Τρίτη, 2 Δεκεμβρίου, 2025
Tilegrafimanews – Έκτακτες ειδήσεις, συντάξεις και αγροτικά
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT
Tilegrafimanews – Έκτακτες ειδήσεις, συντάξεις και αγροτικά
Αρχική Featured

Οι Έλληνες τραπεζίτες στέλνουν μήνυμα ανάπτυξης από το Λονδίνο: Εξαγορές, πιστωτική επέκταση και ενίσχυση εσόδων σε πρώτο πλάνο

Newsroom από Newsroom
02/12/2025 06:29
Ενημερώθηκε: 02/12/2025 06:50:23
σε Featured, HOT NEWS, ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
A A
52
SHARES
110
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Εξαγορές, ανάπτυξη εργασιών στο εξωτερικό, πιστωτική επέκταση, έμφαση στα έσοδα από την διαχείριση περιουσίας και τις τραπεζοασφάλειες, ήταν τα θέματα στα οποία αναφέρθηκαν χθες οι CEOs των συστημικών τραπεζών στο συνέδριο της Morgan Stanley στο Λονδίνο

Οι Έλληνες τραπεζίτες, στις αλλεπάλληλες συναντήσεις που είχαν με περισσότερους από 100 επενδυτές, υπογράμμισαν πως η απόκτηση ασφαλιστικών εταιρειών αποτελεί καταλύτη ανάπτυξης και ενίσχυσης των εσόδων.

Ο CEO της Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου αναφέρθηκε στον ρυθμό πιστωτικής επέκτασης που εμφανίζει άνοδο 10% φέτος, τάση που θα συνεχιστεί και το 2026, με θετικό πρόσημο στο ρυθμό ανόδου των στεγαστικών δανείων.

Χαρακτήρισε «καταλύτη» για την ανάπτυξη του Ομίλου Πειραιώς την απόκτηση της Εθνικής Ασφαλιστικής, η οποία θα ενισχύσει τα έσοδα του ομίλου κατά 100 εκατ. ευρώ ετησίως.

Ακόμα σημείωσε ότι το business plan με την ενσωμάτωση της ασφαλιστικής θα ανακοινωθεί στις αρχές του 2026.

Να σημειωθεί ότι ο Χρήστος Μεγάλου μαζί τους Θόδωρο Γναρδέλλη –CFO, και Ξενοφών Δαμαλά –IR, είχαν διαδοχικές συναντήσεις με περισσότερους από 25 επενδυτές.

Ο Φωκίων Καραβίας, CEO της Eurobank, αναφέρθηκε στην απόκτηση της ασφαλιστικής εταιρείας Eurolife, λέγοντας πως είναι μία κίνηση που διαφοροποιεί το επιχειρηματικό μοντέλο, ενισχύει τις δραστηριότητες της τράπεζας στην Ελλάδα και θα αποφέρει ετήσια έσοδα 100 εκατ. ευρώ.

Υπογράμμισε την εξωστρεφή πολιτική της τράπεζας, καθώς στην Κύπρο η Eurobank LTD είναι πλέον η μεγαλύτερη τράπεζα με ενεργητικό 23 δις ευρώ, και παράλληλα έχει ισχυρή παρουσία στον κλάδο των ασφαλειών με την CNP.

Στις συναντήσεις 40 και πλέον συναντήσεις που είχε η διοίκηση της Eurobank με επενδυτές έγινε ιδιαίτερη αναφορά και στην δυναμική που εμφανίζει η αγορά της Βουλγαρίας, με την είσοδο της χώρας στο ευρώ την 1η Ιανουαρίου 2026.

H θυγατρική της, Postbank, είναι η 4η μεγαλύτερη της χώρας, με ενεργητικό 12,7 δισ. ευρώ, 8,7 δισ. ευρώ χαρτοφυλάκιο, 9,7 δισ. ευρώ καταθέσεις δανείων και μερίδιο αγοράς 12%.

Στο 9μηνο τα καθαρά κέρδη από την Postbank ανήλθαν στα 167 εκατ. ευρώ.

Μάλιστα όπως σημείωσε η διοίκηση της Eurobank η επικείμενη ένταξη της Βουλγαρίας στο ευρώ θα απελευθερώσει ρευστότητα ύψους 1 δισ. ευρώ ευρώ λόγω της άρσης της υποχρέωσης διατήρησης αυξημένων αποθεμάτων στην Κεντρική Τράπεζα της Βουλγαρίας, ενισχύοντας έτσι τα έσοδα από τόκους το 2026.

Τα στελέχη της Eurobank υπογράμμισαν ακόμα την ανάπτυξη του wealth management, μετά και την αναβάθμιση της θυγατρικής στο Λουξεμβούργο ως wealth hub.

Όπως είπαν στόχος της τράπεζας είναι το 30% των εσόδων της να προέρχεται από τις προμήθειες με πυλώνες τις υπηρεσίες wealth management και τις ασφάλειες, τομείς που έχουν μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης καθώς η Ελλάδα βρίσκεται χαμηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Ο κ. Καραβίας αναφέρθηκε και στο θετικό μακροοικονομικό περιβάλλον, σημειώνοντας ότι τα δάνεια μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, όπως και τα χρηματοδοτικά ευρωπαϊκά προγράμματα, έχουν θετική επίπτωση στην άνοδο του ΑΕΠ, που θα συνεχίσει να αυξάνεται με ανάλογους ρυθμούς μέχρι το 2030.

Το βλέμμα στραμμένο και σε νέες εξαγορές έχει ο Βασίλης Ψάλτης, CEO της Alpha Bank, που συνοδευόταν στο Λονδίνο από τον Βασίλη Κοσμά (CFO) και Ιάσονα Κεπαπτσόγλου (IR).

Όπως είπε, στις συναντήσεις με 40 επενδυτές, η τράπεζα έχει στόχο την αύξηση των κερδών ανά μετοχή κατά περίπου 10% τα επόμενα χρόνια, «αυτό θα επιτευχθεί μέσω της επέκτασης του ισολογισμού, της αύξησης των εσόδων από προμήθειες και της εντατικότερης αξιοποίησης της συνεργασίας μας με την UniCredit», σημείωσε χαρακτηριστικά και αναφέρθηκε στους τρεις πυλώνες ανάπτυξης της τράπεζας.

-Πρώτος πυλώνας είναι η οργανική ανάπτυξη και οι επενδύσεις για την επέκταση των δραστηριοτήτων της.

Όπως εξήγησε ο κ Ψάλτης: «αυτό περιλαμβάνει σημαντικές επενδύσεις στην τεχνολογία, τη βελτίωση της αποδοτικότητας και την ενίσχυση της δημιουργίας εσόδων.

Περιλαμβάνει επίσης την ανάπτυξη νέων δυνατοτήτων και προϊόντων, επιτρέποντας την παροχή πιο ολιστικών υπηρεσιών.

Καθώς οι εταιρικοί πελάτες στην Ελλάδα απαιτούν ένα ευρύτερο φάσμα υπηρεσιών, η Alpha Bank στοχεύει στην εμβάθυνση των σχέσεων και στην αύξηση του μεριδίου της στην αγορά».

-Ο δεύτερος πυλώνας αφορά την μερισματική πολιτική. Η τράπεζα για το 2025 σχεδιάζει να διανείμει το 50% των καθαρών κερδών —περίπου 450 εκατ. ευρώ— συμπεριλαμβανομένου ενός ενδιάμεσου μερίσματος ύψους 111 εκατομμυρίων ευρώ.

-Ο τρίτος πυλώνας αφορά νέες εξαγορές. «Η τράπεζα διαθέτει άφθονο περιθώριο για να επιδιώξει συμπληρωματικές εξαγορές», σημείωσε ο Βασίλης Ψάλτης.

Ο επικεφαλής της Alpha Bank ανέφερε ακόμη πως το 2025 οι χορηγήσεις αυξήθηκαν κατά 13%, ενώ τα έσοδα από προμήθειες αυξήθηκαν πάνω από 20%.

Μάλιστα η ανάπτυξη ήταν ιδιαίτερα ισχυρή στον τομέα συναλλαγών και στη διαχείριση περιουσίας, ενώ η συνεργασία με την UniCredit θα ενισχύσει περαιτέρω τις δυνατότητες των προϊόντων και τις διασυνοριακές ροές, σύμφωνα με την διοίκηση της τράπεζας.

Ο Παύλος Μυλωνάς, Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, ανέφερε ότι η στρατηγική της τράπεζας να επενδύσει ποσό άνω των 700 εκατ. ευρώ στον ψηφιακό μετασχηματισμό της αποδίδει.

Η Εθνική τους επόμενους μήνες θα διαθέτει πλήρως ψηφιοποιημένο Core Banking System και παράλληλα «τρέχει» η υλοποίηση use cases τεχνητής νοημοσύνης GenAI.

Από την αναβάθμιση των υποδομών τεχνολογίας η τράπεζα εξοικονομεί περί τα 150 εκατ. ευρώ ετησίως.

Οι on line πωλήσεις προϊόντων κερδίζουν έδαφος, καθώς η τράπεζα έχει λανσάρει νέες εφαρμογές και πλατφόρμες, όπως το Mobile Banking Ιδιωτών και το Business Internet Banking Εταιρικών πελατών, που έχουν παγιώσει την ηγετική θέση της με 4,4 εκατ. συνδρομητές ψηφιακών καναλιών, και περισσότερους από 3,2 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες.

Η Εθνική στο 9μηνο είχε νέες χορηγήσεις 5,7 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 1,2 δισ. ευρώ ήταν δάνεια λιανικής, και πέτυχε καθαρή πιστωτική επέκταση 1,8 δισ. ευρώ, με συνολικό χαρτοφυλάκιο ενήμερων δανείων 34,7 δισ. ευρώ και χαμηλό δείκτη «κόκκινων» δανείων στο 2,5%.

Στα 58,33 δισ. ευρώ είναι τα υπόλοιπα καταθέσεων, με την Εθνική έχει έχει το μεγαλύτερο μερίδιο σε καταθέσεις Ταμιευτηρίου, και δείκτη δανείων προς καταθέσεις στο 63%.

 

Ετικέτες: ΛονδίνοΣΥΝΕΔΡΙΟ MORGAN STANLEYτράπεζες

ΣχετικάΆρθρα

Featured

Κατάμεστο το roadshow της Morgan Stanley στο Λονδίνο – O Κυριάκος Μητσοτάκης άνοιξε τις εργασίες

01/12/2025 | 17:03
Featured

Μητσοτάκης από το Λονδίνο: Είχαμε αύξηση 22% στο καθαρό εισόδημα σε έξι χρόνια – Εκλογές την άνοιξη του ’27, είμαι αισιόδοξος

01/12/2025 | 16:52
Featured

Στο Λονδίνο ο Μητσοτάκης: Οι επαφές με τη Morgan Stanley και το «στοίχημα» για την προσέλκυση νέων επενδύσεων

30/11/2025 | 21:31
Featured

Μητσοτάκης και 40 εταιρείες προσελκύουν διεθνείς επενδυτές – Οι τέσσερις μεγάλες τράπεζες “πρωταγωνιστούν”

30/11/2025 | 19:45
Load More

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

  • 50.000 θέσεις, μισθός 704€ και δώρο 540€ – Όλες οι «ανάσες» της ΔΥΠΑ για ανέργους μέχρι τα Χριστούγεννα

    125 shares
    Share 50 Tweet 31
  • ΑΓΡΟΤΕΣ ΟΠΕΚΕΠΕ-Συνδεδεμένες 2026: Χαμηλές πρώτες πληρωμές, μεγάλες εκκαθαρίσεις τον Ιούνιο- Πότε πληρώνει ο ΕΛΓΑ 

    110 shares
    Share 44 Tweet 28
  • ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΑ ΝΕΑ: Αναδρομικά «μαμούθ» έως 4.760€ για στρατιωτικούς και ένστολους – Τι πληρώνεται έως Μάρτιο 2026

    105 shares
    Share 42 Tweet 26
  • Τραμπ για Βενεζουέλα και Ονδούρα: Τηλεφώνημα με Μαδούρο και πρόθεση χάριτος σε Ερνάντες

    104 shares
    Share 42 Tweet 26
  • Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις οι αγρότες – Νέα μπλόκα σε όλη τη χώρα, επεισόδια, συλλήψεις και κλειστοί κόμβοι σε Ε65 και ΠΑΘΕ

    104 shares
    Share 42 Tweet 26
  • 148.500 προσλήψεις ΑΣΕΠ, τριπλή αύξηση στις συντάξεις και μισθοί έως 1.500€: τι φέρνει το νέο οικονομικό πλάνο μέχρι το 2029

    102 shares
    Share 41 Tweet 26
  • Γιορτή σήμερα 1 Δεκεμβρίου, εορτολόγιο: Άγιος Φιλάρετος ο Ελεήμων

    99 shares
    Share 40 Tweet 25
Tilegrafimanews – Έκτακτες ειδήσεις, συντάξεις και αγροτικά

Το ενημερωτικό site tilegrafimanews.gr είναι ένας ειδησεογραφικός ιστότοπος με βασικό χαρακτηριστικό του, την εγκυρότητα της είδησης και έτσι έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του διαδικτυακού κοινού καθώς συνολικά το έχουν επισκεφτεί πάνω από 3 εκατομμύρια χρηστών. Η καθημερινή επισκεψιμότητα επιβραβεύει την προσπάθεια όλης της δημοσιογραφικής ομάδας μας.

Τηλεγράφημα Αριθμός μέλους - Μητρώο online media: 12528 Υπουργείο Ψηφιακής πολιτικής, τηλεπικοινωνιών και ενημέρωσης - Γενική γραμματεία ενημέρωσης και επικοινωνίας

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • HOT NEWS
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

About Us

Πρόσθεσε το μπάνερ μας Google+

Όροι χρήσης

Επικοινωνία

Διαφημιστείτε στο tilegrafimanews.gr

RSS feed

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ

News OAED.GR ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ ΑΣΕΠ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΟΡΤΗ ΣΗΜΕΡΑ ΔΙΕΘΝΗ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ ΕΦΚΑ Ελλάδα ΗΠΑ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ Μητσοτάκης ΝΕΑ ΟΑΕΔ ΟΠΕΚΕΠΕ ΠΟΙΟΙ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΝΕΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΥΡΙΖΑ Συντάξεις ΤΟΥΡΚΙΑ καιρός
  • All categories
  • Newsletter
  • tags
  • test
  • useronline
  • Ανάρτηση σχολίων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • Όλες οι ειδήσεις
  • Όροι Χρήσης – Πολιτική Cookies
  • Ποιοι είμαστε
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

© 2015 - 2022 tilegrafimanews.gr | Produced by etouch

  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT

© 2015 - 2022 tilegrafimanews.gr | Produced by etouch