Μπορεί να προχωρά κανονικά η διαδικασία για την Φινλανδία, δεν συμβαίνει όμως το ίδιο για τη Σουηδίας. Ο υπουργός Εξωτερικών Τομπίας Μπίλστρομ δήλωσε πως «οι συζητήσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Σουηδίας σχετικά με την ένταξη στο ΝΑΤΟ έχουν ανασταλεί». Να σημειωθεί πως η Τουρκία είχε θέσει βέτο για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.
«Η σουηδική κυβέρνηση επενδύει χρόνο και προσπάθεια για να προχωρήσει και πάλι και συνεχίζει να ελπίζει ότι η διαδικασία μπορεί να ολοκληρωθεί το καλοκαίρι», σύμφωνα με την εφημερίδα Expressen. Ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Ουλφ Κρίστερσον είχε επίσης εκφράσει αισιοδοξία για το θέμα αυτό πριν από λίγες ημέρες.
Η Φινλανδία αυτή την εβδομάδα δήλωσε για πρώτη φορά ότι πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ χωρίς τη Σουηδία, η υποψηφιότητα της οποίας φάνηκε να «παγώνει», καθώς η Άγκυρα κατακεραύνωσε τη Στοκχόλμη για τις αντιτουρκικές και αντιισλαμικές διαδηλώσεις.
Η Φινλανδία -η οποία μοιράζεται σύνορα 1.300 χιλιομέτρων (800 μιλίων) με τη Ρωσία- και η Σουηδία υπέβαλαν αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ πέρυσι μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία, τερματίζοντας τις πολιτικές στρατιωτικής μη συμμόρφωσης που ακολουθούσαν επί δεκαετίες.
Με τις επερχόμενες εκλογές στην Τουρκία, αλλά και τις συμμαχίες και τις αντι-νατοϊκές τάσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καταπιάνονται πολλά γερμανικά ΜΜΕ.
Είναι εμφανές από τα δημοσιεύματα στον γερμανικό Τύπο ότι η εκλογική αναμέτρηση στην Τουρκία έχει μια ιδιαίτερη σημασία. «Ανεξάρτητα από τις δημοσκοπήσεις, και μόνον η μετάθεση των εκλογών για τον Μάιο δείχνει ότι ο Ερντογάν βλέπει τη νίκη σε απόσταση αναπνοής», σχολιάζει η εφημερίδα Tageszeitung. «Πριν από ένα χρόνο, οι αναλυτές προέβλεπαν ότι ο Ερντογάν θα έχανε σίγουρα. Αλλά γεννιούνται και πάλι αμφιβολίες μπροστά στις εξελίξεις και με μια αμήχανη αντιπολίτευση, που δεν μπορεί να δεσμευτεί σε έναν υποψήφιο» αναφέρει επίσης η εφημερίδα του Βερολίνου.
Αναφερόμενη στα ζητήματα του ΝΑΤΟ, η Deutche Welle σημειώνει ότι «πολλοί είναι βέβαιοι πως το μέλλον της Τουρκίας βρίσκεται εντός της συμμαχίας, γεγονός που γνωρίζει και η τουρκική κυβέρνηση». Η Tagesspiegel, ωστόσο, δεν συμμερίζεται αυτή την άποψη, σχολιάζοντας ότι: «Στην Τουρκία υπάρχει μια αντινατοϊκή νοοτροπία εδώ και δεκαετίες. Επιπλέον, η απόπειρα πραξικοπήματος του 2016 αποτέλεσε τομή – ο στρατός “εκκαθαρίστηκε” μαζικά από αξιωματικούς που ήταν φιλικοί προς τo ΝΑΤΟ. Εν τω μεταξύ, η ηγεσία της Τουρκίας κυριαρχείται από μια αντινατοϊκή παράταξη».
«Με τις συμμαχίες που έχει συνάψει ο Ερντογάν με τους λεγόμενους ευρασιατικούς κύκλους, είναι σαφές πως, προκειμένου να εξασφαλίσει την πολιτική του επιβίωση και να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των συμμάχων, η Τουρκία πρέπει να απομακρυνθεί από τη Δύση – και ο Ερντογάν είναι αποφασισμένος να ωθήσει το ΝΑΤΟ στα όρια της υπομονής του» προσθέτει σε άλλο σημείο εφημερίδα Tagesspiegel.