ΣΥΡΙΖΑ ΤΩΡΑ-Σε εξέλιξη η συνεδρίαση-Στην κρίσιμη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σήμερα Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2024, προέκυψαν εντάσεις τόσο εντός όσο και εκτός της αίθουσας. Σημαντικό μέρος της έντασης προκάλεσε η πρόταση για διαγραφή του Στέφανου Κασσελάκη από το μέλος της Επιτροπής, Θύμιο Γεωργόπουλο, ο οποίος ζήτησε την παραπομπή του Κασσελάκη στην Επιτροπή Δεοντολογίας.
Ο Γεωργόπουλος παρέθεσε διάφορους λόγους για την πρόταση, μεταξύ των οποίων το εξώδικο που ο Κασσελάκης έστειλε και η συνέντευξή του στον Νίκο Χατζηνικολάου, που θεωρήθηκε ότι προκαλεί σύγχυση σχετικά με την πολιτική κατεύθυνση του κόμματος.
Η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής ξεκίνησε με καθυστέρηση, καθώς δεν υπήρχε η απαιτούμενη απαρτία των 148 μελών, με την παρουσία να φτάνει μόλις τους 147. Η πλευρά Κασσελάκη θεώρησε πως η απουσία των δύο μελών είχε πολιτική βάση, κατηγορώντας την ηγεσία για χειραγώγηση των διαδικασιών. Η κατάσταση οξύνθηκε όταν τα στελέχη που πρόσκεινται στον Κασσελάκη κατηγόρησαν τη γραμματέα του κόμματος, Ράνια Σβίγκου, και τους υποστηρικτές της για σκόπιμη μείωση των μελών της Επιτροπής, καθώς ο συνολικός αριθμός των μελών μειώθηκε από 295 σε 293.
Οι αντιπαραθέσεις δεν περιορίστηκαν μόνο στις διαδικασίες της συνεδρίασης. Έξω από τον χώρο της Κεντρικής Επιτροπής, προκλήθηκε επεισόδιο με μια υποστηρίκτρια του Κασσελάκη, η οποία αντέδρασε έντονα όταν ένα άλλο μέλος του ΣΥΡΙΖΑ αποκάλεσε τις παρευρισκόμενες γυναίκες ως «λέσχη κυριών». Η υποστηρίκτρια απάντησε με φράσεις που καταδίκαζαν τον σεξισμό και την παλαιού τύπου νοοτροπία ορισμένων στελεχών, αναδεικνύοντας το θέμα του σεξισμού ως ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί εντός του κόμματος.
Η ένταση μεταξύ των υποστηρικτών του Κασσελάκη και των αντιπάλων του υπογραμμίζει τις βαθιές εσωκομματικές αντιθέσεις που έχουν προκύψει μετά τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις και την πτώση του από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Τα στελέχη του κόμματος διαφωνούν έντονα για την κατεύθυνση και τις στρατηγικές που θα ακολουθηθούν, ενώ οι υποστηρικτές του Κασσελάκη επιμένουν ότι οι εσωκομματικές διαδικασίες δεν αντιμετωπίζονται με τον απαραίτητο σεβασμό.
Οι πολιτικές αντιπαραθέσεις αυτές εντάσσονται στο ευρύτερο πλαίσιο μιας κρίσης ταυτότητας που αντιμετωπίζει ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την αποτυχία του στις εκλογές. Η ανάγκη για ανασυγκρότηση του κόμματος και ο προσδιορισμός της ιδεολογικής του κατεύθυνσης είναι πλέον κρίσιμα ζητήματα, με την ηγεσία να καλείται να βρει ισορροπίες ανάμεσα σε διαφορετικές πολιτικές ομάδες και αντιλήψεις.
Η πρόταση για διαγραφή του Κασσελάκη αποτελεί ένα ακόμη κεφάλαιο στη συνεχιζόμενη εσωκομματική κρίση, η οποία ενδέχεται να επηρεάσει σημαντικά τις μελλοντικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ και να καθορίσει τη δομή και τις ηγετικές φιλοδοξίες του κόμματος στο άμεσο μέλλον.