Οι αυξανόμενες καταθέσεις στηρίζουν τη ρευστότητα και τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών, σημειώνει η Moody’s σε ανάλυσή της με αφορμή την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του κλάδου για το 2022.
Ο οίκος αξιολόγησης τονίζει ότι δεν περιμένει ουσιαστικές ζημιές από τις θέσεις των ελληνικών τραπεζών στα ομόλογα, ενώ εκτιμά ότι ο κλάδος θα συνεχίσει να έχει πρόσβαση στις αγορές ομολόγων, έστω και με υψηλότερο κόστος.
Τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs) συνέχισαν να μειώνονται κατά τη διάρκεια του 2022, καθώς και οι τέσσερις τράπεζες ολοκλήρωσαν τις τιτλοποιήσεις, μειώνοντας τον μέσο σταθμισμένο δείκτη σε περίπου 6,3% το 2022, από 10% το 2021 και από το ανώτατο επίπεδο του 49% τον Δεκέμβριο του 2016.
Ωστόσο, κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους, οι τράπεζες θα δυσκολευτούν περισσότερο να επιτύχουν ουσιαστικές μειώσεις των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων. Οι πληθωριστικές πιέσεις και τα υψηλότερα επιτόκια θα ασκήσουν πιέσεις στην ικανότητα των δανειοληπτών να εξυπηρετούν τα δάνειά τους. Ταυτόχρονα, οι δυνητικοί καθοδικοί κίνδυνοι για τους ευάλωτους δανειολήπτες είναι πιθανό να αντισταθμιστούν από την ανθεκτικότητα του εταιρικού τομέα και το νέο πρόγραμμα ανάκαμψης και ανθεκτικότητας (RRF), τα οποία θα συνεχίσουν να αυξάνουν τη βάση των εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών.
Οι αναλυτές της Moody’s χαρακτηρίζουν άνετη τη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών, με Liquidity Coverage Ratio (LCR) στο 198% στα τέλη του 2022.
Οι καταθέσεις των πελατών αυξήθηκαν κατά 5,8% κατά τη διάρκεια του 2022 και παρέμειναν η βασική πηγή χρηματοδότησης για τις ελληνικές τράπεζες, αντιστοιχώντας κατά μέσο όρο στο 71% του συνολικού ενεργητικού. Η χρηματοδότηση από την ΕΚΤ (κυρίως μέσω του TLTRO) έχει σταδιακά μειωθεί στο 11% των assets κατά μέσο όρο, ενώ η Moody’s περιμένει σταδιακή περαιτέρω μείωση το 2023-2024, η οποία θα βελτιώσει περαιτέρω τη ρευστότητα.
Το κεφάλαιο παραμένει άνετα πάνω από τις απαιτήσεις, αν και η ποιότητά του εξακολουθεί να είναι υπονομεύεται από το υψηλό επίπεδο των αναβαλλόμενων φορολογικών πιστώσεων (DTCs). Και οι τέσσερις ελληνικές τράπεζες ανέφεραν σχετικά άνετους δείκτες εποπτικών κεφαλαίων το 2022 πάνω από τους ελάχιστους δείκτες απαιτήσεων, μετά τη σημαντική κατανάλωση κεφαλαίων από τις περισσότερες τράπεζες τα τελευταία χρόνια.
Οι αξιολογήσεις για τις τέσσερις των τεσσάρων μεγάλων ελληνικών τραπεζών είναι: Alpha Bank (Ba2/Ba3 Stabe, b1), Eurobank (Ba2/Ba3 Positive, b1), Εθνική Τράπεζα (Ba2/Ba3 Θετική, b1) και Τράπεζα Πειραιώς (Ba3/B1 Σταθερή, b2).
Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες στην Ελλάδα (Ba3, θετικές προοπτικές) ανέφεραν ισχυρά κέρδη για την προηγούμενη χρονιά, υποστηριζόμενα από την υψηλή πιστωτική ανάπτυξη και τα υψηλά επιτόκια, ενώ κατάφεραν να καθαρίσουν τους ισολογισμούς τους και να αυξήσουν περαιτέρω τις καταθέσεις των πελατών τους.