Με 159 θετικές ψήφους, έναντι 139 «όχι» (σε σύνολο 298 ψηφισάντων), κυρώθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2025.
Παράλληλα, με μεγάλη πλειοψηφία υπερψηφίστηκαν οι αμυντικές δαπάνες και τα έξοδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας.
Απουσίαζαν της ψηφοφορίας για τα Έσοδα του Προϋπολογισμού οι ανεξάρτητοι βουλευτές Αντώνης Σαμαράς και Μάριος Σαλμάς. Ο τελευταίος απείχε στην επί της αρχής ψηφοφορία, στήριξε ωστόσο πολλές από τις επιμέρους δαπάνες υπουργείων.
Στις 159 θετικές ψήφους προσμετρώνται οι 155 βουλευτές της ΝΔ και 4 ανεξάρτητοι βουλευτές: ο Λευτέρης Αυγενάκης καθώς και οι ανεξάρτητοι, προερχόμενοι από τους «Σπαρτιάτες» Χάρης Κατσιβαρδάς, Γιώργος Ασπιώτης και Μιχάλης Γαυγιωτάκης.
Ο Λευτέρης Αυγενάκης, διαγραφείς από τη ΝΔ, αναμένεται τις επόμενες ημέρες να επιστρέψει στην ΚΟ του κυβερνητικού κόμματος, κάτι που είχε προαναγγείλει και ο ίδιος ο βουλευτής με ανάρτησή του την περασμένη Πέμπτη από την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Κρήτη. Αυγενάκης και Μέγαρο Μαξίμου είναι σε ανοιχτή επικοινωνία και η επιστροφή του θεωρείται ότι έχει συμφωνηθεί.
Οι ψήφοι ανά υπουργείο
Οι δαπάνες του υπουργείου Εθνικής Άμυνας έλαβαν 258 θετικές ψήφους έναντι 41 αρνητικών (σε σύνολο 299 ψηφισάντων), ενώ τα έξοδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας έλαβαν 244 «ναι» έναντι 55 «όχι» (σε σύνολο 299 ψηφισάντων).
Υπέρ της ψήφισης των αμυντικών δαπανών είχαν ταχθεί η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ, η Ελληνική Λύση, η ΚΟ Νίκη, η ΚΟ Σπαρτιάτες, και οι ανεξάρτητοι βουλευτές, μεταξύ των οποίων και οι 5 που εκφράζουν το Κίνημα Δημοκρατίας.
ADVERTISEMENT
Διευρυμένη πλειοψηφία, τη μεγαλύτερη από όλα τα υπουργεία, έλαβαν τα έξοδα των εξής υπουργείων:
Υπουργείο Υγείας: 167 ναι, 132 όχι (σε σύνολο 299 ψηφισάντων)
Υπουργείο Παιδείας: 166 ναι, 132 όχι (σε σύνολο 298 ψηφισάντων)
Υπουργείο Εσωτερικών: 160 ναι, 139 (σε σύνολο 299 ψηφισάντων)
Υπουργείο Εξωτερικών: 160 ναι, 139 όχι (σε σύνολο 299 ψηφισάντων) και
Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας: 160 ναι, 139 όχι (σε σύνολο 299 ψηφισάντων)
Τι συνέβη με τον Αλέξη Τσίπρα και τον αμυντικό προϋπολογισμό
Με το που έγινε γνωστό το αποτέλεσμα της καταμέτρησης της ψήφισης επί του Κρατικού Προϋπολογισμού, έγινε αντιληπτό ότι ένας από αυτούς που καταψήφισαν ήταν ο Αλέξης Τσίπρας.
Δηλαδή ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ φαινόταν να είναι ένας από τους 41 που καταψήφισαν τις αμυντικές δαπάνες μαζί με ΚΚΕ, Νέα Αριστερά, Πλεύση Ελευθερίας και δύο βουλευτές της Νίκης, τους Νίκο Βρεττό και Νίκο Παπαδόπουλο.
Υπενθυμίζεται ότι οι υπόλοιποι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν στο σύνολό τους τις αμυντικές δαπάνες.
Μετά το τέλος της ψηφοφορίας, ωστόσο, άτομα από το περιβάλλον του Αλέξη Τσίπρα ανέφεραν ότι ο πρώην πρωθυπουργός υπερψήφισε κανονικά τις αμυντικές δαπάνες, αλλά κάπου έγινε ένα τεχνικό λάθος, που εμφανίζει τον πρώην πρόεδρο του κόμματος να καταψηφίζει τις αμυντικές δαπάνες.
Τα στατιστικά των… ομιλητών και των συνεδριάσεων
Όπως είπε ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, τις πέντε αυτές ημέρες (11-15 Δεκεμβρίου 2024) «μίλησαν, εκτός από τους 9 γενικούς εισηγητές και τους 14 ειδικούς εισηγητές, 9 κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι, και 179 συνάδελφοι δηλαδή σύνολο 211 βουλευτές. Όσοι, τελικώς, ζήτησαν και πήραν το λόγο. Επίσης, μίλησαν 22 υπουργοί, 3 αναπληρωτές υπουργοί και 4 υφυπουργοί, δηλαδή 29 μέλη της κυβέρνησης, καθώς και οι 9 πρόεδροι των κοινοβουλευτικών ομάδων».
Όπως παρατήρησε ο κ. Τασούλας, οι πέντε συνεδριάσεις διήρκεσαν περίπου 68 ώρες, ενώ υπενθύμισε ότι «τα τελευταία δύο χρόνια, που είχαμε από τις μεγαλύτερες σε διάρκεια πενθήμερες συζητήσεις επί του Κρατικού Προϋπολογισμού, η διάρκεια των συνεδριάσεων ήταν 60 και 66 ώρες αντιστοίχως. Στη συζήτηση του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2025 δεν έγινε καμία σύντμηση χρόνου και όλοι μίλησαν με ανοχή χρόνου. Επίσης, έλαβαν τον λόγο οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι όσες φορές τον ζήτησαν, πολύ δε περισσότερο από το προβλεπόμενο χρόνο» είπε ο κ. Τασούλας