ΕΙΔΗΣΕΙΣ-Το περασμένο Σάββατο, έξι σπουδαστές της Σχολής Ικάρων (τρεις Έλληνες και τρεις Κύπριοι) προκάλεσαν ένταση έξω από την Αγιά Σοφιά, στην Κωνσταντινούπολη.
Οι νεαροί, που είχαν πάρει εορταστική άδεια για τα Χριστούγεννα, ταξίδεψαν στην Τουρκία χωρίς να ενημερώσουν την υπηρεσία τους, παραλείποντας να λάβουν την απαραίτητη έγκριση.
Όταν έφτασαν στον προαύλιο χώρο του ιστορικού μνημείου, ξετύλιξαν ελληνικές σημαίες και προκάλεσαν την άμεση αντίδραση των τουρκικών αρχών. Στελέχη της ΜΙΤ, που παρακολουθούσαν την περιοχή, συνέλαβαν τους σπουδαστές, επικαλούμενα την τουρκική νομοθεσία για τη χρήση ξένων συμβόλων σε δημόσιους χώρους.
Το περιστατικό δημιούργησε αίσθηση, καθώς σημειώθηκε σε ένα ιδιαίτερα φορτισμένο σημείο, όπου η παρουσία ελληνικών συμβόλων θεωρείται από τις τουρκικές αρχές ως πρόκληση.
Οι διπλωματικές αρχές της Ελλάδας και της Κύπρου αντέδρασαν άμεσα, επιδιώκοντας την απελευθέρωση των νεαρών σπουδαστών. Με συντονισμένες ενέργειες, οι διπλωματικοί εκπρόσωποι των δύο χωρών επικοινώνησαν με τις τουρκικές αρχές και κατέθεσαν διαμαρτυρίες, τονίζοντας ότι το περιστατικό δεν είχε καμία πολιτική σκοπιμότητα. Η τουρκική πλευρά, μετά από έντονες διαβουλεύσεις, αποφάσισε να απελευθερώσει τους σπουδαστές, οι οποίοι επέστρεψαν στην Ελλάδα.
Η υπόθεση, όμως, δεν τελείωσε με την επιστροφή τους. Οι σπουδαστές της Σχολής Ικάρων τώρα αντιμετωπίζουν πειθαρχικές κυρώσεις, καθώς παραβίασαν τους κανονισμούς της υπηρεσίας τους, που απαγορεύουν τη μετακίνηση σε συγκεκριμένες χώρες χωρίς έγκριση. Η Σχολή Ικάρων εξετάζει το περιστατικό και αναμένεται να επιβάλει αυστηρές ποινές, καθώς η συμπεριφορά τους θεωρείται ασυμβίβαστη με την ιδιότητά τους ως μελλοντικών αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων.
Το γεγονός αυτό αναδεικνύει τη σημασία της πειθαρχίας και της υπευθυνότητας που απαιτεί η στρατιωτική εκπαίδευση. Η απόφαση των νεαρών να ξετυλίξουν τις ελληνικές σημαίες έξω από την Αγιά Σοφιά, όσο κι αν προήλθε από πατριωτικό ενθουσιασμό, ενέχει σοβαρούς κινδύνους σε ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο γεωπολιτικό περιβάλλον. Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, ήδη τεταμένες, δεν αφήνουν περιθώρια για ενέργειες που μπορεί να ερμηνευτούν ως πρόκληση ή πρόθεση για πολιτική δήλωση.
Οι γονείς των σπουδαστών, από την πλευρά τους, εξέφρασαν την ανακούφισή τους για την ασφαλή επιστροφή των παιδιών τους, ενώ οι αρμόδιες αρχές καλούνται να επανεξετάσουν τις διαδικασίες που αφορούν τα ταξίδια στρατιωτικών σπουδαστών στο εξωτερικό. Η υπόθεση ρίχνει φως στις ευθύνες που συνοδεύουν τον ρόλο ενός στρατιωτικού, καθώς και στις συνέπειες που έχουν οι ενέργειες που παραβιάζουν τις οδηγίες και τα πρωτόκολλα ασφαλείας.