Όλες οι χρεώσεις για βασικές τραπεζικές κινήσεις μηδενίζονται, ανακοίνωσε στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης
Όπως είπε «μηδενίζονται, ώστε οι πληρωμές προς το Δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία, δήμους, εταιρείες ενέργειας, ύδρευσης, τηλεπικοινωνιών, όλα να γίνονται χωρίς κανένα κόστος. Και αυτό γίνεται με νομοθετική παρέμβαση».
«Δεύτερον μπαίνει πλαφόν έως 0,5 ευρώ για τη μεταφορά χρημάτων έως 5.000 ευρώ με έμβασμα. Με αυτόν τον τρόπο μπαίνει τέλος στις καταχρηστικές πρακτικές που ήθελαν τις τράπεζες να καθορίζουν κατά βούληση και χρεώνοντας εξοργιστικά ποσά αυτού του είδους τις προμήθειες.
Τρίτον, από το 2026 διπλασιάζουμε τον ΕΝΦΙΑ στα ακίνητα τα οποία διαχειρίζονται οι τράπεζες και οι servicers ώστε να γνωρίζουν ότι θα έχουν πρόσθετο κόστος αν τα ακίνητα αυτά δεν βγουν στην αγορά, διευκολύνοντας με αυτόν τον τρόπο τον περιορισμό των αυξήσεων των ενοικίων[…].
«Τέταρτον, και σε αυτό αποδίδω πολύ μεγάλη σημασία, έχουμε συζητήσει με το οικονομικό επιτελείο και με την Τράπεζα της Ελλάδος να παύσουν οι παλαιότεροι περιορισμοί στη λειτουργία των εταιρειών παροχής πιστώσεων. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Ότι μεγάλες εταιρείες με οικονομική επιφάνεια θα μπορούν να μπαίνουν στην αγορά των χρηματοδοτήσεων, ειδικά των μικρών χρηματοδοτήσεων και έχουν διάθεση να το κάνουν έτσι ώστε να πιέσουν και τις τράπεζες να είναι πιο ανταγωνιστικές στα επιτόκια τα οποία προσφέρουν.Και αυτό θα φέρει πιο ευνοϊκούς όρους, ειδικά στα μικρά επιχειρηματικά δάνεια.Γιατί μας απασχολεί πολύ η πρόσβασή της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας στον τραπεζικό δανεισμό.
Και πέμπτον, 100 εκατομμύρια ευρώ από τις τράπεζες, τις τέσσερις μεγάλες συστημικές τράπεζες θα μεταφερθούν με σκοπό να υποστηρίξουν την ανακαίνιση υφιστάμενων ή το χτίσιμο νέων σχολείων βάσει του προγράμματος”Μαριέττα Γιαννάκου”[…] Και βέβαια 100 εκατομμύρια θα δοθούν από τις τράπεζες για τη συγκρότηση του φορέα απόκτησης και επαναμίσθωσης ακινήτων».
Ακόμα ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι έρχεται μία παρέμβαση που ανακουφίζει τους χαμηλοσυνταξιούχους. «Είναι δε γνωστή στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, διότι είχε κατατεθεί και μία σχετική ερώτηση σχετικά με το γεγονός ότι υπήρχαν δυνητικοί δικαιούχοι του ΕΚΑΣ μετά το 2018, οι οποίοι δεν είχαν την ίδια μεταχείριση ως προς τη συμμετοχή τους στα φάρμακα. Αυτό το πρόβλημα λύνεται. Όλοι οι δυνητικοί δικαιούχοι θα παίρνουν δωρεάν φάρμακα χωρίς καμία συμμετοχή[…] Αυτή τη στιγμή 310.000 χαμηλοσυνταξιούχοι θα έχουν πια συνολικά δωρεάν πρόσβαση στα φάρμακά τους.
Και η δεύτερη πρωτοβουλία μας συνδέεται με την καθημερινότητα των 150.000 ενστόλων μας, τους αστυνομικούς μας μάχονται μέρα νύχτα κατά της εγκληματικότητας, τους πυροσβέστες μας, τους λιμενικούς μας και βέβαια τις γυναίκες και τους άνδρες των Ενόπλων Δυνάμεων που θωρακίζουν την πατρίδα αξιοποιώντας στο έπακρο τις δημοσιονομικές μας δυνατότητες. Σε αυτά τα στελέχη με το εθνόσημο η κυβέρνηση θα αναγνωρίσει έμπρακτα τον επικίνδυνο χαρακτήρα των υπηρεσιών που προσφέρουν».
Σκεπτόμενος ότι εμείς καλούμαστε να ψηφίσουμε τον προϋπολογισμό του 2025, κάτι που δυσκολεύονται να κάνουν χώρες όπως η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία, εμείς δεν είμαστε σε αυτή την κατηγορία. Η Ελλάδα συμπληρώνει φέτος 50 χρόνια δημοκρατικής ομαλότητας. Νομίζω ότι αυτή η συζήτηση έγινε αφορμή για να αξιολογήσουμε και τη θεσμική μας ωρίμανση και να εκτιμήσουμε την αξία της πολιτικής σταθερότητας που τελικά είναι προϋπόθεση κάθε προόδου», ανέφερε στις πρώτες του κουβέντες στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως τη Δευτέρα θα βρεθεί στο Λίβανο και πως αυτό επιβεβαιώνει το ρόλο της πατρίδας μας στην ευρύτερη περιοχή με την κυβέρνηση να κρατά σταθερά το τιμόνι του τόπου. «Όταν πολλές ισχυρές ευρωπαϊκές χώρες τίθενται σε καθεστώς επιτήρησης, η ελληνική οικονομία αναβαθμίζεται και ο προϋπολογισμός της εγκρίνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή», τόνισε.
Είπε ότι σε πολλές χώρες οι φόροι αυξάνονται ενώ στην πατρίδα μας εξακολουθούν να μειώνονται, η ανεργία είναι μονοψήφια, το εισόδημα ενισχύεται. «Εδώ συμβαίνει ένα παράδοξο. Αλλού αλλάζουν οι κυβερνήσεις. Αντίθετα σε εμάς αλλάζει η αντιπολίτευση», συνέχισε.
Ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε πως δεν μπορεί να αμφισβητηθεί η εικόνα των αριθμών. Μίλησε επ αυτού για την αύξηση του ΑΕΠ, για τη μείωση του δημοσίου χρέους, για τη δημιουργία 500.000 θέσεων εργασίας, στους ρυθμούς ανάπτυξης με γρηγορότερους ρυθμούς από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
«Βρισκόμαστε σε μια τροχιά διαρκούς αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας. Αυτό δεν είναι αδιάφορο για τα ελληνικά νοικοκυριά. Δεν είναι αδιάφορο ότι το Economist κατέταξε την πατρίδα μας στην πρώτη τριάδα των παγκόσμιων οικονομιών μεταξύ 37 χωρών. Πρόκειται περί ενός περιοδικού που έχει διεθνές κύρος. Επιλέχθηκε η πατρίδα μας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως μία από τις ευρωπαίκές χώρες που θα φιλοξενήσει τα πρώτα ΑΙ factories», συμπλήρωσε.
Εκτιμώ ότι το 2027 ο μέσος μισθός θα είναι πάνω από τα 1500 ευρώ
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι αυξάνεται ο κατώτατος μισθός πολύ πιο γρήγορα από ό,τι οι άλλοι μισθοί και επανέλαβε ότι θα φτάσει τα 950 ευρώ το 2027.
«Εκτιμώ ότι το 2027 ο μέσος μισθός θα είναι πάνω από τα 1500 ευρώ που είναι ο κεντρικός στόχος που έχουμε θέσει. Αυτά είπαμε, αυτά θα κάνουμε. Αυτή είναι η δέσμευση που αναλάβαμε απέναντι στον ελληνικό λαό», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο πρωθυπουργός ανέφερε επίσης ότι πολλοί νέοι άνθρωποι που έφυγαν από την Ελλάδα στα χρόνια της κρίσης, εξέφρασαν ενδιαφέρον να επιστρέψουν «γιατί εμπιστεύονται το μέλλον της χώρας, όχι την κυβέρνηση».
Παράλληλα μίλησε για τις αυξήσεις στο δημόσιο και στις συντάξεις και σημείωσε ότι αυξήθηκε το κατά κεφαλήν ΑΕΠ.
«Είμαστε ευχαριστημένοι από αυτή την πρόοδο. Ναι, αν σκεφτούμε ότι είναι τα θεμέλια μιας σταθερά ανοδικής πορείας. Δεν είμαστε ευχαριστημένοι αν αυτά τα αριθμητικά δεδομένα δεν μεταφράζονται σε πιο άνετη καθημερινότητα. Θα γίνει αυτό. Γίνεται ήδη σε ένα βαθμό. Έχω ακούσει πολλές φορές την ωραία φράση ότι ευημερούν οι αριθμοί, αλλά οι άνθρωποι υστερούν. Σίγουρο είναι ότι όταν χρεοκοπούν οι αριθμοί , σίγουρα χρεοκοπούν οι άνθρωποι κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ και κάτι ξέρετε για αυτό», πρόσθεσε.
Ο κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε ότι πριν από 10 χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ έριξε την τότε κυβέρνηση και οδηγήσε τη χώρα στο καταστροφικό 2015. «Εσείς ρίξατε μια κυβέρνηση εκλεγμένη εκμεταλλευόμενη μια θεσμική ανορθογραφία του Συντάγματος. Η Ελλάδα από τότε προόδευσε και τα άφησε πίσω όλα αυτά», τόνισε.
Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι χωρίς ακμαία οικονομία, δεν υπάρχουν οι πόροι για ευημερούσα κοινωνία.
Σημείωσε ότι μερίδιο αποκτούν σταδιακά όλοι και μίλησε για τις ανατιμήσεις της τελευταίας τριετίας. Είπε ότι έγιναν σημαντικές παρεμβάσεις σε κρίσιμους τομείς όπως στο ρεύμα με την υπερφορολόγηση των υπερκερδών των επιχειρήσεων «που το κάναμε όπως και με τα διύλιστήρια».
Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι είμαστε σε ένα σημείο που ο μέσος πληθωρισμός, ειδικά στα τρόφιμα, πλησιάζει το μηδέν. «Όταν θα σταματήσουν να ανεβαίνουν οι τιμές, δεν θα σταματήσουν οι μισθοί να αυξάνονται και οι φόροι να μειώνονται», τόνισε