Οι ΜΕΘ στα νοσοκομεία έχουν γεμίσει ασφυκτικά, εθελοντές νοσηλευτές από άλλα νοσοκομεία της χώρας σπεύδουν να συνδράμουν τους συναδέλφους τους.

Κατά την απογευματινή ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας ο Βασίλης Κικίλιας μετέφερε την ανησυχία του λοιμωξιολόγου Σωτήρη Τσιόδρα, τονίζοντας πως «όλη η Βόρεια Ελλάδα βρίσκεται στο “κόκκινο”».

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ από τα 3209 νέα κρούσματα στη χώρα, στη Θεσσαλονίκη εντοπίστηκαν 905 μολύνσεις, ένας αριθμός εξαιρετικά υψηλός, που μεταφράζεται και σε περαιτέρω στο Σύστημα Υγείας και τα νοσοκομεία της πόλης. Αντίστοιχα, υψηλά νούμερα που καταγράφονται στην Πέλλα με 166 κρούσματα.

Στο τραπέζι νέα μέτρα

Η κυβέρνηση είναι εξαιρετικά ανήσυχη με την κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα και σε αυτό το πλαίσιο, πληθαίνουν οι αναφορές για σκέψεις περί επιβολής νέων μέτρων στη γεωγραφική περιοχή. Σε αυτό το πλαίσιο, αύριο θα πραγματοποιηθεί η τακτική σύσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με λοιμωξιολόγους, όπου και θα συζητηθεί η επιδημιολογική κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα.

Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες στο τραπέζι έχουν πέσει νέα μέτρα τις επόμενες ημέρες στα χερσαία σύνορα της χώρας ενώ υπάρχουν εισηγήσεις για αυστηρότερο lockdown σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα, χωρίς να είναι γνωστές ακόμη λεπτομέρειες για το τι θα περιλαμβάνει αυτό.

Τα μέτρα αυτά μπορεί να αφορούν αυστηρότερους ελέγχους στα χερσαία σύνορα και αν παραστεί ανάγκη το κλείσιμο των χερσαίων συνόρων ως έσχατη λύση. Το σφράγισμα των χερσαίων συνόρων, εάν αυτό συμβεί, θα αποφασιστεί λόγω των μετακινήσεων εργατών γης από γειτονικές χώρες.