Στο ξενοδοχείο InterContinental πραγματοποιήθηκε η συζήτηση του πρωθυπουργού με τον πολιτικό επιστήμονα και οικονομολόγο Φράνσις Φουκουγιάμα με θέμα «Οι προτεραιότητες της Ελλάδας σ’ ένα μεταβαλλόμενο κόσμο», στο πλαίσιο του Συνεδρίου του Economist.
«Η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση και υπάρχει ανάγκη να ηττηθεί», δήλωσε αρχικά ο κ. Μητσοτάκης μιλώντας για τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς. «Θεωρώ όμως ότι θα προσπαθήσουμε να διαδραματίσουμε τον ρόλο του πυλώνα της περιοχής», ανέφερε.
Πρόσθεσε πως η Ελλάδα θέλει να βοηθήσει με την ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, ενώ ισχυρίστηκε πως «δεν θεωρώ ότι είναι αργά να συζητήσουμε για το μέλλον της Γάζας».
Παράλληλα, εξήγησε πως για το ψήφισμα του ΟΗΕ πως η χώρα μας ευθυγραμμίστηκε με τις περισσότερες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Προσπαθήσαμε να τροποποιήσουμε το ψήφισμα, αλλά δεν καταφέραμε να περάσουμε θέσεις μας και γι’ αυτό αποφασίσαμε την αποχή», εξήγησε.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συνεχίζει να στηρίζει την Ουκρανία
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας σε ερώτηση για την Ουκρανία ανέφερε πως, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε ότι θα συνεχίσει να στηρίζει τη χώρα. «Σε τελική ανάλυση δεν αφορά μόνον τη Ρωσία και την Ουκρανία αλλά όσους σκέφτονται ότι μπορεί να αναθεωρηθούν τα σύνορα, και αυτό το ζήτημα αφορά φυσικά την Ελλάδα», είπε.
Ο Φράνσις Φουκουγιάμα από την πλευρά του είπε πως «είναι μεγάλη μου τιμή να είμαι σήμερα στο πάνελ με τον κ. Μητσοτάκη», και πρόσθεσε πως μια μεγάλη αλλαγή στον κόσμο τα τελευταία πέντε χρόνια είναι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Μητσοτάκης στο Συνέδριο του Economist: «Ο Ερντογάν είναι στη λάθος πλευρά της Ιστορίας, αρνείται να καταδικάσει τη Χαμάς»
(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
«Η έννοια της στρατιωτικής αυτονομίας της Ευρώπης είναι κάτι που πρέπει να εξετάσουμε οι Ευρωπαίοι με σοβαρότητα», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και εξήγησε πως «η Ελλάδα δαπανά πάνω από 3% του ΑΕΠ της για αμυντικούς σκοπούς», άλλωστε όπως επεσήμανε «η άμυνα είναι κρίσιμης σημασίας».
Όσον αφορά την αμυντική βιομηχανία της Ελλάδος είπε «ότι δεν έχει αποδώσει τις τελευταίες δεκαετίες».
Σχετικά με τις ΗΠΑ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στις ΗΠΑ είπε ότι η Ελλάδα έχει υποστήριξη και από τα δύο κόμματα του αμερικανικού Κογκρέσου και δεν θέλησε να κάνει κάποια πρόβλεψη για τις επερχόμενες εκλογές στην Αμερική.
Για την πιθανότητα επανεκλογής του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ το 2024, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εστιάστηκε περισσότερο στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις υπογραμμίζοντας τις στενές σχέσεις που έχει η χώρα μας με την Ουάσινγκτον.
Ο κ. Φουκουγιάμα ανέφερε μεταξύ άλλων, πως το ενδεχόμενο να βγει ο Ντόναλντ Τραμπ στις επερχόμενες εκλογές θα ήταν «καταστροφή».
Σχετικά με την Τουρκία
«Ο πρόεδρος Ερντογάν είναι στη λάθος πλευράς της Ιστορίας καθώς αρνείται να καταδικάσει τη Χαμάς και τη χαρακτηρίζει «απελευθερωτική δύναμη», ανέφερε για τα ελληνοτουρκικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Πρόσθεσε ότι η «Ελλάδα είναι πολύ συνεπής στη σχέση της με την Τουρκία από όταν ανέλαβα τα ηνία» και πως «εξαρτάται από την Τουρκία αν θα συνεχίσουμε σχέση εμπιστοσύνης».
(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
Στη συνέχεια τόνισε ότι θα είναι θετικό να μην έχουμε στην περιοχή μια ακόμη πηγή έντασης και ισχυρίστηκε ότι θα κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για να διατηρήσει το θετικό μομεντουμ.
Σχετικά με την Κίνα
Ο πρωθυπουργός ανέφερε πως η χώρα δεν εξαρτάται από τα κινεζικά κεφάλαια καθώς η Κίνα δεν είναι μεγάλος επενδυτής στην Ελλάδα, τόνισε όμως ότι η «επένδυση στο λιμάνι του Πειραιά είναι πετυχημένη».
«Πρέπει να δούμε τις λύσεις που τροφοδοτούν τον λαϊκισμό»
Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε πως «η πολιτική σκηνή στην Ελλάδα μας κάνει να είμαστε αισιόδοξοι. Μια ικανή κεντροδεξιά κυβέρνηση που επικεντρώνεται στην άμεση αντιμετώπιση προβλημάτων και εστιάζει στην ανάπτυξη μπορεί να κερδίσει στις εκλογές με το ποσοστό που έλαβε το 2019. Το λαϊκίστικό ισοδύναμο στην Ελλάδα κατέρρευσε όσο ήταν στην αντιπολίτευση».
Χαρακτήρισε επίσης ως μεγαλύτερο πρόβλημα των σύγχρονων κοινωνιών τις ανισότητες και πρόσθεσε ότι: «Κατηγορούμε τους λαϊκιστές ότι προσφέρουν εύκολες λύσεις αλλά σε τελική ανάλυση πρέπει να δούμε τις λύσεις που τροφοδοτούν τον λαϊκισμό».