Μια νέα πολιτική πραγματικότητα στην Κουμουνδούρου διαμορφώνει η εκλογή νέου αρχηγού στον ΣΥΡΙΖΑ, και εν προκειμένω του Στέφανου Κασσελάκη.
Είναι μια επιλογή δική τους και είναι απολύτως σεβαστή, η θέση της κυβέρνησης για την επιλογή των μελών του ΣΥΡΙΖΑ να αναδείξουν στην ηγεσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης τον Στέφανο Κασσελάκη, ένα νέο πρόσωπο που μπήκε στην «κούρσα» της διαδοχής τον τελευταίο μήνα.
«Ανάγκη μια εποικοδομητική Αξιωματική Αντιπολίτευση»
«Αυτό το οποίο χρειάζεται ο τόπος είναι να αποκτήσει μια κανονική, μια πολιτική, μια εποικοδομητική Αξιωματική Αντιπολίτευση. Μέχρι τώρα είχε μια τοξική Αξιωματική Αντιπολίτευση» είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο Παύλος Μαρινάκης (ΣΚΑΪ), δίνοντας το στίγμα της κυβερνητικής θέσης.
Το Μέγαρο Μαξίμου όλο αυτό το διάστημα απέφυγε να τοποθετηθεί υπέρ του Στέφανου Κασσελάκη ή της Έφης Αχτσιούλου, όσον αφορά στη διαδοχή του Αλέξη Τσίπρα, ή να προβεί σε κρίσεις, παραπέμποντας στην επόμενη ημέρα της εκλογικής διαδικασίας στον ΣΥΡΙΖΑ.
Εν αναμονή πολιτικών θέσεων
Ειδικότερα για τον κ. Κασσελάκη, η γραμμή της κυβέρνησης ήταν εξαρχής ότι εφόσον αναδειχθεί νέος Πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θα περιμένουν να ακούσουν και τις πολιτικές του θέσεις επί όλων των κρίσιμων ζητημάτων.
«Η επικοινωνία τελειώνει από σήμερα, ήρθε η ώρα της αλήθειας» δήλωνε με νόημα «γαλάζιο» στέλεχος, τονίζοντας ότι η πολιτική δεν εξαντλείται σε «τσιτάτα» και σε βιντεάκια στα social media.
Από σήμερα λοιπόν ο Στέφανος Κασσελάκης θα βρίσκεται και επίσημα στις «κεραίες» του κυβερνητικού και του κομματικού επιτελείου της ΝΔ.
Ερωτήματα και εκτιμήσεις
Είναι χαρακτηριστικό ότι «γαλάζια» στελέχη με την ανακοίνωση του εκλογικού αποτελέσματος στον ΣΥΡΙΖΑ έβαζαν θέμα για το βιογραφικό του νέου προέδρου, εγείροντας ερωτήματα για την ακρίβεια των στοιχείων που έχει δηλώσει σε σχέση με την επαγγελματική του δραστηριότητα. «Αυτά δεν υπάρχει αμφιβολία, θα τα δούμε από αύριο» δήλωνε χαρακτηριστικά στέλεχος της ΝΔ.
Άλλοι στοιχημάτιζαν ότι η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ είναι προ των πυλών, θέση που ενίσχυε, όπως δήλωναν, η δήλωση της συνυποψήφιας του κ. Κασσελάκη, της Έφης Αχτσιόγλου, η οποία απέφυγε να χρησιμοποιήσει τη λέξη – «κλειδί» για την επόμενη ημέρα, τη λέξη «ενότητα».
Στο ίδιο κλίμα και η δήλωση του Ευκλείδη Τσακαλώτου, που επίσης προκάλεσε συζητήσεις και από την οποία απουσίαζαν και τα “συγχαρητήρια” στο νέο Πρόεδρο. «Η Αριστερά είναι εδώ. Είναι μαθημένη στα δύσκολα. Με παρακαταθήκη τις νίκες, τις ιδέες και τις αξίες μας, συνεχίζουμε πάντα αριστερά» ήταν η πρώτη του δήλωση, μέσω των social media.
Το ορόσημο των ευρωεκλογών
Το βασικό ορόσημο για να κριθεί πολιτικά ο νέος αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ τοποθετείται στις ευρωεκλογές, σε περίπου 9 μήνες, κι αφού θα έχουν μεσολαβήσει οι αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου και το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ τον Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο.
Ε.Τ.