Σάββατο, 17 Ιανουαρίου, 2026
Tilegrafimanews – Έκτακτες ειδήσεις, συντάξεις και αγροτικά
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT
Tilegrafimanews – Έκτακτες ειδήσεις, συντάξεις και αγροτικά
Αρχική Featured

Μητσοτάκης: Κατώτατος στα 950 ευρώ και 1.500 ο μέσος μισθός το 2027

TechTeam από TechTeam
05/12/2024 18:29 - Ενημέρωση 08/12/2024 16:46
Ενημερώθηκε: 08/12/2024 16:46:40
σε Featured, HOT NEWS, ΠΟΛΙΤΙΚΑ
A A
60
SHARES
127
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Για κατώτατο στα 950 ευρώ και 1.500 ο μέσος μισθός το 2027 έκανε λόγο ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκη, στην παρέμβασή του στη Βούλη κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης με τίτλο «Ενσωμάτωση της Οδηγίας (Ε.Ε.) 2022/2041 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 19ης Οκτωβρίου 2022 για επαρκείς κατώτατους μισθούς στην Ευρωπαϊκή Ένωση – Αναπροσαρμογή μισθών προσωπικού δημοσίου τομέα – Ρυθμίσεις για τον καθορισμό κατώτατου μισθού για τα έτη 2025, 2026 και 2027»

Ο Πρωθυπουργός, διευκρίνισε ότι: «ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα όταν γίναμε κυβέρνηση ήταν 650 ευρώ, την τελευταία 5ετία το ποσό αυτό αυξήθηκε στα 830 ευρώ, συμπαρασύροντας προς τα πάνω, τις τριετίες και τα επιδόματα που συνδέονται με αυτόν»

«Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε πριν τις εκλογές ‘23 ότι ο μισθός θα φτάσει στα 950 ευρώ και στην αύξηση του μέσου μισθού στα 1500 ευρώ το 2027, έναν στόχο που όχι μόνο θα πετύχουμε αλλά θα ξεπεράσουμε κιόλας.

Ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα όταν γίναμε κυβέρνηση ήταν 650 ευρώ, την τελευταία 5ετία το ποσό αυτό αυξήθηκε στα 830 ευρώ, συμπαρασύροντας προς τα πάνω, τις τριετίες και τα επιδόματα που συνδέονται με αυτόν», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Ο κατώτατος μισθός να μην συνιστά μέσο επιβίωσης αλλά αρχή μίας επαγγελματικής πορείας. Το νομοσχέδιο αποτελεί σημαντική αλλαγή στην αγορά εργασίας και τομή στην εξέλιξή της με θεμέλιο τον καθορισμό του κατώτατου μισθού. Από το 2027 και μετά θα έχει μόνο ανοδική πορεία.

Η Ελλάδα είναι στην 11η θέση στην Ευρώπη, δεν είμαστε τελευταίοι», πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Ο κατώτατος μισθός στη χώρα μας δεν μπορεί να μειώνεται αλλά μόνο να αυξάνεται και δεύτερον το ακριβές ύψος της αύξησης θα καθορίζονται από αντικειμενικό μηχανισμό ο οποίος θα συμπεριλαμβάνει δύο σημαντικούς υποδείκτες, την ανάπτυξη της οικονομίας και τους δείκτες του πληθωρισμού.

Θα συμφωνήσουμε ότι εάν ο κατώτατος μισθός αυξάνεται με ρυθμούς μεγαλύτερους από αυτή τη φόρμουλα, αυτό δεν θα ήταν ανώδυνη πολιτική για την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Δεν μπορούμε να βλέπουμε την αύξηση του μισθού ως ένα σημαντικό εργαλείο βελτίωσης εισοδήματος των ασθενέστερων εργαζόμενων, αλλά πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη και τις πραγματικές αντοχές των επιχειρήσεων», συμπλήρωσε ο Πρωθυπουργός.

Για πρόταση Ανδρουλάκη για μείωση ΦΠΑ στα βασικά αγαθά

Για την πρόταση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη, για τη μείωση ΦΠΑ στα βασικά αγαθά είπε: «Επαναλαμβάνω αυτό που σας είπα και εχθές και να καταθέσω τα στοιχεία από την Ισπανία, όπου η μείωση του ΦΠΑ οδήγησε σε μια πρόσκαιρη μείωση τιμών πλην όμως σωρευτικά οι τιμές σε βασικά αγαθά αυξήθηκαν στην Ισπανία απ’ ότι στην Ελλάδα.

Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι ότι για συγκεκριμένα προϊόντα, πχ τα άλευρα, στην Ισπανία είχαν μηδενικό συντελεστή ΦΠΑ είχαν αύξηση τιμής στα τρία χρόνια 30% ενώ στην Ελλάδα 17%. Στο γάλα η αύξηση έφτασε το 36% ενώ στην Ελλάδα ήταν 15,8%. Αυτό αποδεικνύει ότι τέτοιες ενέργειες δεν ευνοούν καταναλωτές αλλά μεσάζοντες.

Μπορείτε κύριε Ανδρουλάκη να κατεβάσετε προϊόντα στη χαμηλότερη κατηγορία ΦΠΑ, το έχουμε κάνει και εμείς, αλλά δεν μπορείτε να πάρετε κάποια προϊόντα και να τα πάτε από το 24 στο 22%. Απαγορεύεται από ευρωπαϊκή οδηγία».

Σημεία της ομιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη:

Υπάρχουν ζητήματα όσον αφορά τις τράπεζες. Υψηλές προμήθειες, χαμηλά επιτόκια καταθέσεων, δάνεια που δεν δίνονται, ακίνητα που δεν έχουν εκποιήσει για να μειωθούν οι τιμές στην αγορά εργασίας. Έχουμε ζητήσει να αντιδράσουν, δεν μας ικανοποιεί η αντίδρασή τους, να αναμένετε πολύ σύντομα παρεμβάσεις από την κυβέρνηση. Πυροτεχνήματα όπως έκτακτη φορολόγηση τραπεζών δεν θα απαντήσει στα προβλήματα των πολιτών. Υπομονή για να ακούσετε τις προτάσεις.

Δεν μπορεί να γίνει τμηματική μείωση ΦΠΑ μόνο σε ορισμένα προϊόντα, διότι αυτό είναι κάτι που απαγορεύεται από οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μπορείτε κ. Ανδρουλάκη να κατεβάσετε στην χαμηλότερη κατηγορία ΦΠΑ, αλλά δεν μπορείτε ορισμένα προϊόντα να τους κατεβάσετε τον ΦΠΑ.

Οι τιμές σωρευτικά στην Ισπανία αυξήθηκαν περισσότερο στην Ισπανία με μειωμένο ΦΠΑ απ’ ότι στην Ελλάδα. Τα άλευρα με μηδενικό ΦΠΑ στην Ισπανία αυξήθηκαν 30% ενώ στην Ελλάδα μόλις 17%. Τέτοια μέτρα ευνοούν μόνο τους μεσάζοντες.

Τον τελευταίο μήνα είχαμε μείωση 0,72% στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ. Πρόκειται για μία αρχή που δείχνει ότι οι πολιτικές μας έχουν αποτέλεσμα σε βασικά αγαθά που έχουν ανάγκη τα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα.

Οι βασικές αρχές του νομοσχεδίου: Ο κατώτατος μισθός δεν μπορεί πλέον να μειώνεται αλλά μόνο να αυξάνεται. Θα καθορίζεται από έναν μηχανισμό που λαμβάνει υπόψιν την ανάπτυξη και την πορεία του πληθωρισμού.

Η Ελλάδα είναι στην 11η θέση στην Ευρώπη, δεν είμαστε τελευταίοι.

Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε πριν τις εκλογές ‘23 ότι ο μισθός θα φτάσει στα 950 ευρώ και στην αύξηση του μέσου μισθού στα 1500 ευρώ, έναν στόχο που όχι μόνο θα πετύχουμε αλλά θα ξεπεράσουμε κιόλας.

Ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα όταν γίναμε κυβέρνηση ήταν 650 ευρώ, την τελευταία 5ετία το ποσό αυτό αυξήθηκε στα 830 ευρώ, συμπαρασύροντας προς τα πάνω, τις τριετίες και τα επιδόματα που συνδέονται με αυτόν.

Ο κατώτατος μισθός να μην συνιστά μέσο επιβίωσης αλλά αρχή μίας επαγγελματικής πορείας

Το νομοσχέδιο αποτελεί σημαντική αλλαγή στην αγορά εργασίας και τομή στην εξέλιξή της με θεμέλιο τον καθορισμό του κατώτατου μισθού. Από το 2027 και μετά θα έχει μόνο ανοδική πορεία

 

Ετικέτες: ΒουλήΕλλάδαΜητσοτάκηςΝΕΑπολιτικά

ΣχετικάΆρθρα

Featured

Στα εγκαίνια του ανακαινισμένου ΤΕΠ στον «Ερυθρό Σταυρό» ο Κυριάκος Μητσοτάκης

16/01/2026 | 18:00
Featured

Ανεστίδης: Η συγγνώμη για τις ύβρεις κατά Μητσοτάκη – «Θα πάω στο Μαξίμου, δεν με θέλουν εκεί γιατί φοβούνται»

16/01/2026 | 13:01
Featured

Γεύμα Μητσοτάκη με τον Διοικητή της Fed και την Γκίλφοϊλ – Τα θέματα συζήτησης

16/01/2026 | 10:13
Featured

Βουλή: Στις 21 Ιανουαρίου η σύσταση της Διακομματικής για το αγροτικό

15/01/2026 | 21:00
Load More
Επόμενο Άρθρο
Δεύτερη ημέρα της συζήτησης και ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου "Ενσωμάτωση της Οδηγίας (Ε.Ε.) 2022/2041 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 19ης Οκτωβρίου 2022 για επαρκείς κατώτατους μισθούς στην Ευρωπαϊκή Ένωση - Αναπροσαρμογή μισθών προσωπικού δημοσίου τομέα - Ρυθμίσεις για τον καθορισμό κατώτατου μισθού για τα έτη 2025, 2026 και 2027", Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2024. 
(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Αποχώρησε από τη Βουλή λόγω πόνου στη μέση ο Κ. Μητσοτάκης


ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

  • ΠΛΗΡΩΜΗ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2026: Η Μεγάλη Ανατροπή  και το «Μπαράζ» Αναδρομικών έως 4.500 Ευρώ

    199 shares
    Share 80 Tweet 50
  • ΟΣΔΕ 2024–2025: 815.000 μπλοκαρισμένα αγροτεμάχια, αγρότες σε αναμονή – ΟΠΕΚΕΠΕ, monitoring και πληρωμές στο όριο

    101 shares
    Share 40 Tweet 25
  • Βίντεο – ντοκουμέντο από το Ιράν: Αστυνομικοί εκτελούν διαδηλωτή στο δρόμο

    97 shares
    Share 39 Tweet 24
  • Καρυστιανού: Το κίνημα των πολιτών θα καταφέρει να ωριμάσει τόσο ώστε να διεκδικήσει την ψήφο του ελληνικού λαού

    92 shares
    Share 37 Tweet 23
  • «Ίμια: 30 χρόνια μετά»: Ντοκιμαντέρ δύο επεισοδίων του Αλέξη Παπαχελά στις 21 και 22 Ιανουαρίου – Δείτε το τρέιλερ

    84 shares
    Share 34 Tweet 21
  • ΔΥΠΑ 2026: Στάση εργασίας στα νοσοκομεία στις 19/1 – 2.200 εργαζόμενοι “στον αέρα”, χιλιάδες άνεργοι με δωρεάν ένσημα ως τη σύνταξη

    202 shares
    Share 81 Tweet 51
  • ΚΑΙΡΟΣ ΕΛΛΑΔΑ-Τετραήμερο ουκρανικό ψύχος: Χιόνια χαμηλά, βοριάδες 9 μποφόρ και πτώση 10°C

    70 shares
    Share 28 Tweet 18
Tilegrafimanews – Έκτακτες ειδήσεις, συντάξεις και αγροτικά

Το ενημερωτικό site tilegrafimanews.gr είναι ένας ειδησεογραφικός ιστότοπος με βασικό χαρακτηριστικό του, την εγκυρότητα της είδησης και έτσι έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του διαδικτυακού κοινού καθώς συνολικά το έχουν επισκεφτεί πάνω από 3 εκατομμύρια χρηστών. Η καθημερινή επισκεψιμότητα επιβραβεύει την προσπάθεια όλης της δημοσιογραφικής ομάδας μας.

Τηλεγράφημα Αριθμός μέλους - Μητρώο online media: 12528 Υπουργείο Ψηφιακής πολιτικής, τηλεπικοινωνιών και ενημέρωσης - Γενική γραμματεία ενημέρωσης και επικοινωνίας

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • HOT NEWS
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

About Us

Πρόσθεσε το μπάνερ μας Google+

Όροι χρήσης

Επικοινωνία

Διαφημιστείτε στο tilegrafimanews.gr

RSS feed

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ

News OAED.GR ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ ΑΣΕΠ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΟΡΤΗ ΣΗΜΕΡΑ ΔΙΕΘΝΗ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ ΕΦΚΑ Ελλάδα ΗΠΑ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ Μητσοτάκης ΝΕΑ ΟΑΕΔ ΟΠΕΚΕΠΕ ΠΟΙΟΙ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΝΕΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΥΡΙΖΑ Συντάξεις ΤΟΥΡΚΙΑ καιρός
  • All categories
  • Newsletter
  • tags
  • test
  • useronline
  • Ανάρτηση σχολίων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • Όλες οι ειδήσεις
  • Όροι Χρήσης – Πολιτική Cookies
  • Ποιοι είμαστε
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

© 2015 - 2022 tilegrafimanews.gr | Produced by etouch

  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT

© 2015 - 2022 tilegrafimanews.gr | Produced by etouch