Το χθεσινό υπουργικό έδωσε το στίγμα της επόμενης ημέρας για τα ομόφυλα ζευγάρια και την επιστολική ψήφο των αποδήμων.
Το “εμπόδιο Βορίδη” έπεσε τελικά με την απόφαση του να απέχει που ανακοίνωσε ο υπουργός.
Ετσι είχαμε:
Ενα καλό υπουργικό που δεν έκρυβε εκπλήξεις και έδειξε ότι όλα είχαν προ συμφωνηθεί πριν πολύ καιρό στο Μαξίμου.
Πολλές συζητήσεις όμως προκάλεσε στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, η κίνηση της κυβέρνησης να καταθέσει αιφνιδιαστικά τροπολογία για την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου και για τις εθνικές εκλογές.
Μεταξύ των “γαλάζιων” βουλευτών της ΝΔ, κάποιοι θεωρούν ότι ήταν “αχρείαστη” αυτή η πρωτοβουλία τη στιγμή που είχε διαμορφωθεί ευρεία συναίνεση και ότι δόθηκε η ευκαιρία στον ΣΥΡΙΖΑ και στο ΠΑΣΟΚ “να κάνουν πίσω” με επιχειρήματα που ενδεχομένως βρίσκουν απήχηση στο εκλογικό τους κοινό.
Κάποιοι άλλοι ωστόσο, στον αντίποδα, εκτιμούν ότι ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δύσκολα θα μπορέσει να εξηγήσει στους απόδημους το “όχι” συνολικά στο νομοσχέδιο για επιστολική ψήφο στις ευρωεκλογές, όσο και στις εθνικές εκλογές, όπως προέβλεπε η τροπολογία, “από τη στιγμή που υπάρχει αυτή η δυνατότητα”.
“Όχι” από την αντιπολίτευση
Την επίμαχη τροπολογία καταψήφισαν χθες όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ενώ η Πλεύση Ελευθερίας ψήφισε “παρών”, μεταβάλλοντας και αυτή την αρχική, θετική της στάση. Αντίστοιχη ήταν η στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης και στο νομοσχέδιο, το οποίο πέρασε με τις ψήφους σύσσωμης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ.
“Η τροπολογία θα επανακατατεθεί μετά τις ευρωεκλογές”
“Πως γίνεται άραγε να συμφωνούμε με την επιστολική ψήφο στις ευρωεκλογές και να μη συμφωνούμε με την επιστολική ψήφο στις εθνικές; Δηλαδή, η φωνή των πολιτών έχει άλλη σημασία στις δύο κάλπες;” δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, από το οποίο έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι εφόσον η τροπολογία απορριφθεί, θα επανακατατεθεί μετά τις ευρωεκλογές.
“Και μετά θα φανεί πραγματικά ποιος θέλει να δοθεί τελικά η δυνατότητα στους συμπολίτες μας που κατοικούν στο εξωτερικό να ψηφίζουν με επιστολική ψήφο και ποιος βρίσκει δικαιολογίες και προσχήματα” πρόσθεσε ο Κ. Μητσοτάκης.
Ως τα μέσα Φεβρουαρίου η ψηφοφορία για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών
Το επόμενο “crash test” είναι η ψήφιση του νομοσχεδίου για την ισότητα στον πολιτικό γάμο των ομόφυλων ζευγαριών στα μέσα Φεβρουαρίου, με το βλέμμα της κυβέρνησης να είναι στραμμένο όχι μόνο στην αντιπολίτευση αλλά και στο εσωτερικό της.
Με ικανοποίηση είδαν στο Μαξίμου τον υπουργό Επικρατείας Μάκη Βορίδη να ξεκαθαρίσει, ενώπιον του μελών του Υπουργικού Συμβουλίου, την απόφαση του να απέχει από την ψηφοφορία στο επίμαχο νομοσχέδιο, ώστε να μη δημιουργήσει πρόβλημα στην κυβέρνηση.
“Ο κ. Βορίδης έχει εκφράσει την επιφύλαξή του αυτή ήδη πριν γίνει υπουργός. Επέλεξε τη στάση της αποχής. Άρα δεν υπάρχει θέμα για την παραμονή του στο Υπουργικό Συμβούλιο” ξεκαθάριζαν αργότερα κυβερνητικές πηγές.
Σύμφωνα με πληροφορίες προς την αποχή προσανατολίζεται και η υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Μαρία Κεφάλα, ενώ ακόμη δεν υπάρχει καθαρή εικόνα για το τι θα πράξουν τελικά άλλοι υφυπουργοί που επίσης έχουν ενστάσεις, όπως ο Σταύρος Κελέτσης, ο Γιάννης Κεφαλογιάννης κ.α.
“Αφήστε να δούμε τι θα πράξουν στη Βουλή. Δεν έχει έρθει ακόμα η ώρα της ψηφοφορίας” δήλωναν οι ίδιες πηγές της κυβέρνησης. Οι εξελίξεις το Φεβρουάριο.
Ενώ αποτι φαίνεται η εικόνα της κυβέρνησης δεν τσαλακωθικε κάτι το οποίο επιβεβαιώνει και η χθεσινή δημοσκοπηση της Marc