Εμπλοκή έχει προκύψει στην πώληση των μαχητικών αεροσκαφών F-16 από τις ΗΠΑ στην Τουρκία.
Ο βασικός όρος για την πώληση των αμερικανικών F-16 στην Τουρκία ήταν η μη χρήση των μαχητικών αεροσκαφών εναντίον της Ελλάδας και φυσικά η μη χρήση τους για παραβιάσεις στο Αιγαίο, ο οποίος ήταν και ο όρος που συμφωνήθηκε για την αγορά από την Άγκυρα.
Αυτό είχε ανακοινωθεί, έστω και αν δεν αναφερόταν κάτι τέτοιο στην επίσημη συμφωνία μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας.
Όμως, από την τουρκική πλευρά, διαψεύδεται ότι υπάρχει ο οποιοσδήποτε όρος σχετικά με τη χρήση των μαχητικών F-16.
Συγκεκριμένα, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών έπειτα από επίμονες ερωτήσεις δημοσιογράφων, διαψεύδει κατηγορηματικά ότι υπάρχουν όροι και ότι τα μαχητικά, όταν παραληφθούν, δεν θα μπορούν να πετάνε πάνω από τα νησιά του Αιγαίου.
Σε άτυπη ενημέρωση μέσω διαρροών στους διπλωματικούς συντάκτες, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει μάλιστα ότι είναι «αδιανόητο να δέχτηκε ο Ερντογάν έναν τέτοιον όρο, καθώς αν ίσχυε, τότε τίθεται θέμα «εθνικής κυριαρχίας».
Παράλληλα, στην Τουρκία έχει ανοίξει ο διάλογος για προμήθεια των μαχητικών F-35, μετά τον εξοβελισμό της χώρας από το πρόγραμμα, λόγω της προμήθειας των πυραύλων S-400 από τη Ρωσία.
Αυτό συνέβη μετά την επίσκεψη της αναπληρώτριας υπουργού Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Βικτόρια Νούλαντ, στην Τουρκία, τα τουρκικά Μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν πως «αν η Ουάσινγκτον θέλει να μάς στείλει τα F–35, πρέπει να δώσει και αντιαεροπορικά συστήματα». Για τους ρωσικούς πυραύλους S–400, θέτουν το ερώτημα: «Μήπως να τους στείλουμε στη Λιβύη, στο Κατάρ ή στη Σομαλία;».
Πάντως, ο Έντι Ζεμενίδης αναφέρει ότι «δεν υπάρχει περίπτωση» η Τουρκία να πάρει τα F-35.
Τζον Σαρμπάνης: Εάν τα F-16 χρησιμοποιηθούν λάθος από την Τουρκία τότε θα υπήρχε επαναξιολόγηση από τις ΗΠΑ
Το Κογκρέσο διαθέτει ένα σύνολο από γραπτές διαβεβαιώσεις για τα F-16 που θα δίνονταν στην Τουρκία από τις ΗΠΑ, επιβεβαιώνει ο ελληνικής καταγωγής γερουσιαστής Τζον Σαρμπάνης.
«Αυτό που καταλαβαίνω, είναι ότι υπάρχει ένα σύνολο επικοινωνιών και διαβεβαιώσεων που έχουν έρθει από το State Department, στους βασικούς προέδρους των Επιτροπών που έχουν δικαιοδοσία. Νομίζω ότι εάν δεν υπήρχαν αυτές οι διαβεβαιώσεις οι επικεφαλής δεν θα ενέκριναν και δεν θα υποδείκνυαν την άνεσή τους με αυτήν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο γερουσιαστής των Δημοκρατικών, μιλώντας στο Open TV.
Απαντώντας στο ερώτημα για το πως θα λειτουργούσε αυτός ο μηχανισμός λέει πως «προφανώς εάν δεν υπήρχε κάποια πρόκληση, εάν τα F16 χρησιμοποιούνταν με τρόπο που θα ήταν αντίθετος με τις προσδοκίες όλων των πλευρών, τότε θα υπήρχε κάποια επαναξιολόγηση σε σχέση με την παράδοση και τον χρόνο παράδοσης και ούτω καθεξής».
Σχολιάζοντας τις δηλώσεις που έκανε από την Άγκυρα η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Βικτώρια Νούλαντ ο Τζον Σαρμπάνης τονίζει ότι τον εξέπληξε η τοποθέτηση της. «Με εξέπληξε λίγο. Νομίζω ότι είναι πρόωρο να ξεκινήσει μια τέτοια συζήτηση. Ας δούμε πως προχωρούν τα πράγματα με αυτές τις νέες εξελίξεις και μετά ας δούμε τι άλλο θα μπορούσε να γίνει αργότερα. Αλλά και πάλι, θα είχα έναν πραγματικό δισταγμό και ανησυχία. Νομίζω ότι χρειάζεται κάποια διεξοδική αξιολόγηση και πολύ έλεγχο», αναφέρει o Ελληνοαμερικανός Γερουσιαστής.
Τζον Σαρμπάνης: Εάν τα F-16 χρησιμοποιηθούν λάθος από την Τουρκία τότε θα υπήρχε επαναξιολόγηση από τις ΗΠΑ