Δύσκολη ήταν η χθεσινή νύχτα στη Λωρίδα της Γαζάς, καθώς το Ισραήλ συνεχίζει το σφυροκόπημα ενώ ολόκληρα κτίρια έχουν ισοπεδωθεί. Ο αριθμός των νεκρών στην Λωρίδα της Γάζας έχουν ήδη ξεπεράσει τους 8.000
«Σφοδρές μάχες» σημειώνονται στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας μεταξύ μαχητών της Χαμάς και δυνάμεων του Ισραήλ, όπως ανακοίνωσε η παλαιστινιακή οργάνωση. Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι «αντιμετωπίσαμε τρομοκράτες που βγήκαν από τούνελ».
«Τις τελευταίες δύο εβδομάδες καλούμε τους κατοίκους της βόρειας Λωρίδας της Γάζας και της Πόλης της Γάζας να μετεγκατασταθούν προσωρινά στα νότια. Η μετακίνηση προς τα νότια γίνεται για την προσωπική τους ασφάλεια», ανέφερε ο εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων, υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι.
«Σήμερα τονίζουμε ότι πρόκειται για επείγουσα έκκληση», πρόσθεσε, στη δήλωσή του που μεταδόθηκε από την τηλεόραση.
Gaza Strip last night. pic.twitter.com/1IJhBcsquO
— TIMES OF GAZA (@Timesofgaza) October 30, 2023
«Αντιμετωπίσαμε τρομοκράτες που βγήκαν από τούνελ»
«Οι μαχητές μας αυτή τη στιγμή δίνουν σφοδρή μάχη με αυτόματα και αντιαρματικά όπλα, με τις κατοχικές δυνάμεις που πραγματοποίησαν επιδρομή στη βορειοδυτική Γάζα», ανέφερε η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, οι Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ Κάσαμ, στην ανακοίνωσή της.
Λίγο νωρίτερα οι Ταξιαρχίες ανέφεραν ότι εκτόξευσαν «βλήματα όλμων και ρουκέτες» εναντίον στρατιωτικής ισραηλινής θέσης στο Ερέζ, την κυριότερη μεθοριακή διάβαση μεταξύ Ισραήλ και Γάζας, η οποία παραμένει κλειστή από το ξέσπασμα του πολέμου, στις 7 Οκτωβρίου.
«Εμείς εντοπίσαμε έναν αριθμό τρομοκρατών που έβγαιναν από το φρεάτιο μιας σήραγγας στη Λωρίδα της Γάζας», λέει ο στρατός του Ισραήλ.
«Μετά την ταυτοποίηση, οι στρατιώτες αντιμετώπισαν τους τρομοκράτες, σκοτώνοντας και τραυματίζοντας τους», συμπληρώνει.
Στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ, κοντά στο Λίβανο, η ένταση κλιμακώνεται διαρκώς και συνεχίζονται οι εχθροπραξίες ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και τη Χεζμπολάχ.
https://twitter.com/IDF/status/1718772729640268123
Ένταση στα σύνορα με τη Συρία
Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως έπληξε στόχους στη Συρία ως αντίποινα για νέες εκτοξεύσεις ρουκετών εναντίον της επικράτειας του Ισραήλ την Κυριακή.
Η πολεμική αεροπορία «έπληξε τρομοκρατικές υποδομές στη συριακή επικράτεια», ανέφερε μέσω X (του πρώην Twitter).
Μερικές ώρες νωρίτερα ο Τσαχάλ, ο ισραηλινός στρατός, ανακοίνωνε πως έπληξε θέσεις από όπου εκτοξεύθηκαν ρουκέτες προς το ισραηλινό έδαφος. Οι ρουκέτες «έπεσαν σε ανοικτό χώρο», χωρίς να προκαλέσουν θύματα ή ζημιές.
Δεν είναι σαφές ποιοι εκτόξευσαν τις ρουκέτες. Δεν έχει υπάρξει ανάληψη ευθύνης.
Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μη κυβερνητική οργάνωση με έδρα τη Βρετανία που βασίζεται σε ευρύ δίκτυο πηγών, επλήγησαν θέσεις κοντά στα σύνορα. Αυτόπτες μάρτυρες έκαναν λόγο για εκρήξεις.
Η κατάσταση στα σύνορα του Ισραήλ με τη Συρία, όπως και με τον Λίβανο, έχει επιδεινωθεί θεαματικά αφότου ξέσπασε ο πόλεμος με τη Χαμάς την 7η Οκτωβρίου.
Η Χαμάς ζητά βοήθεια από την Αίγυπτο
Στέλεχος της Χαμάς παρότρυνε χθες Κυριακή τις αρχές της Αιγύπτου να ενεργήσουν με «αποφασιστικό» τρόπο για να φθάσει βοήθεια στον πληθυσμό της Λωρίδας της Γάζας, αντιμέτωπο με τεράστιες ελλείψεις νερού, τροφίμων, καυσίμων και φαρμάκων.
«Η Αίγυπτος δεν πρέπει να παραμείνει θεατής, να περιορίζεται σε εκκλήσεις» για της δοθεί άδεια προκειμένου «να μπει βοήθεια στη Γάζα», τόνισε σε ανακοίνωσή του ο Μούσα Αμπού Μαρζούκ, μέλος του Πολιτικού Γραφείου του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος.
«Περιμένουμε η Αίγυπτος να πάρει αποφασιστική θέση, που θα επιτρέψει να μπει στη Γάζα βοήθεια το συντομότερο δυνατό», επέμεινε.
Ο μικρός παλαιστινιακός θύλακας σφυροκοπείται από τον ισραηλινό στρατό από την 7η Οκτωβρίου, αφού ο στρατιωτικός βραχίονας της Χαμάς εξαπέλυσε άνευ προηγουμένου επίθεση σε τομείς της ισραηλινής επικράτειας με αποτέλεσμα να σκοτωθούν πάνω από 1.400 άνθρωποι, οι περισσότεροι άμαχοι.
Η Χαμάς, που κυβερνά στη Λωρίδα της Γάζας, λέει πως πάνω από 8.000 άνθρωποι, επίσης οι περισσότεροι άμαχοι, έχουν σκοτωθεί σε αυτό τον πόλεμο.
Οι αυτοκινητοπομπές με ανθρωπιστική βοήθεια δεν μπορούν να μπουν στον θύλακα παρά μόνο από το συνοριακό φυλάκιο στη Ράφα της Αιγύπτου.
Ως χθες είχαν εισέλθει περίπου 90 φορτηγά, περνώντας από το συγκεκριμένο σημείο διέλευσης κατόπιν συμφωνίας που διαπραγματεύθηκαν οι ΗΠΑ και η Αίγυπτος.
Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υποσχέθηκε σημαντική αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας στον παλαιστινιακό θύλακα κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξης με τον αιγύπτιο ομόλογό του Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, σύμφωνα με τις υπηρεσίες του στον Λευκό Οίκο.
Οι δυο ηγέτες «δεσμεύτηκαν στη σημαντική επιτάχυνση και αύξηση της βοήθειας που ρέει στη Γάζα από αύριο και κατόπιν συνεχώς», σημειώνεται στο δελτίο Τύπου της αμερικανικής προεδρίας.
Η Αίγυπτος – η πρώτη αραβική χώρα που σύναψε διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ το 1979 – συγκαταλέγεται στους βασικούς ενδιάμεσους στις προσπάθειες για να εξασφαλιστεί η απελευθέρωση των 230 και πλέον ομήρων της Χαμάς, που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας.