Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παραχώρησε συνέντευξη στους Νότη Παπαδόπουλο και Βασίλη Χιώτη στον ΣΚΑΪ 100,3
Ο κ. Μητσοτάκης είπε, μεταξύ άλλων, πως έχει έρθει η ώρα για την αναθεώρηση του άρθρου 103 για την άρση της μονιμότητας στο Δημόσιο, κάτι που θα εισηγηθεί η ΝΔ.
Τα βασικά σημεία της συνέντευξης του Κυριάκου Μητσοτάκη
«Το Ισραήλ πρέπει να σταματήσει τις επιχειρήσεις, για να αποκατασταθεί η ανθρωπιστική βοήθεια»
Η συζήτηση με τον πρωθυπουργό ξεκίνησε από θέματα εξωτερικής πολιτικής και συγκεκριμένα από τη Γάζα. Ο Κ. Μητσοτάκης τόνισε: «Η ελληνική κυβέρνηση έχει τοποθετηθεί επανειλημμένως για τα ζητήματα αυτά. Έχουμε ταχθεί ξεκάθαρα για άμεση κατάπαυση του πυρός, για να υπάρξει η ανθρωπιστική βοήθεια. Είναι απαράδεκτο αυτό που συμβαίνει. Το Ισραήλ πρέπει να σταματήσει άμεσα τις ενέργειες αυτές και να αποκατασταθεί η ροή βοήθειας προς τη Γάζα. Στους συμμάχους μας έχουμε μια υποχρέωση να λέμε σκληρές αλήθειες και το έχω μεταφέρει στην ηγεσία του Ισραήλ. Η φρικτή επίθεση της 7ης Οκτωβρίου δεν δικαιολογεί επιχειρήσεις που έχουνε ένα τέτοιο δυσανάλογο κόστος. Αυτή είναι και η απάντηση στον κ. Ανδρουλάκη. Η Ελλάδα δεν παραμένει σιωπηρή».
«Θα πω στον Ερντογάν πως η Τουρκία θα πρέπει να πάρει πίσω το casus belli»
Αναφορικά με την Τουρκία, ο πρωθυπουργός σημείωσε: «Στην ΕΕ γίνεται μια προσπάθεια, με πρωτοβουλία της Ελλάδας, για την κοινή ευρωπαϊκή άμυνα. Στα πλαίσια του SAFE έχει εγκριθεί ο συνολικός κανονισμός. Για να μπορέσει η ΕΕ για να συνάψει ψηφοφορία με τρίτο κράτος, χρειάζεται η σύμφωνη γνώμη όλων των μελών. Εμείς θα δούμε πώς θα αξιοποιήσουμε αυτό το εργαλείο. Αν η Τουρκία θέλει να μπει στο εξοπλιστικό, θα πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν και οι θέσεις της Ελλάδας και της Κύπρου. Στον Ερντογάν θα πω πως δεν γίνεται να διεκδικεί να μπει στα ευρωπαϊκά εργαλεία και από την άλλη να υπάρχει το casus belli. Η Τουρκία θα πρέπει να το πάρει πίσω. Η Ελλάδα συνεχίζει να κάνει τις δικές της κινήσεις βάσει του δικού μας σχεδιασμού και παράλληλα μιλάμε με την Τουρκία. Κάποιοι θρέφονται από το να είμαστε σε ένταση με την Τουρκία».
Για τα πανεπιστήμια
Σε ερώτηση για το ζήτημα των πανεπιστημίων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ερωτηθείς γιατί 6 χρόνια δεν έχει μπει τάξη στα πανεπιστήμια, είπε: «Υπάρχει βελτίωση εικόνας στα ελληνικά πανεπιστήμια. Το 2019 καταργήσαμε το άσυλο και πλέον δεν υπάρχει ενεργή κατάληψη. Τελικά απεδείχθη ότι η παρουσία της ίδιας της Αστυνομίας, και όχι της Πανεπιστημιακής, είναι πιο αποτελεσματική. Δεν μπορούμε να συγχέουμε την ελευθερία της σκέψης με φαινόμενα χουλιγκανισμού».
Για την αξιολόγηση στο Δημόσιο και τη μονιμότητα
«Η αξιολόγηση δεν είναι προαιρετική διαδικασία αλλά αυτονόητο να γίνεται στη Δημόσια Διοίκηση. Πρέπει να αναγνωρίζονται οι υπάλληλοι που κάνουν καλά τη δουλειά τους και θα πρέπει να επιβραβεύονται.
Έχει έρθει η ώρα την αναθεώρηση του άρθρου 103 για την άρση της μονιμότητας στο Δημόσιο. Θα χρειαστούμε συνεργασία και άλλων κομμάτων. Στα τέλη αυτού του έτους στην άρση του επόμενου θα ξεκινήσει η αναθεώρηση».
Για τα πολεοδομικά
«Έγινε μια μεγάλη συζήτηση για τα όρια των οικισμών και είναι κρίσιμο ζήτημα. Επειδή υπάρχει αναστάτωση και πρέπει να μπει μια τάξη, θα πρέπει να ισορροπήσουμε. Το Σύνταγμα κατοχυρώνει την προστασία της ιδιοκτησίας και τη στήριξη της αποκέντρωσης. Έχω δώσει εντολή στο υπουργείο Περιβάλλοντος για να βρει λύσεις και να φέρει μια πρόταση».
Για τα Τέμπη
Στη συνέχεια η συζήτηση πήγε στην υπόθεση των Τεμπών. Ο πρωθυπουργός δήλωσε πως «με τα ζητήματα ποινικής ευθύνης υπουργός ασχολούμαι από τότε που βγήκα βουλευτής. Πλέον, ό,τι και να γίνει και με δική μας πρωτοβουλία, δεν μπορεί να παραγραφεί τίποτα.
Δεν είναι δουλειά της Βουλής να αποδίδει κατηγορίες. Γι’ αυτό και στην περίπτωση Τριαντόπουλου είπαμε πως μεταφέρουμε αυτή την ευθύνη στον φυσικό δικαστή. Νομίζω πως και ο κ. Καραμαλής λέει το ίδιο με τον τρόπο του.
Ως προς τη συγκάλυψη, οι καλοπροαίρετοι ακροατές έχουν καταλάβει τι ισχύει με την παραπληροφόρηση με μοναδικό σκοπό να πληγεί η κυβέρνηση. Οι πολίτες έχουν αντιληφθεί ότι η αντιπολίτευση ήθελε να εργαλειοποιήσει την υπόθεση των Τεμπών.
Η κυβέρνηση έστειλε τον κ. Τριαντόπουλο στον φυσικό δικαστή και το ίδιο θα κάνει και με τον κ. Καραμανλή. Δεν βλέπουμε κακούργημα. Σύντομα θα καταθέσουμε πρόταση. Αν το δικαστικό συμβούλιο δει κάτι άλλο, τότε η υπόθεση θα επιστρέψει στη Βουλή. Η αντιπολίτευση επιμένει να προσπαθεί να πλήξει την κυβέρνηση και δεν ασχολείται με το πώς θα έχουμε καλύτερα τρένα.
Να κάνουμε μια διάκριση μεταξύ πολιτικής και ποινικής ευθύνης. Για παράδειγμα, ο δρόμος Πατρών-Πύργου έπρεπε να ήταν έτοιμος εδώ και 20 χρόνια, τώρα ετοιμάζεται να παραδοθεί. Αν γίνει τώρα ένα δυστύχημα, θα πάει για κακούργημα ο νυν υπουργός. Αυτή ήταν η γραμμή του κ. Πολάκη και έρχεται το ΠΑΣΟΚ και την αγκαλιάζει. Αισθάνεται πως πρέπει να ανταγωνιστεί την κυρία Κωνσταντοπούλου και τον κ. Βελόπουλο. Ελπίζω στη συνταγματική αναθεώρηση να σοβαρευτεί και να μπορέσουμε να συνεργαστούμε».
Για την οικονομία
Στα ζητήματα της οικονομίας ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε τον Γκάρντιαν ως την Εφημερίδα των Συντακτών.
«Μας ασκεί κριτική την οποία την ακούμε. Τι παραλάβαμε και τι κάναμε. Είμαστε στον δρόμο για να πετύχουμε όσο είχαμε πει για τον κατώτατο μισθό και τον μέσο μισθό. Έχουμε μειώσει φόρους; Ναι. Παίρνουμε μέτρα για τη μεσαία τάξη. Δεν ζούμε σε άλλον πλανήτη, αλλά ο πληθωρισμός φαίνεται να σταθεροποιείται και οι μισθοί ανεβαίνουν. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να επιμείνουμε σε πολιτική που μειώνει φόρους και αυξάνει τα εισοδήματα.
Θα πρέπει να κάνουμε λίγη υπομονή μέχρι τις εξαγγελίες του 2026. Κατά κανόνα δεν πέφτουν μέσα οι δημοσιογράφοι, τους εκπλήσσουμε. Εμείς εξαγγείλαμε ότι θα πάρουμε δύο μέτρα για το 2025 που δεν τα είχαμε πει: το μόνιμο μέτρο με την αύξηση στις συντάξεις και το μόνιμο μέτρο για την επιστροφή ενός ενοικίου. Και έχουμε και άλλα εργαλεία για να πείσουμε ιδιοκτήτες και ενοικιαστές ώστε να δηλώνουν τα ενοίκια.
Προφανώς και θέλουμε να αυξάνονται τα φορολογικά έσοδα, γιατί αυτά επιστρέφουν πίσω στην κοινωνία.
Προσπαθούμε να είμαστε συνεπείς προς τους πολίτες. Όλα τα επιδόματα που δίνονται πλέον είναι μόνιμα. Το youth pass είναι μόνιμο και θα δοθεί και του χρόνου και τη μεθεπόμενη χρονιά. Πιστεύετε πως κάποιος νέος εξαγοράζεται και θα μας δώσει την ψήφο του επειδή του δώσαμε ένα youth pass; Η ψήφος τους θα εξαρτηθεί από το τι πανεπιστήμια θα τους παραδώσουμε, πώς θα μπορέσουν να βρουν δουλειά».
Για το στεγαστικό
Το στεγαστικό πρόβλημα είναι μεγάλο για όσους μένουν στο ενοίκιο. Άνω του 70% έχουν ιδιοκατοίκηση. Έχουμε μειώσει τον ΕΝΦΙΑ, εκμεταλλεύονται οι πολίτες την αύξηση της αξίας των ακινήτων. Κάναμε την κίνηση με την επιστροφή του ενός ενοικίου. Το “ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ 1” ήταν πολύ πετυχημένο, το ίδιο και το “ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ 2”.
Το πρόβλημα είναι η προσφορά. Πρέπει να βρούμε τρόπους για να βγουν τα κλειστά ακίνητα στην αγορά. Έχουμε εργαλεία, το “Ανακαινίζω-Νοικιάζω”. Θα κάνουμε και κοινωνική κατοικία με αντιπαροχή, αλλά η βασική έμφαση θα δοθεί στη στήριξη του εισοδήματος των ενοικιαστών και για να ανοίξουν τα κλειστά σπίτια. Θα γίνει με κίνητρα και αντικίνητρα και κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία. Αυτά θα μας απασχολήσουν στη ΔΕΘ.
Για τρίτη θητεία
«Οι επόμενες εκλογές είναι σε δύο χρόνια από τώρα, πολύς χρόνος στην πολιτική. Με ρωτήσατε για τη βασική συνέπεια και αν υλοποιήσαμε αυτά για τα οποία μας εξέλεξαν οι πολίτες. Το 2027 θα το δούμε και θα πούμε το σχέδιό μας για την επόμενη 4ετία.
Δεν θα αλλάξει η Ελλάδα στα πάντα μέσα σε δύο τετραετίες. Πριν συζητήσουμε για το 2027, έχουμε τόσα να κάνουμε το 2025, 2026. Στο δικό μου το μυαλό δεν είναι οι εκλογές, αλλά να υλοποιήσω αυτά που έχω εξαγγείλει.
Π.χ. για την Υγεία. Ας κάνουμε τη δουλειά μας, γιατί είναι πού νωρίς για το πώς θα είναι το πολιτικό τοπίο το 2027».
Για την κριτική Σαμαρά
«Για Σαμαρά ναι είναι πολιτική Μητσοτάκη γιατί είμαι αρχηγός της ΝΔ και πρωθυπουργός. Δεν με απασχολεί η κριτική Σαμαρά. Έχει τις απόψεις του και είναι εκτός ΝΔ. Το κύρος της χώρας είναι σαφώς βελτιωμένο στο εξωτερικό.
Το πολιτικό θερμόμετρο χτυπάει συχνά κόκκινο. Δυστυχώς, έχουμε κόμματα στη Βουλή που χρησιμοποιούν λόγο μη αποδεκτό για το πώς πρέπει να συζητούμε. Οι πολίτες είναι ελεύθεροι να επιλέξουν το κόμμα που τους εκφράζει. Η ΝΔ θα διεκδικήσει να κυβερνήσει τον τόπο αυτοδύναμη, κι αυτό θα κριθεί από τους πολίτες το 2027.
Εγώ επιδιώκω συναίνεση. Έχω την απαίτηση από το ΠΑΣΟΚ να καταθέσει ένα πλαίσιο προτάσεων για κάποιου είδους διάλογο. Το ΠΑΣΟΚ θα κριθεί στη συνταγματική αναθεώρηση. Ρωτήστε τον κ. Ανδρουλάκη»