Ρεπορτάζ: Γιώργος Θεοχάρης
Μεγάλη έρευνα για τους σεισμούς-Η Ελλάδα βρίσκεται σε μια από τις πιο ενεργές σεισμογενείς ζώνες της Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου.
Τα τελευταία περιστατικά σεισμικής διέγερσης, όπως ο πρόσφατος σεισμός των 6,1 Ρίχτερ νότια της Κρήτης, έχουν αναζωπυρώσει την επιστημονική συζήτηση γύρω από την πιθανότητα ισχυρών σεισμών στη χώρα τους επόμενους μήνες.
Το tilegrafimanews.gr πραγματοποίησε εκτενή έρευνα βάσει των τελευταίων εκτιμήσεων κορυφαίων σεισμολόγων, τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό, καταγράφοντας τις περιοχές υψηλού κινδύνου και τις πιθανές εξελίξεις.
Οι ζώνες υψηλής σεισμικής επικινδυνότητας στην Ελλάδα
Σύμφωνα με τον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), οι πλέον επικίνδυνες ζώνες είναι:
• Το Ιόνιο Πέλαγος (Ζάκυνθος, Κεφαλονιά, Λευκάδα), που παραμένει η πιο σεισμογενής περιοχή της χώρας
• Η Δωδώνη και η περιοχή Ιωαννίνων, όπου τα ρήγματα έχουν μακροχρόνια σεισμική ησυχία
• Η ανατολική Θεσσαλία – Φάρσαλα – Δομοκός, που είχε δείξει ανησυχητική δραστηριότητα το 2021
• Τα Δωδεκάνησα, ειδικά η Ρόδος και το Καστελλόριζο, που επηρεάζονται από πιέσεις της Αφρικανικής πλάκας
Ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος ανέφερε πρόσφατα ότι «η συσσωρευμένη ενέργεια σε αρκετές περιοχές της χώρας είναι υψηλή» και ότι «ο ελληνικός χώρος βρίσκεται σε φάση στατιστικής ωρίμανσης για σεισμό μεγέθους άνω των 6,5 Ρίχτερ σε μία από τις προαναφερθείσες ζώνες».
Τι λένε οι ξένοι σεισμολόγοι για τον ελληνικό χώρο
Η Ελλάδα απασχολεί διαρκώς τους διεθνείς σεισμολογικούς οργανισμούς. Ο EMSC ανέφερε σε πρόσφατη ανάλυση πως οι σεισμικές δονήσεις στην Κρήτη, το Ανατολικό Αιγαίο και το Ιόνιο εντάσσονται σε μία περίοδο «ενεργού μετακίνησης των τεκτονικών ορίων», κάτι που καθιστά την περιοχή «εξαιρετικά δυναμική».
Το USGS, η αμερικανική γεωλογική υπηρεσία, εκτιμά ότι η πιθανότητα να σημειωθεί σεισμός άνω των 6,5 Ρίχτερ στην Ελλάδα μέχρι το τέλος του 2025 κυμαίνεται μεταξύ 35% και 50%, βάσει μοντέλων τεκτονικής σύγκρουσης πλάκας.
Ιδιαίτερη προσοχή δίνουν επίσης σε περιοχές όπως η Σάμος, η οποία επλήγη το 2020 από φονικό σεισμό, και η κεντρική Μακεδονία, όπου υπάρχει αδρανοποιημένο αλλά ενεργό ρήγμα βόρεια της Θεσσαλονίκης.
Ο σεισμός στην Κρήτη και η ευρύτερη σημασία του
Ο σεισμός των 6,1 Ρίχτερ που σημειώθηκε πρόσφατα νότια της Κρήτης δεν προκάλεσε σοβαρές ζημιές, αλλά όπως τονίζουν οι επιστήμονες του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, πρόκειται για ένα γεγονός που δεν πρέπει να υποτιμάται. Το επίκεντρο βρισκόταν σε υποθαλάσσιο ρήγμα με ιστορικό ισχυρών δονήσεων, και η περιοχή παρουσιάζει έντονη μετασεισμική δραστηριότητα χωρίς σαφή εκτόνωση.
Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Ευθύμιος Λέκκας δήλωσε πως «οι δονήσεις νότια της Κρήτης είναι μέρος ενός ευρύτερου κύκλου σεισμικής κινητικότητας στο Νότιο Αιγαίο» και ότι παραμένει ανοικτό το ενδεχόμενο ισχυρότερης δόνησης. Αν και δεν υπάρχει τεκμηριωμένη ένδειξη ότι θα ακολουθήσει άμεσα καταστροφικός σεισμός, η επιτήρηση των ρηγμάτων είναι σε καθεστώς αυξημένης επιφυλακής.
Αναμονή χωρίς πανικό – Ο ρόλος της πρόληψης
Οι ειδικοί τονίζουν ότι δεν υπάρχουν αξιόπιστα εργαλεία πρόβλεψης του χρόνου εκδήλωσης ενός σεισμού, αλλά η συστηματική ανάλυση και τα στατιστικά μοντέλα μπορούν να εντοπίσουν περιοχές αυξημένης επικινδυνότητας.
Το tilegrafimanews.gr επικοινώνησε και με πηγή από το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, η οποία επεσήμανε ότι «όλες οι κρίσιμες υποδομές της χώρας βρίσκονται υπό συνεχή επιθεώρηση και προληπτική συντήρηση», ειδικά σε περιοχές με ιστορικά δεδομένα μεγάλων σεισμών.
Στο μεταξύ, η εμφάνιση του tilegrafimanews.gr τις τελευταίες ημέρες στο Google Discover, όπου καταγράφεται αυξημένο ενδιαφέρον για σεισμικά φαινόμενα, επιβεβαιώνει τη ζωτική σημασία της έγκυρης ενημέρωσης και της επιστημονικής τεκμηρίωσης σε περιόδους αβεβαιότητας.
Η αναδημοσίευση επιτρέπεται μόνο εάν προσθέσετε ενεργό σύνδεσμο στη πηγή του άρθρου