Σύννεφα εμφανίστηκαν στη σχέση που είχαν καλλιεργήσει η ακροδεξιά πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι και η επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, όπως αναφέρει το Politico.
H Μελόνι έγινε πυρ και μανία με τη φετινή έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το κράτος δικαίου στις χώρες της γηραιάς ηπείρου που δημοσιεύτηκε την περασμένη εβδομάδα και εκφράζει έντονη ανησυχία για την ελευθερία του Τύπου στην πατρίδα της.
Η σχετική έκθεση καλεί την κυβέρνηση της Ρώμης να λάβει μέτρα για την ελευθερία και ανεξαρτησία των ΜΜΕ όπως της κρατικής ραδιοτηλεόρασης RAI αλλά και για την προστασία των δημοσιογράφων.
Σημειώνεται ότι, η Ιταλίδα πρωθυπουργός έχει κινηθεί νομικά κατά δημοσιογράφων, που όπως λέει τη συκοφάντησαν, αδίκημα που τιμωρείται με φυλάκιση στην Ιταλία ενώ ο διορισμός δικών της ανθρώπων σε υψηλά πόστα στην κρατική τηλεόραση RAI οδήγησε στην έξοδο ορισμένων δημοσιογράφων.
Αφότου δημοσιεύτηκε η έκθεση της Κομισιόν, η Μελόνι δεν κάθισε με σταυρωμένα τα χέρια. Απέστειλε επιστολή στην Γερμανίδα πρόεδρο της Ευρωπαικής Επιτροπής επισημαίνοντας ότι η κριτική που ασκείται στην κυβέρνησή της, ενθάρρυνε τις αδέξιες και στοχευμένες επιθέσεις» εναντίον της από δημοσιογράφους και ΜΜΕ που προσπαθούν να της αμαυρώσουν την εικόνα.
Δεκαπέντε ημέρες αφότου επικυρώθηκε η δεύτερη θητεία της φον ντερ Λάιεν από το Ευρωκοινοβούλιο, η κυβέρνηση της Μελόνι εξακολουθεί να είναι σε κόντρα με την Κομισιόν, ενισχύοντας τους φόβους για το μέλλον στις σχέσεις της Ιταλίδας πρωθυπουργού με την επικεφαλής της Κομισιόν.
Σχολιάζοντας την κίνηση της Μελόνι, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι και διπλωμάτες της Ε.Ε έμειναν με το στόμα ανοιχτό μετά την δημόσια αποστασιοποίηση της Ιταλίδας πρωθυπουργού με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
«Αυτό που έκανε είναι ανόητο. Έκαψε τόσο πολιτικό κεφάλαιο μέσα σε λίγες εβδομάδες», δήλωσε Ευρωπαίος διπλωμάτης, υπό καθεστώς ανωνυμίας.
Το χρονικό διάστημα που είχε προηγηθεί της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον περασμένο Ιούνιο για την ανανέωση της θητείας της, η Γερμανίδα επικεφαλής της Κομισιόν προσπαθούσε να συσφίξει τις σχέσεις της με τη Μελόνι, με την δημόσια εμφάνισή τους να επιθεωρούν το σημείο εισόδου μεταναστών στην Ιταλία, να συμμετέχουν σε συζήτηση στη Ρώμη, με τη Μελόνι να αναλύει το όραμά της για την πολιτική στρατηγική της Ρώμης στην αφρικανική ήπειρο όπως και σε περιστάσεις.
Ωστόσο, η Ιταλίδα πρωθυπουργός προτίμησε την αποχή όταν οι Ευρωπαίοι ηγέτες άναψαν το πράσινο φως στην Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν για να παραμείνει στην ηγεσία της Κομισιόν.
Η Μελόνι απείχε θυμωμένη επειδή είχε αποκλειστεί από μια συμφωνία κεκλεισμένων των θυρών μεταξύ του Ευρωπαικού Λαικού Κόμματος της Φον ντερ Λάιεν, των Σοσιαλιστών του Όλαφ Σολτς και των Φιλελεύθερων Κεντρώων του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.
Το δεύτερο πλήγμα στη Μελόνι ήρθε όταν το κόμμα της, «Αδέλφια της Ιταλίας», καταψήφισαν την Φον ντερ Λάιεν στο Ευρωκοινοβούλιο, αν και η Ιταλίδα πρωθυπουργός έσπευσε να τονίσει ότι θα συνεχίσει τη συνεργασία της με την ηγέτιδα της Ευρωπαικής Επιτροπής.
Η Μελόνι «είχε εμπνεύσει αξιοπιστία σε διπλωματικούς και χρηματοοικονομικούς κύκλους και με την Κομισιόν είχε επωφεληθεί από πολυάριθμες παραχωρήσεις, μεταξύ άλλων, με το Ταμείο Ανάκαμψης και το μεταναστευτικό. Και τώρα τα τίναξε όλα στον αέρα», υποστηρίζει στο Politico ο λέκτορας Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Luiss της Ρώμης, Λορέντσο Καστελάνι.