Η περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων Ελλάδας και Κατάρ, επισφραγίστηκε σήμερα με την υπογραφή δυο νέων συμφωνιών μεταξύ των οποίων και στρατιωτικής συνεργασίας, στη συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με το τον Εμίρη του Κατάρ Σεΐχη Tamim bin Hamad Al Thani, στο μέγαρο Μαξίμου.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός επισήμανε σε δηλώσεις του την “πρόοδο της χώρας μας όσον αφορά την ανάπτυξη” ενώ είπε ότι συζητήθηκαν και οι περιφερειακές εξελίξεις με επίκεντρο τα όσα συμβαίνουν στη Μέση Ανατολή.
Ο ηγέτης του Κατάρ πραγματοποιεί την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα, και σε δηλώσεις του χαρακτήρισε “ευκαιρία” για τη χώρα του την ενίσχυση των διμερών σχέσεων “ειδικά όσον αφορά στην οικονομία και στις επενδύσεις”.
Κατά την έναρξη της συνάντησής τους, οι δύο ηγέτες είχαν τον ακόλουθο διάλογο (ανεπίσημη μετάφραση από τα αγγλικά):
Κυριάκος Μητσοτάκης: Με χαροποιεί ιδιαίτερα να σας καλωσορίσω στην Αθήνα. Θα ήθελα απλώς να επισημάνω πόσο πολύ εκτιμούμε την εταιρική σχέση μεταξύ των δύο χωρών μας. Πιστεύω ότι αυτή η επίσκεψη είναι πραγματικά μια ευκαιρία να εξετάσουμε πώς μπορούμε να ενισχύσουμε περαιτέρω τη σχέση μας, ιδίως στο οικονομικό πεδίο. Η Ελλάδα σημειώνει σήμερα σημαντική πρόοδο όσον αφορά στην ανάπτυξη. Και βέβαια, θα συζητήσουμε τις περιφερειακές εξελίξεις. Με μεγάλη χαρά, λοιπόν, να σας καλωσορίσω στην Αθήνα και να ανταποδώσω την υπέροχη φιλοξενία σας όταν είχα την ευκαιρία να επισκεφθώ τη Ντόχα, πριν από μερικούς μήνες.
Σεΐχης Tamim bin Hamad Al Thani: Καταρχάς, αγαπητέ μου φίλε Κυριάκο, σε ευχαριστώ πολύ γι’ αυτή την πρόσκληση. Είμαι πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι εδώ για την πρώτη μου επίσημη επίσκεψη. Όπως αναφέρατε, έχουμε μια σπουδαία ιστορική σχέση. Πιστεύω όμως ότι αποτελεί ευκαιρία για εμάς, για να ενισχύσουμε αυτές τις διμερείς σχέσεις, ειδικά όσον αφορά στην οικονομία και στις επενδύσεις. Προσβλέπω πραγματικά σε αυτή τη συνάντηση. Βεβαίως, θα συζητήσουμε επίσης περιφερειακά ζητήματα, ιδίως τι συμβαίνει στη Γάζα. Επομένως, ανυπομονώ πραγματικά γι’ αυτή τη συνάντηση. Σας ευχαριστώ πολύ.
Υπογραφή δύο συμφωνιών
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης και των διευρυμένων συνομιλιών, όπου συμμετείχαν οι αντιπροσωπείες των δύο πλευρών, επιβεβαιώθηκε η αμοιβαία βούληση για την ενίσχυση των σχέσεων Ελλάδας-Κατάρ, η οποία επισφραγίστηκε με την υπογραφή δύο συμφωνιών: Τη Συμφωνία Στρατιωτικής Συνεργασίας μεταξύ του Ελληνικού υπουργείου Εθνικής ‘Αμυνας και του υπουργείου ‘Αμυνας του Κατάρ και το Μνημόνιο Συνεργασίας για την διεξαγωγή πολιτικών διαβουλεύσεων επί θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος μεταξύ του υπουργείων Εξωτερικών των δυο χωρών.
Συζητήθηκε ακόμη η ενίσχυση της συνεργασίας σε μια σειρά από τομείς, με έμφαση στον τομέα της οικονομίας και των επενδύσεων, καθώς και της ενέργειας και του πολιτισμού.
Ο πρωθυπουργός ανέλυσε το ευρύ φάσμα επενδυτικών ευκαιριών που προσφέρει η Ελλάδα και λόγω της γεωστρατηγικής της θέσης, της σύνδεσης της με τις αγορές των Βαλκανίων, της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, της Ανατολικής Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας, καθώς και των πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει στην ανάπτυξη υποδομών, όπως το FSRU Αλεξανδρούπολης.
Ανταλλάγησαν ακόμα απόψεις για τις διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις, με έμφαση στην κατάσταση στη Γάζα. Ο πρωθυπουργός επανέλαβε την ανάγκη για άμεση κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωση των ομήρων, ενώ υπογράμμισε την αυξανόμενη ανησυχία του για την ανθρωπιστική τραγωδία στη Γάζα.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την εκτίμησή του για τον ρόλο του Κατάρ στην περιοχή του Κόλπου και ιδιαίτερα στην κρίση στη Γάζα, ενώ τόνισε ότι οι καλές σχέσεις Ελλάδας και Κατάρ συμβάλλουν στη σταθερότητα στην περιοχή.
Στις διευρυμένες συνομιλίες συμμετείχαν, από την ελληνική πλευρά, οι υπουργοί Εξωτερικών Γεώργιος Γεραπετρίτης, Εθνικής ‘Αμυνας Νίκος Δένδιας, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης, Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Χρήστος Στυλιανίδης, ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης, η διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του πρωθυπουργού , πρέσβυς ‘Αννα-Μαρία-Ελένη Μπούρα, ο πρέσβυς της Ελλάδος στο Κατάρ Ιωάννης Ιωαννίδης, ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης και η διευθύντρια του Γραφείου Διεθνούς Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας του πρωθυπουργού Αριστοτελία Πελώνη.
Ποιος είναι ο εμίρης του Κατάρ
Ο γεννημένος το 1980 Ταμίμ είναι γιος του Αλ Τάνι, που από το 1995 έως και το 2013 είχε αναλάβει τα ηνία του Κατάρ.
Ο Αλ Τάνι, εξαιτίας της κλονισμένης υγείας του, μεταβίβασε την εξουσία στον γιο του το 2013. Η παραίτηση του σεΐχη αλ Τάνι είναι η πρώτη στο Κατάρ και στην πρόσφατη ιστορία του αραβικού κόσμου, όπου ουδείς μονάρχης ουδέποτε παραιτήθηκε από τον θρόνο με την θέλησή του.
Ο Ταμίμ υπήρξε έκτοτε ο νεότερος βασιλιάς σε μοναρχία του Περσικού Κόλπου.
Είναι ένα από τα 24 παιδιά του εμίρη Αλ Τάνι, ο τέταρτος κατά σειρά γιος του και το δεύτερο παιδί που απέκτησε με τη δεύτερη από τις τρεις συνονικά συζύγους του, τη σεΐχα Μόζα.
Τελειωσε το σχολείο στη Βρετανία και είναι απόφοιτος, όπως και ο πατέρας του, της Βασιλικής Στρατιωτικής Ακαδημίας του Σάντχερστ.
Το 2003 ο Ταμίμ επιλέχθηκε για να αντικαταστήσει ως διάδοχος τον μεγαλύτερο αδερφό του Τζασίμ, ο οποίος είχε παραιτηθεί από τη θέση. Κατά τη διάρκεια της επόμενης δεκαετίας, ο Ταμίμ προετοιμάστηκε για να κυβερνήσει τη χώρα, κατέχοντας μια σειρά από σημαντικές οικονομικές, διπλωματικές και θέσεις εθνικής ασφάλειας. Το 2009 διορίστηκε αναπληρωτής αρχιστράτηγος των ενόπλων δυνάμεων.
Κατά την τελευταία δεκαετία, η ηγεσία του επικεντρώνεται στην προσπάθεια ενίσχυσης της παρουσίας του Κατάρ στη διεθνή δημόσια σφαίρα, προσελκύοντας μεγάλα αθλητικά γεγονότα και αποκτώντας αθλητικές ομάδες υψηλού προφίλ.
Ήταν πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής για τους Ασιατικούς Αγώνες του 2006, που διεξήχθησαν στο Κατάρ και ηγήθηκε της επιτυχημένης προσπάθειας της χώρας να φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο FIFA 2022. Ενορχηστρώνει επίσης την αγορά από το Κατάρ της ποδοσφαιρικής ομάδας Παρί Σεν Ζερμέν.
Η βασιλεία του σημαδεύτηκε νωρίς από την ρήξη με ορισμένες γειτονικές χώρες στον Κόλπο, οι οποίες απέσυραν για λίγο τους πρεσβευτές τους από το Κατάρ το 2014 λόγω της συνεχιζόμενης υποστήριξης προς τους Αδελφούς Μουσουλμάνους.
Το 2017 η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Αίγυπτος και το Μπαχρέιν διέκοψαν τις σχέσεις με το Κατάρ και επέβαλαν οικονομικό αποκλεισμό.
Ωστόσο, το Κατάρ προσαρμόστηκε γρήγορα στην κατάσταση, επαναπροσανατολίζοντας το εμπόριο του προς την Τουρκία, το Ιράν, το Κουβέιτ και το Ομάν. Καθώς οι εντάσεις συνεχίζονταν, ο Ταμίμ δεν παραβρέθηκε την ετήσια συνεδρίαση του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (GCC) το 2018 και το 2019. Όταν επέστρεψε στην ετήσια συνεδρίαση τον Ιανουάριο του 2021, οι παρευρισκόμενοι υπέγραψαν συμφωνία για την αποκατάσταση των δεσμών και την άρση του αποκλεισμού.
Η περιουσία που ζαλίζει
Η βασιλική δυναστεία του Κατάρ, με επικεφαλής τον Εμίρη του Κατάρ, Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι, είναι μια από τις πλουσιότερες οικογένειες σε ολόκληρο τον κόσμο. Ο Εμίρης διαθέτει μία τεράστια περιουσία η οποία φημολογείται πως ξεπερνά τα 335 δισεκατομμύρια δολάρια.
Τα μέλη της οικογένειας έχουν στην κατοχή τους υπερπολυτελή ακίνητα, σούπερ γιοτ ακόμη και αθλητικές ομάδες.
Ο Εμίρης ζει σε ένα υπέροχο Βασιλικό Παλάτι. Πρόκειται για το Amiri Diwan το οποίο είναι ο «Λευκός Οίκος» του Κάταρ. Είναι ο συνδετικός κόμβος μεταξύ της Αυτού Υψηλότητας και όλων των κυβερνητικών και μη κυβερνητικών φορέων.
Το παλάτι στεγάζει πολλά τμήματα, όπως το Γραφείο Υπουργικών Υποθέσεων, το Γραφείο Νομικών Υποθέσεων, το Γραφείο Πρωτοκόλλου και το Γραφείο ΜΜΕ, ήταν παλαιότερα γνωστό ως Κάστρο Αλ Μπίντα.
Το παλάτι του 18ου αιώνα χρησίμευσε ως το γραφείο των ηγεμόνων του Κατάρ μετά τους Οθωμανούς. Μετά την απόκτηση της ανεξαρτησίας από το Ηνωμένο Βασίλειο, το παλάτι μετονομάστηκε επίσημα σε Amiri Diwan το 1971