Το πρωί της Κυριακής 30 Ιουνίου θα ανοίξουν οι κάλπες σε όλη τη Γαλλία, για τον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών. Το κόμμα της Λεπέν, παραμένει σταθερά στην πρώτη θέση των δημοσκοπήσεων. Στίγμα προθέσεων της ακροδεξιάς, η πρόταση για εξαίρεση από το Δημόσιο όσων έχουν διπλή ιθαγένεια, ενώ η Μαρίν Λεπέν ζητά περιορισμό εξουσιών του προέδρου σε θέματα Άμυνας και Εξωτερικής πολιτικής, με τον Μακρόν να ξεκαθαρίζει ότι το Σύνταγμα δεν αλλάζει.
Ηταν η πιο σύντομη προεκλογική εκστρατεία στην ιστορία της Γαλλικής Δημοκρατίας, που ενδέχεται όμως να οδηγήσει τη χώρα και σε μια μεγάλη κρίση.
Δηλώσεις υποψηφίων της Εθνικής Συσπείρωσης αλλά και της ίδιας της Λεπέν δείχνουν πως εάν οι δημοσκοπήσεις επιβεβαιωθούν και στην κάλπη, τότε το αδιέξοδο είναι δεδομένο. Η ίδια μάλιστα, εκμεταλλευόμενη ασάφειες του Συντάγματος, αμφισβητεί ακόμη και τις αρμοδιότητες του Γάλλου προέδρου σε άμυνα και εξωτερική πολιτική.
Χαρακτηρίζει τιμητικό το ρόλο του Μακρόν ως αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων και με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία εκτιμά ότι οι όποιες αποφάσεις είναι αρμοδιότητα του πρωθυπουργού, ενώ αμφισβητεί και την επιλογή του Τιερί Μπρετόν ως επιτρόπου, λέγοντας ότι ο Γάλλος πρόεδρος δεν έχει δικαίωμα για τέτοιες αποφάσεις.
Οργισμένη ήταν η αντίδραση του Μακρόν που έκανε λόγο για αλαζονεία, ξεκαθαρίζοντας ότι το Σύνταγμα δεν χωρά σε καμία συζήτηση με κενά.
Στους κινδύνους πολιτικής παράλυσης στη διακυβέρνηση της χώρας αναφέρθηκε και ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, υποψήφιος βουλευτής με τους Σοσιαλιστές.
Όσο πλησιάζουν οι εκλογές όμως, οι υποψήφιοι της ακροδεξιάς φαίνεται να ακολουθούν όλο και πιο ακραία ρητορική, με δηλώσεις ακόμα και απομάκρυνσης από το Δημόσιο όσων έχουν διπλή ιθαγένεια. Η άνοδος του ρατσισμού κυριάρχησε και στο τελευταίο ντιμπέιτ πριν τις εκλογές.
Το όλο κλίμα αποτυπώνεται και σε ένα τραγούδι το οποίο έχει γίνει viral, με τους ακροδεξιούς να το έχουν αναγάγει σε ύμνο τους. Έχει δημιουργηθεί με τη βοήθεια τεχνητής νοημοσύνης, τίτλος του είναι «Δεν θα φύγω» και αναφέρεται σε απελάσεις μεταναστών με αρκετά ρατσιστικά σχόλια. ΠΗΓΗ: ΕΡΤ
ΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ
Το πρόγραμμα για τους φόρους και τις δημόσιες δαπάνες τόσο του ακροδεξιού κόμματος Εθνικός Συναγερμός όσο και του αριστερού συνασπισμού Νέο Λαϊκό Μέτωπο αποτελούν βασική αιτία ανησυχίας για την μελλοντική κατάσταση της γαλλικής αγοράς ομολόγων.
Σύμφωνα με τη Citi, υπάρχουν δύο σενάρια δεν έχουν ακόμη αποτιμηθεί από τις αγορές και ενδέχεται να επηρεάσουν το σύνολο των ευρωπαϊκών μετοχών, αναφέρει σε δημοσίευμά του το δίκτυο CNBC.
“Το μοντέλο μας υποδηλώνει ότι η αγορά τιμολογεί κάτι ανάμεσα σε ένα θετικό αποτέλεσμα και σ’ ένα αδιέξοδο… είμαστε μερικές ποσοστιαίες μονάδες πιθανότατα μακριά από την πλήρη τιμολόγηση του αδιέξοδου”, δήλωσε η Μπεάτα Μάνθι, επικεφαλής στρατηγικής παγκόσμιων μετοχών της Citi στο CNBC.
“Η αγορά με δυο λόγια δεν έχει αποτιμήσει το ενδεχόμενο μιας ακροδεξιάς ή μιας ακροαριστερής πλειοψηφίας”, πρόσθεσε η Μάνθι.
Το κόμμα του Μακρόν στις δημοσκοπήσεις έρχεται τρίτο αν και με ανεβασμένα ποσοστά σε σχέση με την πανωλεθρία του Ιουνίου. Ο Γάλλος πρόεδρος που πήρε την απόφαση για πρόωρες βουλευτικές εκλογές μετά την ήττα του στις κάλπες των ευρωεκλογών, έχει επιδοθεί σε μία προεκλογική εκστρατεία που χρησιμοποιεί τη θεωρία των δύο άκρων, και τις απειλές για οικονομική κατάρρευση – μέχρι και για εμφύλιο – εάν το «κέντρο» χάσει την εξουσία.
Πολλοί είναι αυτοί που κατηγορούν τον Μακρόν ότι ουσιαστικά διευκόλυνε τους ακροδεξιούς της Λεπεν προκηρύσσοντας εκλογές σε μία ευνοϊκή για τους ίδιους συγκυρία – μετά την πρωτιά στις ευρωεκλογές – και διαπιστώνουν ότι ο Γάλλος πρόεδρος έπεσε στην παγίδα που ο ίδιος έστησε, καθώς προσπάθησε για ακόμα μία φορά να «εκβιάσει» με την άνοδο της ακροδεξιάς προβάλλοντας τον εαυτό του σαν εναλλακτική.
Ο ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΓΥΡΟΣ
Τα αποτελέσματα της πρώτης Κυριακής είναι μία πρώτη κρίσιμη σύγκρουση σε μια διαδικασία που έχει ακόμα πολύ δρόμο μπροστά της. Η πραγματική μάχη θα δοθεί στον δεύτερο γύρο που θα κρίνει την επόμενη μέρα στη Γαλλία. Κρίσιμη θα είναι επίσης η στάση του Μακρόν και της Δεξιάς στον δεύτερο γύρο.
Εάν οι δημοσκοπήσεις επιβεβαιωθούν, το Λαϊκό Μέτωπο θα περάσει στον δεύτερο γύρο κόντρα στην ακροδεξιά στις περισσότερες τουλάχιστον περιφέρειες. Ανάλογα με το ποσοστό συμμετοχής είναι πιθανόν να υπάρχει και τρίτος υποψήφιος (από το κόμμα του Μακρόν) στον δεύτερο γύρο.
Σύμφωνα με το εκλογικό σύστημα κάθε υποψήφιος που λαμβάνει το 12,5% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων περνάει στον δεύτερο γύρο, αν και η παράδοση θέλει τον τρίτο να αποσύρεται.
Η στάση που θα κρατήσει το κόμμα του Μακρόν αλλά και της δεξιάς στον δεύτερο γύρο θα είναι αποφασιστικής σημασίας. Όχι μόνο για το ποιος θα βγει τελικά νικητής αλλά και για το ποιες θα είναι οι συμμαχίες της επόμενης μέρας σε ένα ούτως ή άλλως εύθραυστο τοπίο.
Θεωρία των δύο άκρων, μέτωπο κατά της Ακροδεξιάς ή στήριξή της στη λογική ότι η Λεπέν «μπορεί να εξημερωθεί»;
Αναλόγως βέβαια θα κριθεί και η στάση του Λαϊκού Μετώπου και η αντίδρασή του σε φιλικές ή εχθρικές κινήσεις από τον Μακρόν.
Διλήμματα που δεν φαίνεται να έχουν απάντηση πριν τουλάχιστον από τα αποτελέσματα της Κυριακής.