Τον γύρο του κόσμου έκανε η είδηση της πυραυλικής επίθεσης της Ρωσίας στην Οδησσό, με 5 νεκρούς, την ώρα που επισκέπτονταν την πόλη ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, προκαλώντας την έντονη καταδίκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας και ο Έλληνας πρωθυπουργός βρίσκονταν στην Οδησσό και άκουσαν μια έκρηξη σε κοντινή απόσταση, περίπου 150-200 μέτρα από το σημείο όπου βρισκόταν το κονβόι με την ελληνική αποστολή και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, πριν από τη συνάντηση με τον Ζελένσκι.
Σύμφωνα με εκπρόσωπο του πολεμικού ναυτικού της Ουκρανίας, όπως μεταδίδει η εφημερίδα «Ukrainska Pravda», από την επίθεση σκοτώθηκαν πέντε άνθρωποι.
Η Μόσχα ανέλαβε την ευθύνη για την πυραυλική επίθεση, υποστηρίζοντας ότι έπληξε μια βάση μη επανδρωμένων, τηλεχειριζόμενων πλωτών μέσων.
The two leaders were a few hundred metres away when the port of Odesa was struck in a lethal attack https://t.co/5kHsl9z975 pic.twitter.com/mtzTgXBmlw
— Financial Times (@FT) March 6, 2024
«Χτύπησε σε μερικές εκατοντάδες μέτρα από το σημείο όπου ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι συναντούσε τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη» πρόσθεσε πηγή που επικαλείται το ABC.
Σύμφωνα με το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC, επρόκειτο για μια από τις πιο επικίνδυνες στιγμές για τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, εν μέσω του πολέμου.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις δηλώσεις του με τον Ουκρανό πρόεδρο επισήμανε πως «εδώ γίνεται πραγματικός πόλεμος, κάθε μέρα».
Περιγράφοντας τη στιγμή της έκρηξης, ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε: «Μας έκαναν μια ξενάγηση στο λιμάνι (…) Ακούσαμε κάποιες σειρήνες και λίγο μετά, όταν πηγαίναμε στα αυτοκίνητά μας, ακούσαμε μια μεγάλη έκρηξη. Για μας είναι η καλύτερη υπενθύμιση ότι εδώ γίνεται πραγματικός πόλεμος. Κάθε μέρα… Ο οποίος δεν επηρεάζει μόνο το μέτωπο».
Το παρασκήνιο της επίσκεψης Μητσοτάκη στην Οδησσό
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε εκφράσει την επιθυμία εδώ και καιρό να επισκεφθεί την Οδησσό, προκειμένου να απευθύνει μήνυμα στήριξης στην Ουκρανία, καθώς και μήνυμα προς το ελληνικό στοιχείο της χειμαζόμενης από τον πόλεμο χώρας.
Η Οδησσός, άλλωστε, ένα από τα σημαντικότερα κέντρα της ελληνικής παιδείας της Διασποράς και έδρα της Φιλικής Εταιρείας, είναι μια πόλη-σύμβολο των ιστορικών και πολιτιστικών δεσμών που ενώνουν την Ουκρανία και την Ελλάδα.
Η επίσκεψη, η οποία είχε συμφωνηθεί στην τελευταία τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο πρωθυπουργός με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, στο τέλος Ιανουαρίου, οργανώθηκε υπό συνθήκες άκρας μυστικότητας, για λόγους ασφαλείας. Στη συνέχεια αναζητήθηκε η κατάλληλη ημερομηνία, μέσω διπλωματικών διαύλων.
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την πρόθεση της Ελλάδας να συμβάλει στην ανασυγκρότηση της Οδησσού, το ιστορικό κέντρο της οποίας ανακηρύχθηκε τον Ιανουάριο του 2023 Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO, ενώ συναντήθηκε με εκπροσώπους της ελληνικής διασποράς και ομογένειας.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε τη στήριξη της Ελλάδας προς την Ουκρανία, τόσο στο πλαίσιο της ΕΕ όσο και του ΝΑΤΟ, η οποία θα συνεχιστεί σύμφωνα με τις δυνατότητές της και χωρίς να αποδυναμωθούν οι αμυντικές ικανότητες της χώρας μας.
Μητσοτάκης στον Ζελένσκι: «Όλη η Ευρώπη στηρίζει τον αγώνα της Ουκρανίας για ελευθερία και ανεξαρτησία»
«Όλη η Ευρώπη στηρίζει τον αγώνα της Ουκρανίας για ελευθερία και ανεξαρτησία. Φυσικά, η Ελλάδα δεν μπορεί να λείπει από αυτήν την προσπάθεια», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Μητσοτάκης: Γιατί επισκέφθηκα την Οδησσό και όχι το Κίεβο
Κατά τη συνέντευξη Τύπου με τον Ζελένσκι, ο Έλληνας πρωθυπουργός απάντησε και σε ερώτηση γιατί επισκέπτεται την Οδησσό και όχι το Κίεβο, επισημαίνοντας:
«Επισκέπτομαι την Οδησσό και όχι το Κίεβο, σε συνεννόηση με τον πρόεδρο Ζελένσκι, όχι μόνο για να βρεθώ και να ζήσω ο ίδιος την εμπειρία τού να βρίσκεσαι στην πρώτη γραμμή αυτού του πολέμου, αλλά και γιατί, όπως είπα, η Οδησσός είναι ταυτισμένη στη συνείδηση της πατρίδας μας με τον αγώνα για ανεξαρτησία, με την Ελληνική Επανάσταση, καθώς εδώ συγκροτήθηκε η Φιλική Εταιρεία και δρομολογήθηκαν οι εξελίξεις που οδήγησαν, τελικά, στην ανεξαρτησία της πατρίδας μου».
Φον ντερ Λάιεν για την επίθεση στην Οδησσό: Κανείς δεν πτοείται, ούτε οι Μητσοτάκης-Ζελένσκι ούτε ο λαός της Ουκρανίας
Τη ρωσική επίθεση στην Οδησσό καταδίκασαν σύσσωμοι οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
«Καταδικάζω έντονα την αποτρόπαια επίθεση της Ρωσίας στην Οδησσό κατά την επίσκεψη του Βολοντίμιρ Ζελένσκι και του Κυριάκου Μητσοτάκη» αναφέρει σε ανάρτησή της στην πλατφόρμα Χ η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Υπογραμμίζει ότι «κανείς δεν πτοείται από αυτή τη νέα απόπειρα τρομοκρατίας – σίγουρα ούτε οι δύο ηγέτες στο έδαφος ούτε ο γενναίος λαός της Ουκρανίας».
«Περισσότερο από ποτέ, στεκόμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας», καταλήγει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
I strongly condemn the vile attack on Odesa by Russia during @ZelenskyyUa and @kmitsotakis's visit.
No one is intimidated by this new attempt at terror – certainly not the two leaders on the ground nor the brave people of Ukraine.
More than ever, we stand by Ukraine.
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) March 6, 2024
Μισέλ: Η επίθεση στην Οδησσό κατά την επίσκεψη Μητσοτάκη ακόμη ένα σημάδι της δειλής τακτικής της Ρωσίας
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, σε ανάρτησή του επισήμανε:
«Η επίθεση στην Οδησσό κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη είναι άλλο ένα σημάδι της δειλής τακτικής της Ρωσίας στον επιθετικό της πόλεμο κατά της Ουκρανίας. Αυτό είναι κατακριτέο και για τις τακτικές του Κρεμλίνου».
«Η πλήρης υποστήριξη της ΕΕ προς την Ουκρανία και τον γενναίο λαό της δεν θα αμφιταλαντευτεί» υπογράμμισε ο Σαρλ Μισέλ.
The attack on #Odesa during President @ZelenskyyUa and PM @kmitsotakis visit is another sign of Russia’s cowardly tactics in its war of aggression against Ukraine.
This is reprehensible and below even the Kremlin’s playbook.
The EU’s full support to Ukraine and its brave people…
— Charles Michel (@CharlesMichel) March 6, 2024
Μελόνι: Εκφράζω τη σαφέστερη δυνατή καταδίκη μου για την επίθεση
«Εκφράζω τη σαφέστερη δυνατή καταδίκη μου για την επίθεση που έλαβε χώρα σήμερα στην Οδησσό, κατά τη συνάντηση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι με τον Κυριάκο Μητσοτάκη» υπογράμμισε, σε γραπτή της δήλωση, η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι.
«Η πολλοστή αυτή ρωσική πράξη εκφοβισμού δεν θα παραγάγει κανένα αποτέλεσμα και δεν θα αποδυναμώσει την ουκρανική αντίσταση, στο πλευρό της οποίας τάσσονται η Ιταλία και η κυβέρνησή της, χωρίς καμία οπισθοχώρηση», πρόσθεσε η Μελόνι.
Τζεντιλόνι: Ντροπή η ρωσική επίθεση, τη στιγμή που Ζελένσκι και Μητσοτάκης βρίσκονταν σε μνημείο θυμάτων
Αλλά και ο ο επίτροπος Οικονομίας της ΕΕ, Πάολο Τζεντιλόνι, καταδίκασε έντονα τη ρωσική επίθεση στην Οδησσό κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Ουκρανού προέδρου και του Έλληνα πρωθυπουργού.
Αναρτώντας βίντεο κατά τη διάρκεια τελετής για τα θύματα πρόσφατης ρωσικής επίθεσης στην πόλη της Οδησσού, στην οποία συμμετείχαν ο Β. Ζελένσκι και ο Κ. Μητσοτάκης, μαζί με την ελληνική αποστολή, ο Π. Τζεντιλόνι έγραψε:
«Τα ρωσικά drones στην Οδησσό κατά της αυτοκινητοπομπής του Ουκρανού προέδρου Ζελένσκι και του Έλληνα πρωθυπουργού Μητσοτάκη. Βρέθηκαν μαζί εκεί για να τιμήσουν τη μνήμη των θυμάτων μιας άλλης ρωσικής επίθεσης. Ντροπή!»
I droni russi a #Odessa contro il corteo delle auto di #Zelensky e del premier greco #Mitsotakis. Erano insieme per commemorare le vittime di un altro attacco russo. Vergogna! pic.twitter.com/DJVkGERGiq
— Paolo Gentiloni (@PaoloGentiloni) March 6, 2024
Ο Μπλίνκεν τηλεφώνησε στον Μητσοτάκη για να τον ευχαριστήσει για τη συνεισφορά της Ελλάδας στην ασφάλεια της Ουκρανίας
Σημειώνεται ότι και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη εξέφρασε τις ευχαριστίες της αμερικανικής κυβέρνησης για τη συνεχιζόμενη συνεισφορά της Ελλάδας στην ασφάλεια της Ουκρανίας, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Μητσοτάκης στον Ζελένσκι: «Όλη η Ευρώπη στηρίζει τον αγώνα της Ουκρανίας για ελευθερία και ανεξαρτησία»
Ο πρωθυπουργός αρχικά επισκέφθηκε το λιμάνι της πόλης, όπου τον υποδέχθηκε ο Ουκρανός πρόεδρος, και ενημερώθηκε για τη λειτουργία του διαδρόμου εξαγωγής σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας και του Δούναβη.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέχεια μετέβη στο κτίριο διοίκησης του λιμένα Οδησσού, όπου είχε τετ α τετ συνάντηση με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Ακολούθησε συνάντηση με τη συμμετοχή των αντιπροσωπειών των δύο χωρών.
Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, ο πρωθυπουργός επανέλαβε τη συνεχιζόμενη στήριξη της χώρας μας προς την Ουκρανία, καθώς και τη σταθερή στήριξη στην ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική προοπτική της.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε τη βούληση της Ελλάδας να συνδράμει στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, με έμφαση στην Οδησσό, πόλη που έχει ιδιαίτερη ιστορική και πολιτιστική σημασία για τη χώρα μας.
Εξετάστηκαν επίσης άλλοι τομείς συνεργασίας, όπως στον τομέα της ενέργειας, όπου η Ελλάδα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του νότιου διαδρόμου εφοδιασμού της Ευρώπης και αναπτύσσει τον κάθετο συνδετήριο διάδρομο για την καλύτερη κάλυψη των αναγκών των Βαλκανίων και της ανατολικής Ευρώπης.
Οι δύο ηγέτες μετέβησαν αμέσως μετά στο οικιστικό συγκρότημα που επλήγη πριν από λίγες μέρες, με συνέπεια τον θάνατο 12 αμάχων, περιλαμβανομένων πέντε παιδιών, όπου κατέθεσαν ανθοδέσμες στο μνημείο προς τιμήν των θυμάτων.
Ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε στη συνέχεια το μουσείο της Φιλικής Εταιρείας, το οποίο στεγάζεται στην παλαιά κατοικία του εθνικού ευεργέτη Γρηγορίου Μαρασλή, και κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο που βρίσκεται στην αυλή του μουσείου προς τιμήν των τριών ιδρυτών της Φιλικής Εταιρείας, Νικόλαου Σκουφά, Αθανάσιου Τσακάλωφ και Εμμανουήλ Ξάνθου.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε μάλιστα την ευκαιρία να συνομιλήσει με Έλληνες της Διασποράς και ομογενείς που συγκεντρώθηκαν ώστε να τον υποδεχθούν στον χώρο του μουσείου.
«Ήθελα να έρθω ειδικά στην Οδησσό -καταφέραμε και βρήκαμε τον τρόπο να συντονίσουμε τα προγράμματά μας με τον πρόεδρο Ζelenskyy- για να γνωρίζετε ότι είμαστε κοντά σας, στηρίζουμε την Ουκρανία, αλλά στηρίζουμε και εσάς στον αγώνα τον οποίον κάνετε να κρατήσετε ζωντανές τις ελληνικές σας ρίζες.
»Είμαι πολύ συγκινημένος για τη δυνατότητα που μου δίνετε να σας συναντήσω και νομίζω ότι όλοι είμαστε συγκλονισμένοι από την τραγωδία ειδικά του Ελληνισμού της Μαριούπολης. Θέλουμε να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας να αφήσουμε πίσω αυτές τις πολύ δύσκολες στιγμές και να κοιτάξουμε το μέλλον με περισσότερη αισιοδοξία.
Αλλά, πραγματικά, σας ευχαριστώ που κάνατε τον κόπο να έρθετε σήμερα εδώ και πραγματικά σας εύχομαι το καλύτερο», τόνισε ο πρωθυπουργός.
«Όλη η Ευρώπη στηρίζει τον αγώνα της Ουκρανίας για ελευθερία και ανεξαρτησία. Και, φυσικά, η Ελλάδα δεν μπορεί να λείπει από αυτήν την προσπάθεια», συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Οι αναρτήσεις Ζελένσκι για τις συνομιλίες με Μητσοτάκη
Ο Ουκρανός πρόεδρος, σε αλλεπάλληλες αναρτήσεις του, ανέβασε βίντεο και φωτογραφίες από τη συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό και τα αποτελέσματα των συζητήσεών τους, καθώς και την περιοδεία που έκαναν στην Οδησσό.
During our conversation, Greek Prime Minister Kyriakos Mitsotakis @kmitsotakis and I discussed ways to expand the security space in the Black Sea, as well as protect the frontlines and all of our cities, including Odesa. Ukraine requires more air-defense systems.
We were also… pic.twitter.com/UDc7LVodzd
— Volodymyr Zelenskyy / Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) March 6, 2024