Σε κατάσταση συναγερμού παραμένει ο κάμπος στη Θεσσαλία μετά τις βιβλικές καταστροφές που προκάλεσαν οι πλημμύρες από την κακοκαιρία Daniel.
Νεκρά ζώα, τόνοι σκουπιδιών μέσα στη λάσπη και χιλιάδες στρέμματα και σπίτια κάτω από μολυσμένα λιμνάζοντα νερά συνθέτουν το σκηνικό της φρίκης στη Θεσσαλία.
Στα χωριά της Καρδίτσας και των Τρικάλων η κατάσταση είναι απελπιστική καθώς υπάρχει αφόρητη δυσοσμία και ο κίνδυνος για την δημόσια υγεία είναι τεράστιος, καθώς στα λιμνάζοντα νερά βρίσκονται νεκρά ζώα και κοντά τους όσα έχουν καταφέρει να σωθούν.
Η έλλειψη νερού και η ακαταλληλότητά του σε πολλές περιοχές κάνει ακόμη πιο δύσκολη την υπόθεση της τήρησης των κανόνων υγιεινής. Ειδικότερα στους δήμους Βόλου, Νοτίου Πηλίου, Αλμυρού, Παλαμά, Σοφάδων, Αργιθεας, Λίμνης Πλαστήρα, Φαρσάλων, Κιλελέρ, Πύλης, και Φαρκαδόνας το νερό είναι ακατάλληλο προς χρήση.
Αντίθετα κατάλληλο είναι στους Ρήγα Φεραίου, Καρδίτσας, Μουζακίου, Ελασσόνας, Τυρνάβου, Αγιάς, Τεμπών, Τρικέων και Μετεώρων.
Στο μεταξύ όσο πέφτει η στάθμη του νερού τόσο αποκαλύπτεται το μέγεθος της καταστροφής στη Θεσσαλία καθώς κουφάρια ζώων έχουν ανακατευθεί με λάσπη και φερτά υλικά και βρίσκονται ακόμη και μέσα σε σπίτια μαζί με κατεστραμμένες συσκευές και έπιπλα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΛΓΑ μέχρι το πρωί της Πέμπτης έχουν δηλωθεί 49.050 νεκρά αιγοπρόβατα, 19.295 χοίροι, 4.186 βοοειδή και 40.330 πτηνά.
Μέχρι τώρα έχει γίνει διαχείριση για 21.906 αιγοπρόβατα, 6.800 χοιρινά, 20 βοοειδή και 23.300 πτηνά. Εργολάβοι κάνουν αγώνα δρόμου για την υγειονομική ταφή και καύση τους.
48 κρούσματα γαστρεντερίτιδας και 65 αναπνευστικών λοιμώξεων
Στα 48 ανέρχονται τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας και στα 65, 41 περισσότερα, τα κρούσματα αναπνευστικών λοιμώξεων στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας, που μετρά τις πληγές της από τη φονική κακοκαιρία Daniel.
«Στις 26 υπηρεσίες Υγείας στη Θεσσαλία είχαν προσέλθει 1.396 άνθρωποι για ενοχλήσεις υγείας. 48 άτομα διαγνώστηκαν με γαστρεντερίτιδα και 65 με λοιμώξεις του αναπνευστικού», σημείωσε μεταξύ άλλων η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας.
Καταιγίδα ελλείψεων και ανατιμήσεων στην αγορά
Γάλα, κρέας, σιτηρά, όσπρια, σταφύλια, αμύγδαλα, μήλα, λαχανικά, ζωοτροφές και βαμβάκι ήταν ο θησαυρός του Θεσσαλικού κάμπου, όμως ο Daniel βύθισε τον εύφορο και βασικό τροφοδότη της χώρας στις λάσπες.
Στις λαϊκές αγορές των περιοχών που έχουν πληγεί είναι ήδη εμφανείς οι ελλείψεις, με τους πάγκους να έχουν λιγότερα προϊόντα και τις τιμές να έχουν ήδη αυξηθεί.
Οι περισσότεροι παραγωγοί στις λαϊκές της Θεσσαλίας δηλώνουν στη κάμερα του Mega πως έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές και πλέον δεν έχουν άλλη παραγωγή.
Η μεγάλη απώλεια σε ζωικό κεφάλαιο αναμένεται να φέρει ντόμινο ανατιμήσεων σε προϊόντα όπου ήδη η ακρίβεια καλπάζει.
Τα πρώτα κενά στην τροφοδοσία της αγοράς ήδη έχουν εμφανιστεί καθώς κορυφαίες γαλακτοβιομηχανίες με έδρα τα Τρίκαλα,την Καρδίτσα,την Λάρισα έχουν υποστεί καταστροφές. Τουλάχιστον 4-5 μονάδες γαλακτοβιομηχανίας και τυροκομίας της περιοχής καταγράφουν τεράστιες ζημιές.
Άλλες πάλι μεταποιητικές επιχειρήσεις που δεν επλήγησαν ανησυχούν καθώς θα πρέπει να αναζητήσουν πρώτη ύλη σε άλλες αγορές. Προβληματισμός υπάρχει και για την ποιότητα των εδαφών για το πότε μπορούν να ξανακαλλιεργηθούν.
Στον θεσσαλικό κάμπο παράγεται πάνω από το 1/3 του ελληνικού βαμβακιού, το 70% των ζαχαρότευτλων, το 60% της βιομηχανικής ντομάτας, πάνω από το 30% του κριθαριού, κηπευτικά, πάνω από το 50% σημαντικών οσπρίων, αλλά και σχεδόν το 20% των κτηνοτροφικών φυτών για σανό. Σημαντική επίσης είναι η παραγωγή σε χοιρινό και πρόβειο κρέας (16% και 36% της συνολικής παραγωγής στην Ελλάδα, αντιστοίχως), ενώ στη Θεσσαλία παράγεται και πάνω από το 20% του πρόβειου γάλακτος, το οποίο χρησιμοποιείται για την παρασκευή φέτας και άλλων τυροκομικών προϊόντων.