Ο Γιώργος Γεραπετρίτης συναντήθηκε σήμερα στην Τρίπολη με το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης που ελέγχει τον Δυτικό τομέα
Η επίσκεψη στη Λιβύη του Ελληνα ΥΠΕΞ έγινε στον απόηχο της νέας έντασης που προκλήθηκε εξαιτίας της δημοσιοποίησης της ρηματικής διακοίνωσης της Τρίπολης στον ΟΗΕ που αμφισβητεί την ελληνική δικαιοδοσία στα θαλάσσια οικόπεδα νότια της Κρήτης
Με τα πέρας των συναντήσεων του ο κ. Γεραπετρίτης χαρακτήρισε παραγωγικό το κλίμα των συζητήσεων με την ανώτατη ηγεσία της Τρίπολης. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε αποφασίστηκε να μπουν ξανά σε τροχιά διαπραγμάτευσης τα μείζονα ζητήματα με την Λιβύη όπως το μεταναστευτικό, οι εμπορικές συμφωνίες και το ζήτημα της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών. Κλείνοντας ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας δήλωσε πως μια Λιβύη ισχυρή , αυτοδύναμη και ενιαία σε αγαστή συνεργασία με την Ελλάδα αποτελεί εγγύηση ασφαλείας για την περιοχή
Γεραπετρίτης: Συζητήθηκαν το μείζον ζήτημα των θαλασσίων ζωνών και το μεταναστευτικό
Στο πλαίσιο της επίσκεψης, ο Έλληνας ΥΠΕΞ συναντήθηκε με τον Λίβυο ομόλογό του, Ταχέρ Αλ Μπαούρ, ενώ είχε συνομιλίες και με τον πρωθυπουργό Αμπντούλ Χαμίντ Ντιμπειμπά και τον πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου Μοχάμεντ Μένφι.
Η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη στην Τρίπολη της Λιβύης σηματοδοτεί την προσπάθεια για αναθέρμανση των διμερών σχέσεων και τη δημιουργία λειτουργικών διαύλων επικοινωνίας με τη μεταβατική κυβέρνηση της χώρας.
Στις επαφές κυριάρχησαν το μείζον ζήτημα των θαλασσίων ζωνών, το μεταναστευτικό καθώς και οι προοπτικές οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας. Μάλιστα ο Λίβυος ΥΠΕΞ , σύμφωνα με πληροφορίες , έδειξε ειδικό ενδιαφέρον για το ζήτημα των ζωνών , θίγοντας πρώτος το θέμα στην συνάντηση με τον Γιώργο Γεραπετρίτη.
Όπως προαναφέρθηκε η επίσκεψη έλαβε χώρα υπό τη σκιά της ρηματικής διακοίνωσης της Λιβύης στα Ηνωμένα Έθνη με βάση την οποία η μεταβατική κυβέρνηση αμφισβητεί τη μέση γραμμή ως αφετηρία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών, ευθυγραμμιζόμενη με το τουρκολιβυκό μνημόνιο. Ωστόσο η Αθήνα επισημαίνει πως παρά τις αμφισβητήσεις της λιβυκής πλευράς, το γεγονός πως στο κείμενο της ρηματικής διακοίνωσης γίνεται επίκληση του διεθνούς δικαίου και των διατάξεων της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας αφήνει ανοιχτά αρκετά περιθώρια διαλόγου μεταξύ των δύο πλευρών.
Ακόμη, όπως υποστηρίζει η ελληνική διπλωματία, σε αυτό το συμπέρασμα συντείνει το γεγονός πως στο πεδίο η Τρίπολη έδειξε να σέβεται τη μέση γραμμή που χάραξε η Αθήνα, καθώς τα τέσσερα θαλάσσια οικόπεδα που περιλαμβάνονται στην πρόσφατη συμφωνία της Τρίπολης με την κρατική πετρελαϊκή εταιρεία της Τουρκίας για σεισμικές έρευνες, σύμφωνα με τον χάρτη που δόθηκε στη δημοσιότητα, βρίσκονται νοτίως της μέσης γραμμής και συνεπώς δεν θίγουν τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.
Γεραπετρίτης: Η Ελλάδα να αποτελέσει τη φωνή της Λιβύης στην Ευρώπη και σε όλον τον κόσμο
Ειδικότερα, ο Ταχέρ Αλ Μπαούρ υποδεχόμενος τον Έλληνα ΥΠΕΞ τόνισε τις ιστορικές και πολιτισμικές σχέσεις που ενώνουν τους δυο λαούς της Μεσογείου, χαρακτηρίζοντας τις διμερείς σχέσεις διαχρονικά θερμές, παρά τις δυσκολίες. «Πάντα υπάρχουν ζητήματα που επηρεάζουν τις σχέσεις… Φυσικά αυτά τα προβλήματα δεν πρέπει να γίνονται εμπόδια στις σχέσεις μεταξύ των κρατών, ειδικά καθώς είμαστε στην ίδια περιφέρεια. Η Μεσόγειος είναι μια από τις ομορφότερες περιοχές στον κόσμο… Οι παράγοντες αυτοί μας αναγκάζουν εμάς τους πολιτικούς να εργαστούμε για τις σχέσεις μας» επεσήμανε, εκφράζοντας την ελπίδα «αυτό το ταξίδι να είναι μια απαρχή για δοθεί μια καλή τροπή στις σχέσεις των δύο χωρών».
Από την πλευρά του, ο Γιώργος Γεραπετρίτης χαρακτήρισε τη Λιβύη φυσικό γείτονα της Ελλάδας, «μακραίωνο σύμμαχο του πολιτισμού και της ιστορίας», υπογραμμίζοντας πως «δεν υπάρχουν προβλήματα τα οποία δεν μπορούν να λυθούν μέσω διαλόγου». Τόνισε επίσης ότι είναι περισσότερα όσα ενώνουν γεωγραφικά και ιστορικά τις δύο χώρες, σε σχέση με αυτά που τις χωρίζουν, διατυπώνοντας τη βούληση «η Ελλάδα να αποτελέσει τη φωνή της Λιβύης στην Ευρώπη και σε όλον τον κόσμο».
Ο Έλληνας ΥΠΕΞ ανέπτυξε στη συνάντηση τις σταθερές θέσεις της Αθήνας, με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας, απορρίπτοντας τη λογική του τουρκολιβυκού μνημονίου και εκφράζοντας εκ νέου τη διάθεση για επανέναρξη συζητήσεων περί οριοθέτησης. Η ατζέντα περιλάμβανε επιπλέον το μεταναστευτικό, παρότι δεν καταγράφονται –τουλάχιστον αυτό το διάστημα– σημαντικές ροές από τη δυτική Λιβύη προς τα ελληνικά παράλια, ενώ διερευνήθηκαν και πιθανές προοπτικές εμπορικής, οικονομικής και επιχειρηματικής συνεργασίας.
Η επίσκεψη αυτή έρχεται στη συνέχεια διπλωματικών επεισοδίων ανάμεσα στις δύο χώρες που περιπλέκουν ακόμη περισσότερο τα ανοιχτά ζητήματα στην Ανατολική Μεσόγειο, συνεπώς μένει να φανεί εάν μετά τις συναντήσεις του Γιώργου Γεραπετρίτη θα αποτελέσει κοινή επιδίωξη για την Αθήνα και Τρίπολη να αφήσουν πίσω το παρελθόν των εντάσεων, να ενισχύσουν τον διάλογο και να αναζητήσουν λύσεις μέσα από συνεννόηση και αμοιβαίο σεβασμό, με στόχο τη σταθερότητα, την ασφάλεια και την πρόοδο στη Μεσόγειο.
Βέβαια, κρίσιμος παράγοντας στην εξίσωση παραμένει η τουρκική διπλωματία που διατηρεί βαθιές και παραδοσιακές προνομιακές σχέσεις με την κυβέρνηση της Τρίπολης και συνεπώς θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό και την ένταση αλλά και την ταχύτητα με την οποία θα αποκατασταθεί ο διπλωματικός δίαυλος με την αφρικανική χώρα που αποτέλεσε τον βασικό στόχος της επίσκεψης του Γιώργου Γεραπετρίτη στην διαιρεμένη χώρα