Κατατίθεται την Τρίτη ο νέος προϋπολογισμός στη Βουλή, με φορολογικές ελαφρύνσεις μόνιμου χαρακτήρα που ενσωματώνει η κυβέρνηση στο τελικό σχέδιο.
Μετά τη μείωση του τέλους επιτηδεύματος, θεσπίζεται και η διατήρηση των χαμηλών συντελεστών ΦΠΑ σε μεταφορές, τουρισμό και πολιτισμό. Σύμφωνα με πληροφορίες, η σχετική απόφαση της κυβέρνησης θα αποτυπώνεται στο τελικό κείμενο του προϋπολογισμού, ο οποίος πρόκειται να κατατεθεί την Τρίτη 21 Νοεμβρίου.
Ο προϋπολογισμός του 2024, που κατατίθεται αύριο στη Βουλή, συμπεριλαμβάνει «γενναία» έκτακτα και μόνιμα μέτρα, για εργαζόμενους του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, για τους συνταξιούχους, για τις οικογένειες με παιδιά, για τους ιδιοκτήτες ακινήτων. Επιπλέον, ενισχύει κατά περίπου 600 εκατ. ευρώ τα κονδύλια για Παιδεία και Υγεία.
Τι προβλέπει ο νέος προϋπολογισμός
Επίσης φέρνει αλλαγές στους συντελεστές ΦΠΑ, αυξήσεις σε συνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους, καθώς και ξεπάγωμα των τριετιών στον ιδιωτικό τομέα, για το 2024.
Μονιμοποιείται χαμηλός συντελεστής 13%:
Μεταφορές: Καλύπτει εισιτήρια των δρομολογίων με τρένο, μετρό και τραμ, με αστικά και υπεραστικά λεωφορεία, αεροπορικά και ακτοπλοϊκά εισιτήρια, καθώς και τις μεταφορές με συνδυασμό οδικών, εναέριων και θαλάσσιων μέσων.
Τουριστικό πακέτο: Στο τιμολόγιο διαμονής µε πρωινό ή με ημιδιατροφή επιβάλλεται ΦΠΑ 13%. Για τη διαμονή µε πλήρη διατροφή μόνο το 5% της ενιαίας τιμής υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 24%. Το υπόλοιπο 95% επιβαρύνεται με 13%. Για τη διαμονή all inclusive στο 90% της ενιαίας τιμής εφαρμόζεται ΦΠΑ με μειωμένο συντελεστή 13%.
Μονιμοποιείται επίσης το 6% στα εισιτήρια κινηματογράφου:
Εισιτήρια του κινηματογράφου (6%)
Παράταση 6 μηνών (δηλαδή ως τέλος Ιουνίου) χαμηλού συντελεστή 13%:
Κόμιστρα των ταξί
Καφές και ροφήματα (τσάι, κακάο κ.λπ.) σερβιριζόμενα από επιχειρήσεις εστίασης
Επανέρχονται σε ΦΠΑ 24% από 1/1/2024:
Σερβιριζόμενα αναψυκτικά από επιχειρήσεις εστίασης
Ως προς τα βασικά μεγέθη του προϋπολογισμού, οι αλλαγές είναι οριακές και θα έλεγε κανείς ότι μοιάζουν με συγκοινωνούντα δοχεία μεταξύ 2023 και 2024. Ειδικότερα, ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το 2024 αναμένεται να φτάσει στο 2,9% (αντί 3% στο προσχέδιο), ενώ φέτος η οικονομία υπολογίζεται ότι τελικά θα «τρέξει» με 2,4%, αντί πρόβλεψης 2,3% στο προσχέδιο. Όσον αφορά στο «καυτό» πεδίο του πληθωρισμού, εκτιμάται ότι θα κρατηθεί στο 2,6% την επόμενη χρονιά, δηλαδή ελαφρώς υψηλότερα από τις προβλέψεις του προσχεδίου (2,4%) αλλά σαφώς χαμηλότερα από τα φετινά επίπεδα του 3,9%.
Αυξήσεις για συνταξιούχους-δημοσίους υπαλλήλους -Ξεπάγωμα των τριετιών
Αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους αναμένονται σύμφωνα με τον νέο προϋπολογισμό, μετά από 13 χρόνια ακινησίας. Το αναθεωρημένο μισθολόγιο που θα εφαρμοστεί από την 1η Ιανουαρίου 2024 προβλέπει τα εξής:
Αύξηση 70 ευρώ στον βασικό μισθό.
Αυξημένο επίδομα τέκνων από 20 έως 50 ευρώ.
Έμμεση αύξηση που κυμαίνεται από 6,4 έως 18,3 ευρώ, λόγω μειωμένης παρακράτησης φόρου λόγω αυξημένου αφορολογήτου κατά 1.000 ευρώ για οικογένειες με παιδιά.
Επίσης, προβλέπονται αυξήσεις στις συντάξεις, με περίπου 3% για συνταξιούχους με προσωπική διαφορά έως 10 ευρώ από την 1η Ιανουαρίου 2024. Ταυτόχρονα, καταργείται ο φόρος 30% επί των συντάξεων για τους απασχολούμενους συνταξιούχους και αντικαθίσταται με εισφορά 10% επί των πρόσθετων αμοιβών από την εργασία.
Οι συνταξιούχοι με σύνταξη έως 1.600 ευρώ και με διαφορά άνω των 10 ευρώ, δεν δικαιούνται αύξηση. Ωστόσο, θα λάβουν έκτακτη ενίσχυση από 100 έως 200 ευρώ πριν τα Χριστούγεννα, ενώ 150 ευρώ θα λάβουν περίπου 1,3 εκατ. χαμηλοσυνταξιούχοι με κύρια σύνταξη έως 700 ευρώ και χωρίς προσωπική διαφορά.
Τέλος, ο προϋπολογισμός περιλαμβάνει επιπλέον μέτρα, όπως μείωση 10% στο ΕΝΦΙΑ για ακίνητα που έχουν ασφαλιστεί εναντίον φυσικών καταστροφών, επέκταση σε 9 μήνες του επιδόματος μητρότητας στον ιδιωτικό τομέα, και αύξηση των επιδομάτων ΟΠΕΚΑ και ΔΥΠΑ/ΟΑΕΔ κατά 10-15 ευρώ.