Μόλις μερικές ημέρες πριν τις εκλογές το θέμα της ενότητας της ΝΔ θα είναι εμφανές με την κοινή εμφάνιση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους δυο πρώην Πρωθυπουργούς και Προέδρους του κόμματος, Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά.
Πιο συγκεκριμένα:
Με αφορμή τη συμπλήρωση 44 χρόνων από την υπογραφή της Προσχώρησης της Ελλάδας στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες, θα απευθύνουν ομιλίες στην ειδική εκδήλωση που διοργανώνει η ΝΔ στο Ζάππειο Μέγαρο σήμερα στις 7 το απόγευμα, λίγες μέρες πριν τις εκλογές.
Η παρουσία Σαμαρά στο Ζάππειο
Για την αποδοχή της πρότασης του Πρωθυπουργού από τους κ.κ.. Σαμαρά και Καραμανλή, υπήρξε, σύμφωνα με πληροφορίες, και προσωπική ανάμειξη του κ. Μητσοτάκη.
Ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος μάλιστα μετείχε και στην τελετή ένταξης στην ΕΟΚ, το 1979, σε ηλικία μόλις 29 ετών, απάντησε ευθύς αμέσως θετικά, στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος του τηλεφώνησε για να του μεταφέρει ο ίδιος το αίτημα.
Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα Μητσοτάκης και Σαμαράς είχαν δώσει από κοινού το «παρών» στην Καλαμάτα, στις 21 Απριλίου, στην τελετή υπογραφής του οδικού άξονα από την Καλαμάτα ως τη Μεθώνη, με τον Πρωθυπουργό να εγκωμιάζει τον Αντώνη Σαμαρά για τη συμβολή του στην υλοποίηση αυτού του έργου. «Ήταν αυτός που σε δύσκολες συγκυρίες, όταν ήμασταν μαζί στην κυβέρνηση, στα δύσκολα μνημονικά χρόνια ωρίμασε τις απαραίτητες μελέτες, ολοκλήρωσε τις περιβαλλοντικές μελέτες. Είναι δικό του έργο σε μεγάλο βαθμό» δήλωσε ο Κ. Μητσοτάκης και δεν έμεινε εκεί αλλά επαίνεσε και το κυβερνητικό του έργο, σημειώνοντας ότι ως Πρωθυπουργός κράτησε τη χώρα όρθια. «Και για να μην ξεχνιόμαστε, την κυβέρνηση του την έριξαν ο ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τις ψήφους της Χρυσής Αυγής όταν δεν ψήφισαν για Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Δεκέμβριο του 2014» είχε προσθέσει χαρακτηριστικά.
Ο κοινός στόχος
Παρά το γεγονός ότι τόσο ο Αντώνης Σαμαράς, όσο και ο Κώστας Καραμανλής στο πρόσφατο παρελθόν είχαν κρατήσει δημοσίως αποστάσεις από την κυβέρνηση από τους χειρισμούς της στην υπόθεση των υποκλοπών, σε αυτό το πολιτικό timing, άφησαν πίσω το θέμα αυτό μπροστά στον κοινό στόχο, να μην επιστρέψει στη διακυβέρνηση της χώρας, με οποιοδήποτε σχήμα, ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας, όπως σημειώνει χαρακτηριστικά, παράγοντας της ΝΔ.
Η παρουσία Καραμανλή
Μήνυμα συσπείρωσης της Κεντροδεξιάς στέλνει και η παρουσία του πρώην Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, ο οποίος παρ’ ότι αποφάσισε να αποσυρθεί από τα «γαλάζια» ψηφοδέλτια και την κεντρική πολιτική σκηνή, είχε δεσμευτεί ότι θα δώσει το “παρών” στην προεκλογική εκστρατεία της ΝΔ, της οποίας υπήρξε Πρόεδρος για πολλά χρόνια.
Η ομιλία του Πρωθυπουργού και οι αιχμές κατά του ΣΥΡΙΖΑ
Ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του αναμένεται να τονίσει ότι η σημαντική αυτή επέτειος της συμπλήρωσης 44 χρόνων από την υπογραφή της Προσχώρησης της Ελλάδας στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες, έρχεται να θυμίσει ότι η ΝΔ και ο Ιδρυτής της Κωνσταντίνος Καραμανλής στάθηκαν από «τη σωστή πλευρά της Ιστορίας», έβαλαν τη χώρα στην ευρωπαϊκή οικογένεια και να τονίσει ότι στον αντίποδα κάποιοι, δείχνοντας προς τον ΣΥΡΙΖΑ, επιχείρησαν να τη βγάλουν «παίζοντας την τύχη της χώρας και των πολιτών στα ζάρια των εμμονών τους».
Παράλληλα αναμένεται να αναφερθεί και στις μεταρρυθμίσεις που έγιναν στη χώρα και επί διακυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή.
Οι θέσεις των δύο πρώην Πρωθυπουργών
Από την πλευρά τους, τόσο ο κ. Καραμανλής, όσο και ο κ. Σαμαράς, αναμένεται να εστιάσουν στις παθογένειες της πολιτικής της ΕΕ, όπως αναδείχτηκαν μέσα και από τις τελευταίες κρίσεις, από την εποχή των μνημονίων, ως και τις κρίσεις της πανδημίας και της ενέργειας, σε σχέση και με την αλληλεγγύη προς τα κράτη – μέλη και τους πολίτες τους.
Ο Αντώνης Σαμαράς αναμένεται να αναφερθεί αναλυτικά στα στα εθνικά θέματα, στα ελληνοτουρκικά, το μεταναστευτικό κλπ, ενώ ο Κ. Καραμανλής στο επίκεντρο της τοποθέτησης του, αναμένεται να θέσει, μεταξύ άλλων, την πολιτική των ίσων αποστάσεων απέναντι σε Ελλάδα και Τουρκία από την ΕΕ και άλλους δυτικούς συμμάχους.
Στην εκδήλωση θα δώσουν το «παρών» πρώην υπουργοί Εξωτερικών και Επίτροποι στην ΕΕ που ανήκουν στη Ν.Δ., καθώς και 26 πρέσβεις των κρατών-μελών της Ε.Ε.
Παρόντες στην εκδήλωση θα είναι ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, ο Πέτρος Μολυβιάτης, ο Σταύρος Δήμας, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος και η Ντόρα Μπακογιάννη.