Για την πρόοδο στην πορεία εκτέλεσης των εργασιών κατασκευής του φράχτη ενημερώθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης που βρέθηκε στις Φέρες.
Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη δημοσιεύει την παρουσίαση που έγινε στον πρωθυπουργό για τις εργασίες, με ορίζοντα ολοκλήρωσης τον Απρίλιο του 2021.
«Ο φράκτης δεν είναι σύνορο. Είναι εμπόδιο σε εισβολή. Στην παρουσίαση που ακολουθεί δίνονται οι απαραίτητες πληροφορίες για το εμπόδιο που υψώνει η ΕΛΛΑΔΑ και η ΕΥΡΩΠΗ για να μη ξαναζήσει κανείς άνθρωπος τα γεγονότα του Μαρτίου 2020», αναφέρει το υπουργείο, παραπέμποντας στα όσα έγιναν με μετανάστες που υπό την καθοδήγηση της Τουρκίας προσπάθησαν να εισέλθουν παράνομα στο ελληνικό έδαφος.
Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «η κατασκευή του νέου φράχτη στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο ήταν το ελάχιστο που μπορούσε να κάνει η κυβέρνηση για να νιώθουν ασφαλείς οι Έλληνες πολίτες οι οποίοι κρατάνε πολύ υψηλά το φρόνημα της χώρας σε μια τόσο δύσκολη συγκυρία».
«Θα είμαστε, όπως και σε όλα, στην ώρα μας. Το πρώτο τμήμα του φράχτη δεν άντεξε μόνο του, αλλά επειδή υπήρξε η Αστυνομία, ο Στρατός, οι συνοριοφύλακες, οι Εβρίτες. Κράτησαν το φρόνημα της πατρίδας πολύ υψηλό», είπε ο πρωθυπουργός.
Τα χαρακτηριστικά του νέου φράχτη
Ο νέος φράχτης θα αποτελείται από ισχυρό μεταλλικό κιγκλίδωμα από χάλυβα ύψους 5 μέτρων, και μαζί κατασκευάζονται χωματουργικά έργα συντήρησης, αναβάθμισης και κατασκευής νέων οδών επιτήρησης και συντήρησης των τεχνητών εμποδίων κατά μήκος του ποταμού.
Παράλληλα, θα ενισχυθεί ο υφιστάμενος φράχτης με την προσθήκη προς την πλευρά της Ελλάδας συνεχούς ισχυρού μεταλλικού κιγκλιδώματος, επίσης από χάλυβα, συνολικού ύψους 4,3 μέτρων.
Συνδυαστικά, θα κατασκευαστούν οκτώ νέα Υπερυψωμένα Αντιβαλλιστικά Παρατηρητήρια κατά μήκος των τεχνητών εμποδίων, για χρήση από τον Ελληνικό Στρατό και θα πραγματοποιηθούν εργασίες βελτίωσης σε 57 υφιστάμενες υποδομές (φυλάκια/παρατηρητήρια), οι οποίες περιλαμβάνουν οικοδομικές και ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες επισκευών και αναβαθμίσεων.