Μιλώντας από τον Λευκό Οίκο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε την επιβολή νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας.
Ο Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε πως, μαζί με τους συμμάχους του, θα ακυρώσει το «καθεστώς μόνιμων κανονικών εμπορικών σχέσεων» με τη Ρωσία, το οποίο αποτελεί συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών να συνδιαλέγονται εμπορικά με τους καλύτερους δυνατούς όρους. Έτσι, σημείωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, θα γίνει δυσκολότερο για τη Ρωσία να συνδιαλέγεται με τις ΗΠΑ και η χώρα θα δεχτεί ένα ακόμα πλήγμα. Οι παγκόσμιες κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία, όπως ο έλεγχος των εξαγωγών, έχουν συνθλίψει τη ρωσική οικονομία, είπε ο Τζο Μπάιντεν.
Η αφαίρεση του καθεστώτος αυτού, που ονομάζεται επίσης ρήτρα «του μάλλον ευνοούμενου κράτους», ανοίγει τον δρόμο για την αύξηση των τελωνειακών δασμών.
Επίσης, ο πρόεδρος Μπάιντεν ανακοίνωσε πως θα επιβληθεί εμπάργκο σε περισσότερα προϊόντα της Ρωσίας στις ΗΠΑ, όπως στη βότκα, τα διαμάντια και τα θαλασσινά φαγητά.
Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους θα αυξήσουν την πίεση και θα επιβάλλουν κυρώσεις σε περισσότερους Ρώσους ολιγάρχες.
«Θα διασφαλίσουμε ότι η Ουκρανία θα έχει τον εξοπλισμό για να αμυνθεί και οι πολίτες της τα εφόδια για να αντέξουν», είπε, τονίζοντας ότι «θα υπερασπιστούμε κάθε σπιθαμή εδάφους του ΝΑΤΟ». «Θα κάνουμε τα πάντα για να μην πάμε σε έναν Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο».
«Δεν θα αφήσουμε αυταρχικούς ηγέτες που θέλουν να γίνουν αυτοκράτορες να αποφασίσουν για τη μοίρα του κόσμου. Η Ρωσία θα πληρώσει βαρύ κόστος αν χρησιμοποιήσει χημικά όπλα».
Επίσης, ο πρόεδρος Μπάιντεν είπε πως είχε συνομιλία με τον Ουκρανό ομόλογό του, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, και επανέλαβε τη στήριξη των ΗΠΑ για την Ουκρανία. «Όσο ο Πούτιν συνεχίζει την αδυσώπητη επίθεσή του στην Ουκρανία, εμείς θα συνεχίσουμε να πιέζουμε οικονομικά και να απομονώνουμε τη Ρωσία» είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.
Η κατάργηση της ρήτρας της Ρωσίας, θα επιτρέψει μεγαλύτερους δασμούς από τους εταίρους της
Η ρήτρα του μάλλον ευνοούμενου κράτους είναι ο ακρογωνιαίος λίθος του ελευθέρου εμπορίου και εγγυάται την αρχή της αμοιβαιότητας και της μη διακριτικής μεταχείρισης, οι οποίες διέπουν τις εμπορικές σχέσεις μεταξύ των κρατών.
Έτσι, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου απαιτεί κάθε εμπορικό πλεονέκτημα, όπως η μείωση των τελωνειακών δασμών, που δίνεται από ένα μέλος του οργανισμού, εφαρμόζεται αυτομάτως στα υπόλοιπα.
Συγκεκριμένα, η στέρηση της ρήτρας του μάλλον ευνοούμενου κράτους από την Ρωσία θα επιτρέψει στους εμπορικούς εταίρους να της επιβάλουν υψηλότερους τελωνειακούς δασμούς, τιμωρώντας τις ρωσικές εξαγωγές και πλήττοντας περαιτέρω την ρωσική οικονομία που κατευθύνεται προς την βαθιά ύφεση.
Οι νέες κυρώσεις θα προστεθούν στην ομοβροντία των μέτρων που στόχο έχουν την σταδιακή διακοπή των οικονομικών και χρηματοπιστωτικών σχέσεων της Ρωσίας με τον υπόλοιπο κόσμο.