Την τουρκική προκλητικότητα καταδίκασαν ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, μετά τη συνάντησή τους στο Ελιζέ στο Παρίσι.

Οι δύο ηγέτες έκαναν λόγο για συναντίληψη σε μία ευρεία γκάμα θεμάτων, από τα εθνικά θέματα, την οικονομία, το προσφυγικό – μεταναστευτικό, αλλά και την Κλιματική Αλλαγή.

«Οι δύο χώρες έχουν κοινό όραμα», τόνισε ο Πρόεδρος της Γαλλίας.

«Η Γαλλία υποστηρίζει την Ελλάδα, την Κύπρο σε σχέση με το σεβασμό των κυριαρχικών τους δικαιωμάτων, καταδικάζοντας τις προκλήσεις της Τουρκίας ως προς τούτο. Επαναλάβαμε τις ανησυχίες μας. Καταδικάσαμε με σαφή τρόπο» τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης», επισήμανε ο Εμανουέλ Μακρόν και έπειτα προανήγγειλε επίσκεψη του υπουργού Άμυνας της Γαλλίας στην Ελλάδα.

Ακόμα, ο Γάλλος Πρόεδρος είπε πως θα γίνουν κοινές επιχειρήσεις από ξηράς και θαλάσσης, με στόχο να διασφαλιστεί η ασφάλεια. Ο Εμανουέλ Μακρόν υπογράμμισε ότι στηρίζει πλήρως τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου και καταδίκασε την τουρκική προκλητικότητα.

Επίσης, ο Εμανουέλ Μακρόν αναφέρθηκε στη συμφωνία των μεταξύ υπουργείων Αμύνης των δύο χωρών: «Μιλάμε για βιομηχανική συνεργασία και για κοινές επιχειρήσεις στη θάλασσα και στην ξηρά. Θα θέλαμε να δούμε και άλλες όμορες χώρες να εμπλέκονται», ανέφερε ο Πρόεδρος της Γαλλίας.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν και ζητήματα επενδύσεων. «Το ζητούμενο είναι να ενισχυθούν οι επενδύσεις στην Ελλάδα», υπογράμμισε ο Εμανουέλ Μακρόν.

Για απόλυτη σύγκλιση μίλησε ο Γάλλος πρόεδρος για το μεταναστευτικό – προσφυγικό.

«Η Γαλλία θα είναι στο πλευρό σας σε προσωπικό και τεχνικό επίπεδο, προκειμένου να υπάρξουν επιστροφές. Να βασίζεστε στη δική μας χώρα», πρόσθεσε ο Εμανουέλ Μακρόν.

Επίσης, ζήτησε κοινή μεταναστευτική πολιτική στην Ευρώπη από φέτος, για να υπάρξει ένα πλαίσιο αποτελεσματικής αλληλεγγύης στην υποδοχή των προσφύγων με μέριμνα για τις χώρες πρώτης γραμμής.

Επιπλέον, οι δύο πλευρές συζήτησαν για το Brexit. «Πρέπει να κοιτάξουμε το μέλλον» ανέφερε ο Γάλλος Πρόεδρος, προτάσσοντας την ενότητα και την ακεραιότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπως είπε, θα πρέπει να οικοδομηθεί μια νέα σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο για το μέλλον. Προανήγγειλε δε ένα συνέδριο για το μέλλον της Ευρώπης. Έχουμε κοινές φιλοδοξίες για την αγροτική πολιτική, την πολιτική περιφερειακής αλληλεγγύης», ανέφερε ο Εμανουέλ Μακρόν, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην κλιματική αλλαγή, όπου η Ελλάδα είναι αρωγός.

Στο εγγύς μέλλον, ο Πρόεδρος της Γαλλίας θα επισκεφθεί την Ελλάδα. «Πάντοτε η Γαλλία ήταν κοντά σας. Οι δύο χώρες ήταν πάντα καίριες στην ιστορία», σημείωσε ο Γάλλος Πρόεδρος.

Μητσοτάκης: Θα υπάρξει νέα εταιρική σχέση που θα αναβαθμίσει Ελλάδα και Γαλλία
«Οι δεσμοί Ελλάδας και Γαλλίας είναι ιστορικοί, οι σχέσεις μας ήταν και είναι εξαιρετικές», τόνισε από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Οι δύο πλευρές μίλησαν για νέα εταιρική σχέση, που θα αναβαθμίσει τις δύο χώρες. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις οικονομικές εξελίξεις στη χώρα μας αλλά και στη χθεσινή έκδοση του 15ετούς ομολόγου.

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στον αγωγό φυσικού αερίου EastMed. «Είναι κοινή η καταδίκη της παραβατικής συμπεριφοράς της Τουρκίας» τόσο στην Κύπρο, όσο και στη συμφωνία με τη Λιβύη.

Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, οποιαδήποτε πολιτική λύση στη Λιβύη έχει ως προϋπόθεση την ακύρωση του μνημονίου. Έπειτα, καλωσόρισε την παρουσία γαλλικών δυνάμεων στην Ανατολική Μεσόγειο, ως εγγυητές της ειρήνης. «Προωθούμε ένα νέο πλαίσιο στρατηγικής συνεργασίας στα θέματα ασφάλειας», ανέφερε.

Οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας θα βρίσκονται σε τακτική επαφή για όλα τα ζητήματα που αφορούν την περιοχή μας.

Ο Κυριάκο Μητσοτάκης έκανε λόγο για συναντίληψη σε μια σειρά θεμάτων με τον Εμανουέλ Μακρόν.

«Η Γαλλία ήταν από την πρώτη στιγμή συμπαραστάτης μας στο να διεκδικήσουμε χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα. Μπορούμε να διεκδικήσουμε τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2021», συμπλήρωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός, χαρακτηρίζοντας σύμμαχο τη Γαλλία σε αυτήν την προσπάθεια.

Η Ελλάδα διεκδικεί αυξημένους πόρους από το Ταμείο Συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λόγω και της κρίσης των τελευταίων ετών.

Για το μεταναστευτικό, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι υπήρξε συναντίληψη στην αντιμετώπισή του. «Τα εξωτερικά μας σύνορα πρέπει να φυλάσσονται με ευθύνη όλης της Ευρώπης και να αυξηθούν οι επιστροφές», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Δεύτερον, υπήρξε συμφωνία στο ότι η κοινή δήλωση Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας είναι εξαιρετικά χρήσιμη, αν τηρείται από την Τουρκία. Η Αθήνα θέλει την Άγκυρα συνεργάτιδα. Παράλληλα, παρέπεμψε στις προτάσεις της Κομισιόν για την νέα πρόταση για το άσυλο και τη μετανάστευση.

«Διεκδικούμε κοινή ευρωπαϊκή πολιτική ασύλου και να μπορεί η Ευρώπη να αντιμετωπίσει με κοινούς κανόνες το ζήτημα, ανέφερε. Μάλιστα επέκρινε χώρες που από τη μία ανήκουν στη ζώνη Σένγκεν κι από την άλλη αρνούνται να δείξουν κάθε αλληλεγγύη στο μεταναστευτικό.

Για την κλιματική αλλαγή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπενθύμισε ότι η Ελλάδα έχει αναλάβει πολύ τολμηρές δεσμεύσεις, να κλείσει τα εργοστάσια παραγωγής λιγνίτη μέχρι το 2028 και γι’ αυτό ζητά από το αρμόδιο Ταμείο στήριξη.

Ο πρωθυπουργός έκλεισε με μια προσωπική εμπειρία, αναφερόμενος στην επίσκεψή του στο Άουσβιτς, για τα 75 χρόνια από την απελευθέρωσή του, ενώ αυτές κυκλοφορεί στη Γαλλία το έργο Μαουτχάουζεν του Ιάκωβου Καμπανέλλη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χάρισε στον Εμάνουελ Μακρόν αντίγραφο του έργου. «Είναι στο χέρι μας να περπατήσουμε τον δρόμο του αύριο με ευθύνη, ασφάλεια και συνεργασία», κατέληξε ο πρωθυπουργός.