Με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος θα πάρει τελευταίος τον λόγο, θα κλείσει απόψε η τριήμερη συζήτηση στη Βουλή επί της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε η αντιπολίτευση κατά της κυβέρνησης με αιχμή την τραγωδία των Τεμπών.
Οι πολιτικοί αρχηγοί θα αρχίσουν να τοποθετούνται στην τριήμερη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας στην Ολομέλεια από τις 3 το μεσημέρι κατ’ αντίστροφη σειρά της κοινοβουλευτικής δύναμης των κομμάτων, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να ανεβαίνει στο βήμα αργά το απόγευμα, γύρω στις 19.00. Η ονομαστική ηλεκτρονική ψηφοφορία αναμένεται να ξεκινήσει περί τις 8 με 9 το βράδυ.
Η σημερινή ημέρα αναμένεται να είναι έντονη όπως ήταν και η χθεσινή (27/03/2024) κατά την οποία ξεχώρισε η ομιλία του πρώην υπουργού Μεταφορών Κώστα Καραμανλή. Σήμερα το πολιτικό θερμόμετρο αναμένεται να χτυπήσει «κόκκινο» μέχρι την ονομαστική ψηφοφορία η οποία θα γίνει αργά το βράδυ. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να εξαπολύσει ολομέτωπη επίθεση σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.
Τι θα πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Σε τρεις άξονες αναμένεται να κινηθεί η σημερινή τοποθέτηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ολομέλεια της Βουλής.
Ο πρωθυπουργός στην ομιλία του αναμένεται να εμφανιστεί με έναν ψύχραιμο και ώριμο λόγο, με στόχο να άρει κάθε σκιά γύρω από τις συνθήκες του δυστυχήματος, έπειτα και από τις εξηγήσεις που έδωσε ο πρώην υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Κώστας Αχ. Καραμανλής, ξεκαθαρίζοντας ότι η Δικαιοσύνη είναι εκείνη που θα ρίξει φως στην υπόθεση που συγκλόνισε το πανελλήνιο.
Ο κ. Μητσοτάκης, με αναφορές στο τραύμα που προκάλεσε στο σώμα της ελληνικής κοινωνίας η πολύνεκρη σύγκρουση, έχει επιλέξει να στείλει αποφασιστικό μήνυμα μηδενικής ανοχής προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης απέναντι στην επιχείρηση εργαλειοποίησης της τραγωδίας.
Είναι άλλωστε σαφές ότι το Μαξίμου στην εν λόγω κοινοβουλευτική συζήτηση έχει υιοθετήσει τη γραμμή επίθεσης, εγκαταλείποντας την αμυντική στάση που τηρούσε για το θέμα όλο το προηγούμενο διάστημα.
Ενδεικτικό της αλλαγής στάσης της κυβέρνησης στο ζήτημα της υπόθεσης των Τεμπών είναι το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός, καίτοι είχε τη δυνατότητα να μετατρέψει την ψήφο δυσπιστίας σε ψήφο εμπιστοσύνης, δεν επέλεξε να το κάνει, καθώς εκτιμήθηκε ότι ίσως μια τέτοια ενέργεια να εξέπεμπε λάθος μήνυμα.
«Η Βουλή εξέτασε δεκάδες μάρτυρες με εκατοντάδες στοιχεία, ερευνώντας πώς τα ανθρώπινα λάθη συναντήθηκαν μοιραία με τα διαχρονικά κενά του κράτους. Αλλά και αυτή δεν παύει να είναι ένας θεσμός πολιτικός. Για αυτό και μόνο η Δικαιοσύνη είναι εκείνη που θα ρίξει φως στην υπόθεση, όπως το θέλουμε όλοι. Ήδη κινείται γρήγορα και στον ανώτατο βαθμό, καλώντας τους πρώτους από όσους πρέπει να λογοδοτήσουν. Της έχω απόλυτη εμπιστοσύνη και είμαι βέβαιος ότι θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Η αλήθεια λοιπόν δεν αργεί. Όπως δεν αργούν και οι προσπάθειες της πολιτείας να θεραπεύσει τις δικές της σοβαρές ελλείψεις», είχε δηλώσει ο πρωθυπουργός στη θλιβερή επέτειο από την τραγωδία, δίνοντας το στίγμα της πολιτικής που θα συνεχίσει να ακολουθεί απέναντι στην τραγωδία, κάτι που θα υπερτονίσει εκ νέου στη σημερινή ομιλία του από το βήμα της Ολομέλειας, με την οποία ολοκληρώνεται ένα τριήμερο μεγάλης πολιτικής όξυνσης.
Η «προσυνεννόηση» και η «διάψευση»
Φωτιά έχει πάρει το πολιτικό σκηνικό μετά την κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας στη Βουλή. Οι κόντρες συνεχίζονται για τρίτη μέρα και εντός του κοινοβουλίου, όσο και εκτός με επίκεντρο τη δήλωση του Νίκου Παππά με την οποία αφήνει να εννοηθεί ότι υπήρξε προσυνεννόηση ΣΥΡΙΖΑ- ΠΑΣΟΚ για την κατάθεση τηςπρότασης, πριν το δημοσίευμα του «Βήματος» για τις «μονταρισμένες» συνομιλίες.
Η εκτός κοινοβουλίου κόντρα για την προσυνεννόηση είχε συνέχεια και σήμερα με τον Νίκο Παππά να ανασκευάζει εν μέρει την αρχική του δήλωση λέγοντας ωστόσο πως υπήρχαν «ζυμώσεις» σχετικά με τα ζητήματα, τα οποία η πρόταση αναδεικνύει. Σε συνέντευξή του στο OPEN ο κ. Παππάς σημείωσε ότι «για το θέμα της κατάθεσης αυτής δεν υπήρξε προσπάθεια συνεννόησης από πριν».
Το ΠΑΣΟΚ διέψευσε τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και έκανε λόγο για «φαντασιώσεις» του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η Νέα Αριστερά υπενθύμισε ότι είχε το προηγούμενο διάστημα κάνει πρόταση στα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης για από κοινού κατάθεση πρόταση δυσπιστίας η οποία δεν έγινε δεκτή.
Δήλωση για το θέμα έκανε και ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Νίκος Ρωμανός αναφέροντας ότι «όπως δήλωσε χθες ο κ. Παππάς, η συνεννόηση μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ για την πρόταση δυσπιστίας είχε προηγηθεί του δημοσιεύματος που ο κ. Ανδρουλάκης παρουσίασε την Κυριακή ως αιτία για την κατάθεσή της. Βάσει της αποκάλυψης Παππά, τα δύο κόμματα «ντίλαραν» μεταξύ τους έχοντας προφανώς πλήρη γνώση του δημοσιεύματος πριν αυτό κυκλοφορήσει» και πρόσθεσε: «επιβεβαιώνεται για μια ακόμη φορά ότι δεν τους ενδιαφέρει ούτε ο πόνος των συγγενών των θυμάτων των Τεμπών, ούτε το τι οδήγησε στο μοιραίο δυστύχημα, ούτε το πώς θα αποτραπεί κάτι αντίστοιχο στο μέλλον».
Συνεννόηση ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ πριν το δημοσίευμα
«Βούτυρο» όμως στο ψωμί της «κυβέρνησης» αποτέλεσε αργά χθες το βράδυ, η αποκάλυψη του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Παππά, ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρισκόταν σε συνεννόηση με το ΠΑΣΟΚ, πριν δημοσιευτεί στο ΒΗΜΑ το άρθρο για την υπόθεση των Τεμπών, στο οποίο βασίστηκε και η πρόταση δυσπιστίας.
Το θέμα έθεσε στην Ολομέλεια, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, ζητώντας εξηγήσεις από το ΠΑΣΟΚ, και το συνέχισε ο Μάκης Βορίδης που είπε ότι μετά από αυτό, το ΠΑΣΟΚ είναι έκθετο.
Θέτοντας το θέμα Παππά, ο Παύλος Μαρινάκης, είπε ότι ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ «μαρτύρησε ή του ξέφυγε», ότι υπήρχε και προσυνεννόηση μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, άρα όχι απλώς η κατάθεση πρότασης δυσπιστίας έγινε με φοβερά αντανακλαστικά, αλλά προετοιμαζόταν από ότι φαίνεται από το ΠΑΣΟΚ και από το ΣΥΡΙΖΑ.
Προσέθεσε ότι αυτός ήταν και ο λόγος που ήρθε ο κ. Ανδρουλάκης, στη Βουλή σήμερα, ενώ αυτό έχει γίνει πολλές μέρες πριν, και για αντιπερισπασμό, προσπάθησε να χρησιμοποιήσει δημοσιεύματα για κοινωνικές συναντήσεις, και να πετάξει λάσπη σε μία κυβέρνηση η οποία, και την Κυριακή και τη Δευτέρα και την Τρίτη, παντού, είπαμε την αλήθεια όπως ακριβώς είναι. Ο κ. Μαρινάκης, χαρακτήρισε «πρόθυμο» τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας με αφορμή το δημοσίευμα του Βήματος της Κυριακής.
Ταυτοχρόνως όμως, η αποκάλυψη αυτή, έδωσε και το έναυσμα στον υπουργό Επικρατείας να υποβαθμίσει το θέμα που άνοιξε ο Νίκος Ανδρουλάκης, ότι οι υπουργοί Παπασταύρου και Μπρατάκος συναντήθηκαν με τον επιχειρηματία, τον οποίο φέρουν να έχει συμμαχήσει ο ίδιος «για να χτυπήσει την κυβέρνηση επειδή είναι ισχυρή».
Ο Μάκης Βορίδης, χαρακτήρισε «κοινωνικές» τις επαφές των δύο υπουργών με τον επιχειρηματία «που δεν παρήγαγαν αποτέλεσμα», ενώ οι επαφές Ανδρουλάκη με το συγκεκριμένο εκδοτικό συγκρότημα, παρήγαγαν το αποτέλεσμα της πρόκλησης πρότασης δυσπιστίας προς την κυβέρνηση. «Λύστε τα μεταξύ σας. Είστε έκθετοι σε αυτό το σημείο» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Επικρατείας απευθυνόμενος σε ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ.
Κατά την χθεσινή δεύτερη ημέρα της συζήτησης, παρότι όλα τα κυβερνητικά στελέχη εμφάνισαν αρραγές μέτωπο απέναντι στην Αντιπολίτευση, ιδιαίτερης βαρύτητας, σε επίπεδο «σκληρότητας» των επιχειρημάτων και υποστήριξης της κυβερνητικής γραμμής, ήταν οι ομιλίες του Μάκη Βορίδη, του υφυπουργού παρά των πρωθυπουργώ, Παύλου Μαρινάκη, του υπουργού Δικαιοσύνης, Γιώργου Φλωρίδη, του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη – που ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο του Κώστα Καραμανλή όταν ο τότε υπουργός παραιτήθηκε μετά την τραγωδία των Τεμπών – του υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη και φυσικά του Κώστα Καραμανλή.
Στο μέτωπο της αντιπολίτευσης, κατά την χθεσινή ημέρα, φάνηκε να υπερισχύει σε κοινοβουλευτική παρουσία ο Νίκος Ανδρουλάκης, παρότι στην Ολομέλεια προσήλθε να τοποθετηθεί και ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, επιχειρώντας να λάβει το μερίδιο δόξας που του αναλογεί ως ο συνυπογράφων την πρόταση δυσπιστίας.
Κατεφάνη ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επέδειξε καλύτερα αντανακλαστικά, με ενδεικτικό ότι τις μεταμεσονύκτιες ώρες απάντησε στον Νίκο Παππά χαρακτηρίζοντας «φαντασιώσεις» τα όσα υποστήριξε περί προσυνεννόησης των δύο για την κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας.