε σήμερα η ΕΜΥ προειδοποιώντας για τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες που θα διατηρηθούν τουλάχιστον μέχρι την Παρασκευή 19/7, παρατείνοντας το κύμα καύσωνα που πλήττει τη χώρα.
Οι υψηλότερες θερμοκρασίες θα σημειωθούν στο εσωτερικό της ηπειρωτικής Ελλάδας (κυρίως στα δυτικά και τα βόρεια) και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.
Στις παραθαλάσσιες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα είναι 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη λόγω της θαλάσσιας αύρας.
Σε υψηλά επίπεδα θα κυμαίνονται, ιδίως από τη Δευτέρα 15/7 και οι ελάχιστες θερμοκρασίες.
Πιο αναλυτικά:
Τo Σάββατο (13-7-2024) η μέγιστη θερμοκρασία θα φτάσει:
Στη Μακεδονία, τη Θράκη και την Ήπειρο τους 37 με 39 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία τοπικά τους 40 με 41 βαθμούς Κελσίου.
Στη Στερεά, τη Θεσσαλία και την Πελοπόννησο τους 38 με 40 και τοπικά τους 41 βαθμούς Κελσίου.
Στο Ιόνιο, τα νησιά Ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 36 με 38 βαθμούς Κελσίου.
Στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 33 με 35 βαθμούς Κελσίου.
Στην Αττική τους 38 με 39 βαθμούς Κελσίου.
Την Κυριακή (14-7-2024) υψηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν κυρίως στα δυτικά, τα βόρεια, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.
Η μέγιστη θερμοκρασία θα φτάσει:
Στη Μακεδονία, τη Θράκη και την Ήπειρο τους 38 με 40 βαθμούς και
τοπικά στην κεντρική Μακεδονία τους 41 με 42 βαθμούς Κελσίου.
Στη δυτική Στερεά, τη Θεσσαλία και τη δυτική Πελοπόννησο τους 40 με 42 βαθμούς Κελσίου.
Στην ανατολική Στερεά και την ανατολική Πελοπόννησο τους 40 και τοπικά τους 41 βαθμούς Κελσίου.
Στο Ιόνιο, τα νησιά Ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 37 με 39 βαθμούς Κελσίου.
Στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 34 με 36 βαθμούς Κελσίου.
Στην Αττική τους 39 με 40 βαθμούς Κελσίου.
Τη Δευτέρα (15-7-2024) η μέγιστη θερμοκρασία θα φτάσει:
Στη Μακεδονία, τη Θράκη και την Ήπειρο τους 39 με 40 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία τοπικά τους 41 με 42 βαθμούς Κελσίου.
Στη δυτική Στερεά, τη Θεσσαλία και τη δυτική Πελοπόννησο τους 41 με 42 και πιθανώς τοπικά τους 43 βαθμούς Κελσίου.
Στην ανατολική Στερεά και την ανατολική Πελοπόννησο τους 41 με 42 βαθμούς Κελσίου.
Στο Ιόνιο, τα νησιά Ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 39 με 40 βαθμούς Κελσίου.
Στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 35 με 37 βαθμούς Κελσίου.
Στην Αττική τους 39 με 40 βαθμούς Κελσίου.
Στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας προβλέπεται κορύφωση των θερμοκρασιών. Σε καθημερινή βάση θα γίνεται επαναπροσδιορισμός των ορίων των θερμοκρασιών σε χρονικό ορίζοντα τριών ημερών.
Παράλληλα επισημαίνεται ότι προβλέπονται συνθήκες υψηλής θερμικής καταπόνησης λόγω των επικείμενων θερμοκρασιών, στις περισσότερες ηπειρωτικές περιοχές της χώρας. Περισσότερες λεπτομέρειες για την εξέλιξη του δείκτη θερμικής καταπόνησης (WBGT) θα βρείτε εδώ.
Οι συστάσεις της Πολιτικής Προστασίας
Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την επικράτηση των υψηλών θερμοκρασιών.
Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την επικράτηση των υψηλών θερμοκρασιών.
Στις περιοχές όπου προβλέπεται η επικράτηση υψηλών θερμοκρασιών, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας εφιστά την προσοχή στα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις επόμενες ημέρες, ώστε να αποφευχθούν προβλήματα υγείας, όπως θερμική εξάντληση και θερμοπληξία, που μπορεί να προκληθούν εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών που θα επικρατήσουν.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τις οδηγίες αυτοπροστασίας από τις υψηλές θερμοκρασίες, συνιστάται στους πολίτες:
Να παραμένουν σε χώρους δροσερούς και σκιερούς μακριά από συνωστισμό, να χρησιμοποιούν κλιματιστικά μηχανήματα ή ανεμιστήρες και να αποφεύγουν τη βαριά σωματική εργασία σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία.
Να αποφεύγουν την ηλιοθεραπεία, όπως και το βάδισμα ή το τρέξιμο κάτω από τον ήλιο και να φορούν καπέλο και γυαλιά ηλίου και ρούχα ανοιχτόχρωμα από ύφασμα που επιτρέπει στο δέρμα να αερίζεται και διευκολύνει την εξάτμιση του ιδρώτα, αποφεύγοντας τα συνθετικά υφάσματα.
Να καταναλώνουν ελαφρά γεύματα με φρούτα και λαχανικά, περιορίζοντας τα λιπαρά και την ποσότητα του φαγητού.
Να πίνουν άφθονο νερό και χυμούς φρούτων, αποφεύγοντας τα οινοπνευματώδη.
Ιδιαίτερη μέριμνα συνιστάται για τα μωρά και τα μικρά παιδιά, καθώς και τους ηλικιωμένους και τους πάσχοντες από χρόνια νοσήματα για την προστασία τους από τις υψηλές θερμοκρασίες
Σε συναγερμό η Κρήτη
Πολύ υψηλός είναι για αύριο Σάββατο 13 Ιουλίου 2024, σε όλη την Κρήτη, ο κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορίας κινδύνου 4 ), όπως ανακοίνωσε η Πολιτική Προστασία Περιφέρειας Κρήτης, σύμφωνα με τον ημερήσιο Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.
Επιπλέον, όπως σημειώνεται, με απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, η Περιφέρεια Κρήτης τίθεται σε κατάσταση κινητοποίησης Red Code.
Όλες οι υπηρεσίες και τα τεχνικά μέσα που αποτελούν τον μηχανισμό πολιτικής προστασίας έχουν τεθεί σε πλήρη κινητοποίηση, ενεργοποιώντας και αναπτύσσοντας το αναγκαίο ανθρώπινο δυναμικό και τα αντίστοιχα προς τις ανάγκες, υλικά και μέσα. Υπό αυτές τις συνθήκες, έχει μεταξύ άλλων απαγορευθεί η καύση και η χρήση πυρός σε υπολείμματα καλλιεργειών, το κάπνισμα σε κυψέλες μελισσών, η εκτέλεση θερμών εργασιών (συγκόλληση, τροχός κοπής κά), η χρήση υπαίθριων ψησταριών και η χρήση ειδών πυροτεχνίας.
Επιπρόσθετα, ανακοινώθηκε η προληπτική απαγόρευση διέλευσης, παραμονής και κυκλοφορίας προσώπων και οχημάτων, στα δασικά οικοσυστήματα υψηλής προστασίας που ευρίσκονται σε περιοχές υψηλής επικινδυνότητας για την εκδήλωση δασικών πυρκαγιών, σε περιοχές NATURA, καθώς και σε δασικά οικοσυστήματα, πάρκα και άλση και άλλες ευπαθείς περιοχές της Περιφέρειας Κρήτης.
Για την ΠΕ Λασιθίου, το Αζιλακόδασος, το Βαθύ, το Καλό Χωριό-Μεσελέροι, το κυπαρισσόδασος Κριτσάς και το δάσος Κρούστα του Δήμου Αγίου Νικολάου, η Θρυπτή και το Σελάκανο Δήμου Ιεράπετρας και το Βάι του Δήμου Σητείας.
Για την ΠΕ Ηρακλείου, το Φουρνί, ο Γιούχτας και ο Επανωσήφης του Δήμου Αρχανών-Αστερουσίων, η Σύμη του Δήμου Βιάννου, το δάσος Ρούβα – Ζαρού του Δήμου Γόρτυνας και Δήμου Φαιστού, ο Κουδουμάς του Δήμου Γόρτυνας και το δάσος της Κέρης του Δήμου Μαλεβιζίου.