Σάββατο, 17 Οκτωβρίου, 2026
Tilegrafimanews – Έκτακτες Ειδήσεις και Επικαιρότητα
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT
Tilegrafimanews – Έκτακτες Ειδήσεις και Επικαιρότητα
Αρχική Featured

Μαρινάκης: «Οι μεγάλες κρίσεις απαιτούν γενναίες λύσεις» – Το μήνυμα για την ακρίβεια

TechTeam από TechTeam
17/10/2026 15:00
σε Featured, HOT NEWS, ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
A A
52
SHARES
110
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter
Google Πρόσθεσε το tilegrafimanews.gr ως προτιμώμενη πηγή στη Google

Την ανάγκη να δοθεί στην Ελλάδα μεγαλύτερη δημοσιονομική ευελιξία, προκειμένου να μπορεί να λάβει πρόσθετα μέτρα στήριξης για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, σε συνέντευξή του

Ο κ. Μαρινάκης χαρακτήρισε την ενεργειακή κρίση πρωτοφανή, επικαλούμενος τις εκτιμήσεις του εκτελεστικού διευθυντή του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, και σημείωσε ότι έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά πολέμων και κρίσεων των τελευταίων ετών.

Όπως ανέφερε στο Open, η συζήτηση που έγινε σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης δικαιώνει την πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να θέσει το ζήτημα της δημοσιονομικής ευελιξίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το αίτημα για δημοσιονομική ευελιξία
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε θετικό πρώτο βήμα την ενσωμάτωση στα συμπεράσματα της Ευρωπαϊκής Συνόδου της ανάγκης να εξεταστεί η δυνατότητα δημοσιονομικής ευελιξίας για τα κράτη-μέλη.

Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι το ζητούμενο είναι να γίνει τελικά αποδεκτό το σχετικό αίτημα, ώστε οι κυβερνήσεις να έχουν τη δυνατότητα να διαθέσουν πρόσθετους πόρους για την αντιμετώπιση μιας έκτακτης κρίσης.

«Το γεγονός ότι μπήκε στα συμπεράσματα είναι ένα καλό πρώτο βήμα. Δεν είναι όμως αυτό το οποίο πρέπει να γίνει. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να γίνει δεκτό το αίτημα», σημείωσε.

Παράλληλα, υπενθύμισε προηγούμενες ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες, όπως το Ταμείο Ανάκαμψης κατά την περίοδο της πανδημίας και το πρόγραμμα SAFE, υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα έχει αναλάβει πρωτοβουλίες που αρχικά αντιμετωπίστηκαν με επιφυλάξεις, αλλά στη συνέχεια συνέβαλαν στη διαμόρφωση ευρωπαϊκών αποφάσεων.

«Τα χρήματα δεν είναι απεριόριστα»
Αναφερόμενος στις δυνατότητες λήψης νέων μέτρων, ο Παύλος Μαρινάκης υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να στηρίξει περαιτέρω τους πολίτες, αλλά πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας και τα όρια δαπανών.

Όπως είπε, για να χρηματοδοτηθούν πρόσθετες παρεμβάσεις θα πρέπει είτε να εξασφαλιστούν νέοι πόροι είτε να υπάρξει η απαιτούμενη ευελιξία σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Παράλληλα, κάλεσε την αντιπολίτευση να διευκρινίσει πώς προτείνει να χρηματοδοτηθούν τα μέτρα που ζητά, εφόσον δεν επιθυμεί την επιβολή νέων φόρων.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι τα φορολογικά έσοδα έχουν αυξηθεί λόγω της ανάπτυξης της οικονομίας, της αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής και των εσόδων από τον ΦΠΑ, τα οποία ενισχύθηκαν εξαιτίας των τιμών.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα μόνιμα μέτρα που έχουν δοθεί και συνεχίζουν να εφαρμόζονται ανέρχονται σε περίπου 800 εκατ. ευρώ για το 2026, ενώ τα έκτακτα μέτρα στήριξης που έχουν ήδη ληφθεί φτάνουν τα 850 εκατ. ευρώ.

«Οι μεγάλες κρίσεις απαιτούν γενναίες λύσεις και σίγουρα σε καμία περίπτωση ανέξοδες υποσχέσεις ή μεγάλα λόγια», τόνισε, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση θα εξετάσει κάθε πρόσθετη δυνατότητα στήριξης, εφόσον αυτή μπορεί να χρηματοδοτηθεί.

Τι είπε για το πετρέλαιο θέρμανσης και το επίδομα
Για το πετρέλαιο θέρμανσης, ο κ. Μαρινάκης ανέφερε ότι, χωρίς την παρέμβαση της κυβέρνησης, η τιμή έναρξης της περιόδου θα μπορούσε να διαμορφωθεί περίπου στα 1,90-1,95 ευρώ το λίτρο, ενώ με την επιδότηση στην αντλία εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει λίγο πάνω από το 1,50 ευρώ.

Όπως εξήγησε, η επιδότηση στην αντλία αφορά όλους τους πολίτες, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια. Παράλληλα, αναφέρθηκε στο επίδομα θέρμανσης, σημειώνοντας ότι τα εισοδηματικά κριτήρια έχουν διευρυνθεί σε σχέση με το 2019, ιδιαίτερα για τις οικογένειες με παιδιά και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

Ενδεικτικά, ανέφερε ότι για ένα ζευγάρι με δύο παιδιά το εισοδηματικό όριο για τη χορήγηση του επιδόματος έχει αυξηθεί από τις 24.000 στις 34.000 ευρώ. Παράλληλα, σημείωσε ότι το ανώτατο ποσό του επιδόματος έχει αυξηθεί από τα 350 ευρώ έως και τα 1.560 ευρώ, ανάλογα με την περίπτωση και τις ενεργειακές ανάγκες της περιοχής.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε επίσης ότι στο πλαίσιο της επιδότησης του επιδόματος θέρμανσης έχει συμπεριληφθεί και η θέρμανση με ηλεκτρική ενέργεια.

Ερωτηθείς εάν υπάρχει ενδεχόμενο να ανοίξει νωρίτερα η πλατφόρμα για το επίδομα θέρμανσης, απάντησε ότι θα μεταφέρει το σχετικό αίτημα στους αρμόδιους, διευκρινίζοντας ότι δεν έχει ληφθεί κάποια απόφαση. «Εφόσον κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει και μπορεί να υποστηριχθεί και τεχνικά και λογιστικά, δημοσιονομικά, δεν έχει λόγο να μη γίνει», ανέφερε, προσθέτοντας ότι δεν μπορεί να προαναγγείλει κάτι που δεν έχει αποφασιστεί.

Η θέση της κυβέρνησης για τον ειδικό φόρο κατανάλωσης
Σχετικά με το ενδεχόμενο μείωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης, ο Παύλος Μαρινάκης υποστήριξε ότι οι επιπτώσεις των φορολογικών παρεμβάσεων διαφέρουν από χώρα σε χώρα.

Όπως ανέφερε, σε ορισμένες περιπτώσεις η μείωση του ΦΠΑ δεν μεταφράστηκε σε αντίστοιχο όφελος για τους καταναλωτές, ενώ, σύμφωνα με τον ίδιο, η παρέμβαση στην αντλία μπορεί να αποφέρει μεγαλύτερο όφελος από μια μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης, ανάλογα με το καύσιμο.

Παράλληλα, δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι κατ’ αρχήν θετική σε μειώσεις φόρων, υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχουν οι απαραίτητοι δημοσιονομικοί πόροι και ότι το όφελος φτάνει τελικά στον καταναλωτή.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε, επίσης, στη μείωση 91 φόρων, συνυπολογίζοντας τις παρεμβάσεις που έχουν προγραμματιστεί έως το 2027, όπως είπε.

«Το πρόβλημα της ακρίβειας υπάρχει»
Ο κ. Μαρινάκης αναγνώρισε ότι αρκετοί πολίτες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν δυσκολίες λόγω της ακρίβειας, επισημαίνοντας ότι οι διαδοχικές κρίσεις έχουν περιορίσει τις δυνατότητες της οικονομίας.

«Μακάρι να μπορούσαμε να πατήσουμε ένα κουμπί, να βοηθήσουμε κι άλλο τον κόσμο, ειδικά τη μεσαία τάξη και τα χαμηλότερα εισοδήματα», ανέφερε, επαναλαμβάνοντας ότι τα διαθέσιμα χρήματα είναι συγκεκριμένα και προέρχονται από τους φορολογούμενους.

Παράλληλα, άσκησε κριτική στην αντιπολίτευση, χαρακτηρίζοντας τις προτάσεις της για μειώσεις φόρων ακοστολόγητες και υποστηρίζοντας ότι κάθε μέτρο πρέπει να συνοδεύεται από συγκεκριμένη χρηματοδότηση.

Κλείνοντας, τόνισε ότι η κυβέρνηση κρίνεται με βάση τις συνθήκες που επικρατούν διεθνώς και τις κρίσεις που καλείται να διαχειριστεί. «Θέμα ακρίβειας υπάρχει. Μαγικές συνταγές δεν υπάρχουν, ούτε μαθητευόμενοι μάγοι», κατέληξε

 

 


Google News
Πάτα εδώ και ακολούθησε το TILEGRAFIMANEWS.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις

Ετικέτες: ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ

ΣχετικάΆρθρα

Featured

Μαρινάκης: Πρόσθετα μέτρα στήριξης εφόσον δοθεί δημοσιονομική ευελιξία – Τι είπε για GSI Γκιλφόιλ κι αυτοδυναμία

16/10/2026 | 20:00
Featured

Μαρινάκης: «Δίνουμε όσα αντέχει η οικονομία» – Αιχμές κατά της αντιπολίτευσης

15/10/2026 | 17:00
Featured

Μαρινάκης: «Η αποπομπή Γκιλφόιλ είναι απόφαση της κυβέρνησης των ΗΠΑ – Η αντιπολίτευση το πάει παραπέρα»

14/10/2026 | 14:02
Featured

Μαρινάκης για ενδεχόμενο απομάκρυνσης της Κίμπερλι Γκιλφόιλ: Δεν υπάρχει σχετικό αίτημα στο υπ. Εξωτερικών, παρακολουθούμε τις εξελίξεις

13/10/2026 | 15:31
Load More
Επόμενο Άρθρο

Παπασταύρου από Κρήτη: Ανάπτυξη με προστασία και ανάδειξη της φυσικής μας κληρονομιάς


ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

  • Καιρός: Το Σάββατο η πιο δύσκολη ημέρα της νέας επιδείνωσης – Το κρίσιμο 6ωρο για την Αθήνα

    68 shares
    Share 27 Tweet 17
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΙΚΑ, ΔΗΜΟΣΙΟΥ, ΝΑΤ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ: Επικουρικές με εκκρεμότητες και αναδρομικά έως 4.200€ στα παραδείγματα – Η νέα πλατφόρμα του ΕΦΚΑ

    64 shares
    Share 26 Tweet 16
  • Μαρινάκης: Πρόσθετα μέτρα στήριξης εφόσον δοθεί δημοσιονομική ευελιξία – Τι είπε για GSI Γκιλφόιλ κι αυτοδυναμία

    59 shares
    Share 24 Tweet 15
  • ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΙΚΑ, ΔΗΜΟΣΙΟΥ, ΝΑΤ, ΟΑΕΕ: Ποσά από 360€ έως 4.800€ στα παραδείγματα – Ποιοι περιμένουν χρήματα και τι πρέπει να δηλώσουν στην Εφορία

    60 shares
    Share 24 Tweet 15
  • Γιορτή σήμερα 17 Οκτωβρίου, εορτολόγιο: Άγιος Ανδρέας ο Οσιομάρτυρας «Ὁ ἐν τὴ Κρίσει»

    58 shares
    Share 23 Tweet 15
  • Νέα εποχή στην αμερικανική πρεσβεία: Ο «αθόρυβος» διπλωμάτης Τζόσουα Χακ παίρνει το τιμόνι

    57 shares
    Share 23 Tweet 14
  • “Δυτικοί” σημαίνει: ΟΥΤΕ “Ταλιμπάν”, ΟΥΤΕ “γιουσουφάκια”!

    57 shares
    Share 23 Tweet 14
Tilegrafimanews – Έκτακτες Ειδήσεις και Επικαιρότητα

Το ενημερωτικό site tilegrafimanews.gr είναι ένας ειδησεογραφικός ιστότοπος με βασικό χαρακτηριστικό του, την εγκυρότητα της είδησης και έτσι έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του διαδικτυακού κοινού καθώς συνολικά το έχουν επισκεφτεί πάνω από 3 εκατομμύρια χρηστών. Η καθημερινή επισκεψιμότητα επιβραβεύει την προσπάθεια όλης της δημοσιογραφικής ομάδας μας.

Τηλεγράφημα Αριθμός μέλους - Μητρώο online media: 12528 Υπουργείο Ψηφιακής πολιτικής, τηλεπικοινωνιών και ενημέρωσης - Γενική γραμματεία ενημέρωσης και επικοινωνίας

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

About Us

Πρόσθεσε το μπάνερ μας Google+

Όροι χρήσης

Επικοινωνία

Διαφημιστείτε στο tilegrafimanews.gr

RSS feed

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • HOT NEWS
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

About Us

Πρόσθεσε το μπάνερ μας Google+

Όροι χρήσης

Επικοινωνία

Διαφημιστείτε στο tilegrafimanews.gr

RSS feed

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ

News OAED.GR ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ ΑΣΕΠ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΟΡΤΗ ΣΗΜΕΡΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ ΕΦΚΑ Ελλάδα ΗΠΑ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ Μητσοτάκης ΝΕΑ ΟΑΕΔ ΟΠΕΚΕΠΕ ΠΟΙΟΙ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΥΡΙΖΑ Συντάξεις ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΡΑΜΠ Τσίπρας καιρός
  • All categories
  • Newsletter
  • tags
  • test
  • useronline
  • Ανάρτηση σχολίων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • Όλες οι ειδήσεις
  • Όροι Χρήσης – Πολιτική Απορρήτου – Cookies – Newsletter
  • Ποιοι είμαστε
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

© 2015 - 2022 tilegrafimanews.gr | Produced by etouch

  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT

© 2015 - 2022 tilegrafimanews.gr | Produced by etouch