Χιλιάδες άμαχοι στη Μαριούπολη έχουν αρχίσει να στερούνται φαγητού, νερού και φαρμάκων – Στα 12 χλμ από το Κίεβο οι ρωσικές δυνάμεις – Η Οδησσός ετοιμάζεται για μεγάλη πολιορκία και βομβαρδισμούς από τους Ρώσους – Στην κατοχή των Ρώσων και το Τσέρνιγκοφ
Η εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία «γκρέμισε» την εικόνα της «σταθερής Ευρώπης» που κάποιοι θεωρούσαν ότι ισχύει και «έδειξε» ότι ο αφανής οικονομικό-γεωπολιτικός «πόλεμος» εξουσίας μεταξύ των υπερδυνάμεων του πλανήτη, εμπεριέχει τον τεράστιο κίνδυνο να μετατραπεί μέσα σε ελάχιστες ώρες, σε πολεμικό γεγονός, ολέθριο για όλον τον κόσμο. Μετά από 15 ημέρες ρωσικής εισβολής, αποδεικνύεται επίσης ότι οι στρατηγικές είναι πάνω από τα όπλα και ότι οι χώρες δεν «πέφτουν» μόνο από την τεχνολογία και την υπεροχή, αλλά από μάχες σώμα με σώμα στο πεδίο. Η ουκρανική άμυνα κατάφερε να «τραβήξει» τις σαφώς υπέρτερες ρωσικές δυνάμεις στα περίχωρα και μέσα στις πόλεις, ακυρώνοντας πολλά από τα πλεονεκτήματα που είχαν οι Ρώσοι. Ο χρόνος που κερδίζουν οι δυνάμεις του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, θα έλεγε κανείς ότι λειτουργούν υπέρ του σε πολιτικό επίπεδο, προκαλούν ωστόσο ένα τεράστιο δίλημμα, τόσο στον ίδιο τον Ουκρανό πρόεδρο, όσο και στους δυτικούς συμμάχους του: Να συνεχίσουν τον ένοπλο αγώνα με τον κίνδυνο να χαθούν χιλιάδες ζωές αμάχων λόγω της έλλειψης βασικών αγαθών, ή να παραδοθούν και να επιδιώξουν μία συμφωνία με τον Πούτιν, με βάση τους όρους που ο Ρώσος πρόεδρος έχει θέσει;
Από τη στιγμή που η διένεξη Ρωσίας – Δύσης, Ουκρανίας έφτασε στην πολεμική σύρραξη, το πεδίο της μάχης θα καθορίσει τις ισορροπίες. Ο στρατός του Πούτιν, σε διάστημα δύο εβδομάδων, έχει πάρει υπό την κυριαρχία του πέντε μεγάλες ουκρανικές πόλεις και πιο συγκεκριμένα τη Μελιτούπολη, το Τσερνόμπιλ, το Κονοτόπ, το Ντονιέτσκ και τη Χερσώνα. Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, και το Τσέρνιγκοφ καταλήφθηκε από τις ρωσικές δυνάμεις.
Ταυτόχρονα, η ρωσική στρατιωτική ηγεσία έχει δημιουργήσει έναν ασφυκτικό κλοιό γύρω από άλλες πέντε μεγάλες πόλεις, τις οποίες θεωρεί κομβικής σημασίας για τον αποκλεισμό των ουκρανικών δυνάμεων και τη δημιουργία μία «ζώνης ασφαλείας», όπως την αποκαλεί η Μόσχα, κατά μήκος των συνόρων της, με παράλληλο αποκλεισμό της Ουκρανίας σε οποιαδήποτε δίοδο προς τη θάλασσα
Στην παρούσα φάση, οι πόλεις που δείχνουν να ενδιαφέρουν πρωτίστως τους Ρώσους, είναι η Μαριούπολη και η Οδησσός. Η Μαριούπολη βρίσκεται υπό ασφυκτικό κλοιό, οι Ρώσοι έχουν κατακτήσει περιοχές της πόλης και στοχεύουν να εκδιώξουν τις ουκρανικές δυνάμεις το αμέσως επόμενο διάστημα, αποκλείοντας την πρόσβαση σε ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια της χώρας στην Αζοφική.
Επόμενος στόχος είναι η Οδησσός, οι κάτοικοι της οποίας ετοιμάζονται για τη ρωσική επίθεση. Οι στρατηγοί του Πούτιν θεωρούν κομβικής σημασίας την κατάκτηση και του λιμανιού της Οδησσού, προκειμένου να αποκλείσουν ολοκληρωτικά την κεντρική Ουκρανία από τη θάλασσα.
Παράλληλα, μαίνονται οι μάχες για την κατάκτηση του Χαρκόβου και της πόλης Σούμι. Οι Ουκρανοί έχουν οχυρωθεί στο Χάρκοβο, καθώς θεωρούν ότι αν πέσει η πόλη, θα ακολουθήσει η κατάρρευση -ψυχολογική και στρατιωτική- σε όλα τα υπόλοιπα μέτωπα.
Η μεγάλη -και ίσως τελική- μάχη θα δοθεί στην πρωτεύουσα, το Κίεβο. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, τα ρωσικά στρατεύματα βρίσκονται στα 12 χιλιόμετρα από την πόλη, η οποία είναι αποκλεισμένη. Ο δήμαρχος του Κιέβου δήλωσε ότι ο μισός πληθυσμός έχει αποχωρήσει. Παραμένουν, ωστόσο, εκατοντάδες χιλιάδες άμαχοι σε καταφύγια και σπίτια, γεγονός που καθιστά την επίλυση της κρίσης μία εξαιρετικά επικίνδυνη εξίσωση.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, με πολλές ή λιγότερες απώλειες, ο Πούτιν θα καταφέρει να ελέγξει την Ουκρανία, τουλάχιστον στρατιωτικά. Το μεγάλο διακύβευμα είναι αφενός η ανθρωπιστική κρίση και αφετέρου οι οικονομικές συνέπειες σε όλον τον πλανήτη. Ήδη, 2,3 εκατ. Ουκρανοί πρόσφυγες έχουν περάσει τα σύνορα γειτονικών κρατών και απροσδιόριστος αριθμός βρίσκεται στις διάφορες διόδους διαφυγής. Πολλοί περισσότεροι, ωστόσο, είναι εγκλωβισμένοι στις πόλεις, με τις ελλείψεις σε τρόφιμα, νερό και φάρμακα να έχουν γίνει ήδη αισθητές.
Σε τραγική κατάσταση ο άμαχος πληθυσμός στη Μαριούπολη
Ούτε ένας άμαχος δεν κατάφερε να φύγει σήμερα από την περικυκλωμένη Μαριούπολη, δήλωσε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βέρεστσουκ.
Μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση, η αντιπρόεδρος επέρριψε την ευθύνη για την αποτυχία της εκκένωσης στη ρωσική πλευρά καθώς, όπως είπε, οι ρωσικές δυνάμεις δεν τήρησαν την προσωρινή κατάπαυση του πυρός.
Εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι της πολιορκημένης Μαριούπολης, πλέον δεν έχουν φαγητό, νερό, θέρμανση, ηλεκτρισμό ή ιατρική περίθαλψη. Ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός επισημαίνει ότι οι κάτοικοι βρίσκονται εν μέσω μιας «ολοένα και πιο δεινής και απελπιστικής» ανθρωπιστικής κατάστασης.
Ο αναπληρωτής επικεφαλής της αντιπροσωπείας Σάσα Βόλκοβ σε ηχητικό μήνυμα περιέγραψε τις πολύ δύσκολες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί, σημειώνοντας ότι «πολλοί άνθρωποι αναφέρουν ότι δεν έχουν φαγητό για τα παιδιά».
Η έλλειψη φαγητού έχει οδηγήσει σε επιθέσεις του ενός προς τον άλλον. Κάποιοι ξεκίνησαν να καταστρέφουν ένα αυτοκίνητο για να βγάλουν τη βενζίνη.
Όλα τα καταστήματα και τα φαρμακεία έχουν λεηλατηθεί ενώ οι άνθρωποι αρρωσταίνουν λόγω του κρύου. Η οργάνωση διατηρεί το καταφύγιο μόνο για παιδιά και τις μητέρες τους. Όλοι οι υπόλοιποι ενήλικες και παιδιά άνω των 12 ετών κοιμούνται στο γραφείο.
Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, η οργάνωση θα έχει φαγητό για λίγες ημέρες. Πολλά από τα μέλη της αντιπροσωπίας έχουν ήδη αρρωστήσει, λόγω του κρύου, ενώ προσπαθούν να τηρούν τα πρότυπα υγιεινής όσο περισσότερο γίνεται, κάτι που δεν είναι πάντα εφικτό.
Ρωσικά στρατεύματα σε σταθμούς φυσικού αερίου
Η άφιξη ρωσικών στρατευμάτων σε δύο σταθμούς συμπίεσης φυσικού αερίου στην ανατολική Ουκρανία θέτει σε κίνδυνο τον εφοδιασμό της Ευρώπης, προειδοποίησε σήμερα ο φορέας εκμετάλλευσης του ουκρανικού αγωγού αερίου. Προς το παρόν πάντως δεν υπήρξαν ενδείξεις ότι επηρεάστηκε άμεσα η ροή του φυσικού αερίου στον αγωγό.
Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι οι σταθμοί συμπίεσης στο Νοβοπσκόφ, στην περιοχή του Λουχάνσκ, και στο Κουπιάνσκ, κοντά στο Χάρκοβο είναι υπό τον έλεγχό της. Εγγυήθηκε επίσης την ασφάλεια των εγκαταστάσεων και της λειτουργίας των σταθμών.
Η Ρωσία είναι ο κορυφαίος προμηθευτής φυσικού αερίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η εισβολή της στην Ουκρανία εντείνει τις ανησυχίες για διακοπή του εφοδιασμού, εκτινάσσοντας τις τιμές του φυσικού αερίου στα ύψη. Περίπου 41,6 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) ρωσικού φυσικού αερίου μεταφέρθηκαν μέσω της Ουκρανίας στην Ευρώπη το 2021, καθιστώντας τον αγωγό αυτόν τη βασική οδό εφοδιασμού. Ο όγκος αυτός ήταν πάντως μειωμένος κατά 25% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, καθώς η Μόσχα αναζητά εναλλακτικές οδούς διανομής.
Οι προμήθειες φυσικού αερίου στη Σλοβακία από την Ουκρανία μέσω του συνοριακού σημείου Βέλκε Καπουσάνι ήταν σταθερές τη στιγμή που γινόταν το ρεπορτάζ του πρακτορείου Reuters, σύμφωνα με στοιχεία του διαχειριστή του συστήματος μεταφοράς.
Ο φορέας εκμετάλλευσης των αγωγών φυσικού αερίου της Ουκρανίας OGTSU είπε ότι οι προσπάθειες των ρωσικών δυνάμεων να εισέλθουν στους δύο σταθμούς δημιουργούν σημαντικούς κινδύνους για την ασφάλεια του προσωπικού και τη συνέχεια της λειτουργίας του δικτύου. «Υπάρχει πραγματικός κίνδυνος για τη διαμετακόμιση (φυσικού αερίου)», είπε στο Reuters ο επικεφαλής της OGTSU, Σέρχιι Μακόγκον.
«Η πρόθεσή μας είναι να συνεχίσουμε τη ροή φυσικού αερίου, όπως αποδείξαμε τις τελευταίες δύο εβδομάδες», ανέφερε η OGTSU στο Twitter. «Εάν υπάρχουν διακοπές/ελλείψεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη, εξηγήστε στους πολίτες σας ποιος φταίει».
Νωρίτερα σήμερα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είπε ότι η Μόσχα εκπληρώνει πλήρως όλες τις υποχρεώσεις της όσον αφορά τις παραδόσεις φυσικού αερίου και ότι το σύστημα διαμετακόμισης μέσω Ουκρανίας λειτουργεί στο 100%. «Είναι εντυπωσιακό, αλλά είναι αλήθεια. Τα κάνουμε όλα αυτά», είπε, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Interfax.
Ο υφυπουργός Ενέργειας της Ρωσίας Πάβελ Σορόκιν είπε εξάλλου ότι οι ρωσικές δυνάμεις θα εγγυηθούν την ασφάλεια της λειτουργίας και την προστασία των εγκαταστάσεων στους σταθμούς συμπίεσης του Νοβοπσκόφ και του Κουπιάνσκ.