Η συνάντηση ολοκληρώθηκε ξεκίνησε λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι λίγο πριν από τις 13.30 και στη συνέχεια οι δυο ηγέτες προχώρησαν σε δηλώσεις ενώπιον των εκπροσώπων Τύπου.
Στις δηλώσεις του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε μεταξύ άλλων: «Επιβεβαιώσαμε τη βούληση για πολυμερή συνεργασία Ελλάδας και Αιγύπτου σε πολλά επίπεδα. Το διμερές εμπόριο αγγίζει 2 δισεκατομμύρια ευρώ. Ελλάδα και Αίγυπτος είναι εταίροι με κοινούς στρατηγικούς στόχους. Σύντομα θα είμαστε ακόμα πιο ελκυστικοί επενδυτικοί προορισμοί.
Παρακολουθήστε ζωντανά τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη και του Προέδρου της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι.
Παραμένουμε ένθερμος συμπαραστάτης στην εμβάθυνση των σχέσεων της Αιγύπτου με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Αίγυπτος είναι θεματοφύλακας του μετριοπαθούς, του πραγματικού και μόνου Ισλάμ, σε καιρούς που ορισμένες δυνάμεις επιχειρούν να επενδύσουν με θρησκευτικό μανδύα τις γεωοπολιτικές τους επιδιώξεις.
Στην ταραγμένη περιοχή μας οι δύο χώρες μας έχουν ήδη διαμορφώσει ένα παράδειγμα ειρήνης και συνεργασίας με εμβληματική στιγμή την πρόσφατη συμφωνία της 6ης Αυγούστου για τη μερική οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών και την κοινή μας πρόθεση οι διαβουλεύσεις να συνεχιστούν ώστε η συμφωνία αυτή να επεκταθεί», ανέφερε ο πρωθυπουργός για τη συμφωνία με την Αίγυπτο.
Μητσοτάκης: Η Μεσόγειος να γίνει θάλασσα που ενώνει αντί να χωρίζει
«Πρόκειται για εμβληματικές κινήσεις που δημιουργούν κεκτημένα ειρήνης και συνεργασίας», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφέροντας ακόμη «σε αντίθεση με τη στάση της γειτονικής Τουρκίας, η Μεσόγειος μπορεί να γίνει θάλασσα που να ενώνει αντί να χωρίζει τους λαούς».
Ο πρωθυπουργός μίλησε και για το μεταναστευτικό, χαρακτηρίζοντας σημαντικό τον ρόλο «της Αιγύπτου στην ανάσχεση μεταναστευτικών ροών» αλλά και τη συμμετοχή της στη συμφωνία ανακωχής στη Λιβύη, κάτι που «οφείλεται στην Αίγυπτο», όπως είπε ο Μητσοτάκης.
Μητσοτάκης: Η Μεσόγειος να γίνει θάλασσα που ενώνει αντί να χωρίζει
«Μένει να εφαρμοστεί, με πρώτη πρόβλεψη την αποχώρηση κάθε ξένης δύναμης. Η πίστη της Ελλάδος στο σταθεροποιητικό ρόλο της χώρας σας, επεκτείνεται και στην ομαλοποίηση των σχέσεων των αραβικών χώρων και του Ισραήλ».
«Κλείνω με μια ιστορική αναφορά. Σαν σήμερα πριν 78 χρόνια ολοκληρωνόταν η ιστορική μάχη του Ελ Αλαμέιν. Ήταν η αρχή της επικράτησης κατά του φασισμού. Μεταξύ των μαχητών εκείνων υπήρξαν και χιλιάδες Έλληνες που έκαναν την Αίγυπτο ορμητήριο του αγώνα της. Οι χώρες μας ήταν ανέκαθεν μαζί. Τότε στον πόλεμο, σήμερα στην Ειρήνη και αύριο στην ανάπτυξη και την ευημερία» ολοκλήρωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Μητσοτάκης: Η Μεσόγειος να γίνει θάλασσα που ενώνει αντί να χωρίζει
Αλ Σίσι: «Η συμφωνία για ΑΟΖ Ελλάδας – Αιγύπτου βασίζεται στο διεθνές Δίκαιο»
«Ο καθορισμός ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου βασίστηκε πάνω στο διεθνές Δίκαιο», τόνισε ο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.
Ο Αιγύπτιος πρόεδρος τόνισε πως οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν ιστορία αιώνων. «Η συνάντηση μας με τον Έλληνα πρωθυπουργό ήταν μεγάλη ευκαιρία για να αναπτυχθούν οι σχέσεις μας περαιτέρω τόσο στον τομέα της Οικονομίας και ειδικότερα στις επενδύσεις.
Αναφορικά με τη συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών για τον καθορισμό ΑΟΖ , τόνισε πως συμφωνήσαμε να αντιμετωπίσουμε όλους αυτούς που πρόκειται να απειλήσουν την ειρήνη στην περιοχή.
Ο Φατάχ Αλ-Σίσι ανέφερε: «Συλλυπητήρια για τα θύματα στη Σάμο. Έχουμε συμφωνήσει με την Ελλάδα για τη χάραξη ΑΟΖ πάνω σε διεθνείς κανόνες. Αυτό ήταν άλμα για να ανοίξει συνεργασία στη θάλασσα, μαζί με την ενίσχυση για τον αγωγό που θα μεταφέρει το φυσικό αέριο στην Ελλάδα. Υποστηρίξαμε μαζί τη λύση του Κυπριακού πάνω σε διεθνείς νόμους κι αναφέραμε πάλι την κατάσταση στη Λιβύη.
Υποστηρίξαμε και οι δυο πως η λύση πρέπει να είναι πολιτική και πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις ρίζες του προβλήματος πάνω στη βάση των Ηνωμένων Εθνών. Συμφωνήσαμε στην άμεση ανάγκη να αντιμετωπίσουμε την διεθνή τρομοκρατία και να λογοδοτήσουν οι χώρες που την υποστηρίζουν. Απορρίπτουμε κάθε προσβολή προς οποιαδήποτε θρησκεία».
Δείτε τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλ Σίσι:
Αλ Σίσι: «Η Αίγυπτος θα σταθεί δίπλα στην Ελλάδα για τα θαλάσσια σύνορά της»
Νωρίς το πρωί ο Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, ενώ λίγο αργότερα συναντήθηκε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
«Με μεγάλη χαρά και τιμή σας καλωσορίζω στην Αθήνα και το Προεδρικό Μέγαρο, λυπάμαι που η πανδημία δεν μας επιτρέπει να αποδώσουμε στην επίσκεψή σας τη λαμπρότητα που θα θέλαμε. Έχει μεγάλη σημασία για την Ελλάδα και εμένα προσωπικά να υποδεχόμαστε τον ηγέτη μιας μεγάλης φίλης χώρας και πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή μας και πραγματικής ηγέτιδας δύναμης του μουσουλμανικού και αραβικού κόσμου», είπε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
«Μιας χώρας που συνδέεται με την Ελλάδα με μακραίονες σχέσεις φιλίας, σεβασμού και πολιτισμού. Ορόσημο αποτελεί για τις σχέσεις των χωρών μας καθώς και για την ευρύτερη περιοχή η υπογραφή την 6η Αυγούστου και η θέση σε ισχύ της συμφωνίας μερικής οριοθέτησης ΑΟΖ», ανέφερε ακόμα η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας.
«Στη συνάντησή μας θα έχουμε την ευκαιρία να αναφερθούμε διεξοδικά στην παρούσα συγκυρία που χαρακτηρίζεται από την έξαρση της τουρκικής επιθετικότητας και παραβατικότητας», τόνισε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
«Θα ήθελα επίσης να συζητήσουμε σχετικά με την πρόσφατη αναζωπύρωση φαινομένων τρομοκρατίας με θρησκευτική επίφαση, ενώ είναι αδιαμφησβήτητο ότι οι θρησκευτικές αξίες δεν έχουν καμία σχέση πράξεις εξτρεμισμού», πρόσθεσε η Πρόεδρος της Δημοκρατία.
«Επιτρέψτε μου να σας ευχαριστήσω για την καλή και θερμή υποδοχή σας. Θα ήθελα να συμφωνήσω μαζί σας ότι η υπογραφή της Συμφωνίας (σ.σ. Ελλάδας – Αιγύπτου) συσφίγγει τις σχέσεις των δύο χωρών και θα έχουμε κι άλλες συμφωνίες σίγουρα», δήλωσε του ο Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι.
«Η Αίγυπτος θα σταθεί δίπλα και υπέρ της Ελλάδας για τα δικαιώματά της και για οποιοδήποτε θέμα αφορά την ασφάλεια της χώρας και τα θαλάσσια σύνορά της», ανέφερε ο Πρόεδρος της Αιγύπτου.
«Επιτρέψτε μου να συμφωνήσω μαζί σας ότι οι τρομοκρατικές ενέργειες που έγινα δεν έχουν καμία σχέση με τη θρησκεία, με τι πιστεύει ο καθένας. Είναι κινήσεις εξτρεμιστών που δεν πρέπει να οδηγήσουν στην αντίθεση των θρησκειών μεταξύ τους», πρόσθεσε ο Αλ Σίσι, ευχαριστώντας και πάλι για τη θερμή υποδοχή.