Στα μέτρα κατά της οπαδικής βίας αναφέρθηκε σήμερα 12/12 ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου.
Αρχικά, μιλώντας στο Open διευκρίνισε: «Βρήκαμε τρόπους να λιγοστεύσουν τα επεισόδια, δεν το μηδενίσαμε. Μόνο τους τελευταίους τρεις μήνες είχαμε 694 συλλήψεις. Όπως είπα, η πολιτική μας οφείλει να είναι δυναμική και να προσαρμόζεται».
«Έχουμε ακόμη μια έξαρση χουλιγκανικής συμπεριφοράς, έχουμε μία αποκτήνωση. Έχουμε αγέλες οι οποίες με μια κτηνώδη συμπεριφορά επιτέθηκαν δολοφονικά κατά του αστυνομικού», πρόσθεσε και τόνισε πως «υπάρχουν κύκλοι που εξακολουθούν να δίνουν υποστήριξη σε αυτές τις συμμορίες. Ο τρόπος με τον οποίο δρουν και με βάση το τελευταίο περιστατικό, δείχνουν ότι στο συγκεκριμένο τουλάχιστον υπήρχε σχέδιο, υπήρχε οργάνωση, μήνυμα, άνθρωπος που είχε τα πολεμοφόδια».
«Εμπλέκονται άνθρωποι που μπλέκονται με όπλα, με προστασίες, με ακραίες πολιτικές τάξεις»
«Η οπαδική βία, οι συμμορίες αυτές, έχουν εδώ και χρόνια ξεφύγει από τη λογική του “οπαδοί μίας ομάδας”. Εδώ εμπλέκονται άνθρωποι που μπλέκονται με όπλα, με προστασίες, από ακραίες πολιτικές τάξεις, είτε ακροδεξιές φασιστικές είτε του αντιεξουσιαστικού χώρου», δήλωσε στη συνέχεια.
Αναφερόμενος στον Άρειο Πάγο όπου θα μεταβεί σήμερα με τον κ. Βρούτση, είπε: «Όλα αυτά που κατά καιρούς η ΕΛΑΣ έχει συλλέξει, ενοποιημένα, θα τα θέσουμε στη διάθεση της Δικαιοσύνης θα ζητήσουμε την αναβάθμιση της παρακολούθησης της υπόθεσης».
«Πρέπει να ξαναμαζέψουμε περιστατικά, ονόματα, στοιχεία, διώξεις και όσος χρόνος και αν χρειαστεί να ξαναπιάσουμε το νήμα από την αρχή για να ξεδοντιάσουμε το φαινόμενο», τόνισε.
Και συμπλήρωσε: «Η πολιτική βούληση μιας κυβέρνησης διαφαίνεται όχι μόνο από τις δηλώσεις αλλά και από τα πράγματα που γίνονται (…). Η ασφάλεια των πολιτών ήταν και εξακολουθεί να παραμένει ψηλά στην ατζέντα μας. Αυτό γίνεται το τελευταίο διάστημα. Οι έλεγχοι πολλαπλασιάστηκαν, οι σύνδεσμοι σφραγίστηκαν κλπ. Το γεγονός πως υπάρχει ένα ζήτημα ασφάλειας που συνδέεται με μία πανδημία κουλτούρας βίας είναι ένα ζήτημα ευρύτερο. Δεν είναι ούτε αστυνομικό ούτε πρόθεση μιας κυβέρνησης».
«Το μεγαλύτερο βάρος να πέσει στις ΠΑΕ» για τον έλεγχο ταυτοπροσωπίας
Για τα μέτρα μετά τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού και αν εφαρμόστηκαν, είπε: «Όσα είπαμε, έγιναν προσπάθειες και βήματα να εφαρμοστούν. Είδατε το φαινόμενα να είναι σε ύφεση».
Για το μέτρο κεκλεισμένων των θυρών: «Είναι δίκαιη η αντίληψη και η ένσταση όσων αγόρασαν διαρκείας. Πρώτον, οι αδυναμίες είναι αδυναμίας που παρατηρούνται στο σύνολο των γηπέδων της Super League. Δεν υπάρχει πρόεδρος ομάδας που να μπορεί να πει ότι “στο δικό μου γήπεδο είμαι 100% βέβαιος ο Οικονόμου παίρνει το εισιτήριο και κάθεται στη θέση τάδε, θύρα τάδε”».
«Υπάρχει ζήτημα ελλείμματος ελέγχου ταυτοπροσωπίας. Από εδώ και πέρα είναι ένα ζήτημα πολύ κεντρικό που πρέπει να τεθεί στο τραπέζι. Είναι ένα ζήτημα που πρέπει να δούμε μέσω της τεχνολογίας, το μεγαλύτερο βάρος να πέσει στις ΠΑΕ», πρόσθεσε.
«Όλα θα τεθούν από την αρχή σε μία βάση συζήτησης για να δούμε τον ρόλο του καθενός», είπε στη συνέχεια.
«Η εγκληματική συμπεριφορά έχει μετατοπιστεί από τις λέσχες φιλάθλων, αλλού»
«Φαίνεται να έχουν συμμετοχή σε άλλες εγκληματικές δραστηριότητες, από τις οποίες αποκομίζονται οφέλη», είπε για τους υποκινητές επεισοδίων και σε ερώτηση εάν τα κέρδη τους μπορεί να είναι και μέσω εισιτηρίων που τους δίνουν οι ΠΑΕ απάντησε πως «αυτά είναι θέματα που θα διερευνηθούν. Εγώ ξέρω ότι κανονικά το εισιτήριο βγαίνει ηλεκτρονικά. Αν δεν γίνεται αυτό και γίνονται άλλου είδους πράγματα, που οφείλουμε να διερευνήσουμε».
«Η εγκληματική συμπεριφορά έχει μετατοπιστεί από τις λέσχες φιλάθλων, αλλού», πρόσθεσε και σε άλλο σημείο είπε ότι το κενό που διαπιστώθηκε στον έλεγχο λεσχών μετά τη δολοφονία Καμπανού ήταν «ότι δινόταν η διέξοδος να υπάρχουν παραρτήματα. Μία πλέον κάτω από κάθε έμβλημα».
«Βοήθησε πάρα πολύ», είπε για τις εκατοντάδες προσαγωγές μετά τα επεισόδια στου Ρέντη.
«Αισιοδοξία και για συλλήψεις πιο κεντρικών στελεχών»
Για τις έρευνες για τα επεισόδια, «δεν υπάρχει περίπτωση να μείνουμε μόνο σε αυτή τη σύλληψη (του 18χρονου). Υπάρχουν στοιχεία που θα αξιοποιηθούν. Υπάρχει αισιοδοξία ότι θα φτάσουμε και σε άλλες συλλήψεις και σε συλλήψεις πιο κεντρικών στελεχών (…). Υπάρχουν πρόσωπα που παρατηρείται η συμμετοχή τους σε διάφορους ρόλους όταν γίνονται διάφορα επεισόδια. Τώρα θα συσχετιστούν στοιχεία. Να δούμε για παράδειγμα, στον Βόλο ήταν κάποιοι από αυτούς; Σε παλιότερα επεισόδια ξαναήταν;».
Σε ερώτηση για ΕΔΕ που έχουν γίνει και δεν έχει υπάρξει τιμωρία παρά μόνο σε δύο πρόσωπα, είπε «υπήρξε ΕΔΕ που απέδωσε κατά την άποψη αυτών που την έκαναν ευθύνες και κυρώσεις σε συγκεκριμένο αριθμό αστυνομικών (…). Κάθε υπόθεση διερευνάται με βάση το θεσμικό πλαίσιο».
Έπειτα είπε πως «οφείλουμε να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να περιορίσουμε στον μεγαλύτερο βαθμό που μπορούμε, τα φαινόμενα αυτά. δεν είναι εύκολο να πεις “θα το πάρω και θα το κόψω μαχαίρι”».