Η ΕΕ αποφασίζει την Τετάρτη για μια κοινή προσέγγιση στην αντιμετώπιση της αχαλίνωτης επιδημίας του κορωνοϊού στην Κίνα, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει μάσκες και υποχρεωτικά τεστ πριν από την αναχώρηση των επιβατών από τη χώρα.
Οι αξιωματούχοι στον τομέα της υγείας της ΕΕ συμφώνησαν την Τρίτη σε ένα σχέδιο γνωμοδότησης που περιλαμβάνει συστάσεις για χρήση μάσκας και αυξημένη παρακολούθηση των λυμάτων και προτείνει να συζητηθεί το ενδεχόμενο υποχρεωτικών τεστ για τον κορωνοϊό, σύμφωνα με εκπρόσωπο της Επιτροπής.
Η μεγάλη πλειονότητα των χωρών υποστηρίζει τους προληπτικούς ελέγχους πριν από την αναχώρηση, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος
Τέτοιου είδους μέτρα, πάντως, θα έρχονταν σε πλήρη αντίθεση με τις συστάσεις του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), το οποίο δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι οι κανόνες προσυμπτωματικού ελέγχου και οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί δεν δικαιολογούνται από τα έως τώρα δεδομένα.
Σε κάθε περίπτωση, οι πρεσβευτές της ΕΕ, οι οποίοι θα συναντηθούν την Τετάρτη για να συζητήσουν τις συστάσεις, θα πρέπει να εγκρίνουν τυχόν προϋποθέσεις.
Ήδη, αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Γαλλία, έχουν επιβάλει την υποχρεωτική διενέργεια τεστ σε πτήσεις από την Κίνα. Το Βέλγιο, από την άλλη, αποφάσισε να προχωρήσει στην ανάλυση των λυμάτων από τα αεροπλάνα που φτάνουν από την Κίνα, για να εντοπίσει τυχόν νέες παραλλαγές του ιού.
Ποια μέτρα εξετάζουν οι χώρες της ΕΕ για τους ταξιδιώτες από την Κίνα
Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, το σχέδιο γνωμοδότησης για τα προτεινόμενα μέτρα στις πρωτεύουσες της ΕΕ θα αναθεωρηθεί και θα εγκριθεί με βάση τη συμβολή των αξιωματούχων των χωρών.
«Η συντριπτική πλειονότητα των χωρών είναι υπέρ των ελέγχων για κορωνοϊό πριν από την αναχώρηση των πτήσεων από την Κίνα» είπε εκπρόσωπος της Κομισιόν στο Politico, προσθέτοντας ότι οι έλεγχοι αυτοί «θα πρέπει να στοχεύουν σε αρμόζουσες πτήσεις και αεροδρόμια και να πραγματοποιούνται με συντονισμένο τρόπο για να διασφαλιστεί η αποτελεσματικότητά τους».
Το σχέδιο γνωμοδότησης περιλαμβάνει επίσης τη χρήση μάσκας στις πτήσεις από την Κίνα, την προσωπική υγιεινή για τους ταξιδιώτες και την αυξημένη επαγρύπνηση της ΕΕ για τα τεστ και τους εμβολιασμούς. Περιλαμβάνει, ακόμη, τη γονιδιωματική επιτήρηση στα αεροδρόμια για την ανίχνευση νέων παραλλαγών, για παράδειγμα μέσω ελέγχων στο νερό τουαλέτας, καθώς και αυξημένη παρακολούθηση και ακολουθία. Ο μηχανισμός αντιμετώπισης κρίσεων της ΕΕ θα λάβει όλα αυτά τα μέτρα υπόψη κατά τη συνεδρίασή του την Τετάρτη.
Η Κίνα απειλεί τις χώρες που επιβάλλουν μέτρα στους ταξιδιώτες που αναχωρούν από αυτή
Με τις χώρες του κόσμου να παίρνουν η μία μετά την άλλη μέτρα για τους ταξιδιώτες από την Κίνα -εκτός Ευρώπης, ανάλογες πρωτοβουλίες έχουν πάρει, μεταξύ άλλων, οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία, η Αυστραλία και το Ισραήλ-, το Πεκίνο απειλεί με σκληρή απάντηση σε όσους έθεσαν περιορισμούς λόγω «πολιτικής σκοπιμότητας».
«Πιστεύουμε ότι οι περιορισμοί ορισμένων χωρών στην είσοδο των ταξιδιωτών από την Κίνα στερούνται επιστημονικής βάσης και ορισμένα υπερβολικά μέτρα είναι απαράδεκτα» δήλωσε την Τρίτη η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Μάο Νινγκ, σε τακτική ενημέρωση Τύπου.
«Είμαστε σθεναρά αντίθετοι στις προσπάθειες χειραγώγησης της πρόληψης της COVID-19 και των μέτρων ελέγχου για την επίτευξη πολιτικών σκοπιμοτήτων και η Κίνα θα λάβει αντίστοιχα μέτρα με βάση την αρχή της αμοιβαιότητας σε διαφορετικές καταστάσεις» είπε η Νινγκ, χωρίς να κατονομάσει μεμονωμένες χώρες. Πρόσθεσε, πάντως, ότι η Κίνα είναι έτοιμη να «ενδυναμώσει την επικοινωνία με τη διεθνή κοινότητα και να συνεργαστεί για να νικήσει την Covid-19».