Συνέντευξη στον Σταύρο Θεοδωράκη και στην εκπομπή του Alpha “Πρωταγωνιστές” παραχώρησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, έξι μέρες πριν από τις εθνικές εκλογές.
To διακύβευμα είναι να γίνουμε Ευρώπη τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας υπογραμμίζοντας πως ο στόχος μιας προοδευτικής κυβέρνησης είναι να βάλει ένα τέλος στο κομματικό ρουσφέτι και στην νοοτροπία με την οποία χτίστηκε το ελληνικό κράτος.
Η κουβέντα δεν άργησε να πάει στην τραγωδία των Τεμπών, με τον Αλέξη Τσίπρα να αναρωτιέται, “πώς είναι δυνατόν να παραιτείται ο Καραμανλής και μετά από 20 ημέρες να μπαίνει στο ψηφοδέλτιο; Αναρωτιέμαι, τόσο πολύ μετράει το όνομα σου; Τόσο σημαντικό είναι για αυτή τη χώρα αν είσαι γόνος πολιτικής οικογένειας;. Ζήσαμε το αδιανότητο. Κάνουμε άλματα στην ψηφιοποίηση, ζούμε σε εποχές predator με τις παρακολουθήσεις και δεν είχαμε τη δυνατότητα να ξέρουμε αν δύο τρένα πηγαίνουν στην ίδια γραμμή επί 12 λεπτά” ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας για συνολική απαξίωση του ΟΣΕ. Υπενθύμισε δε ότι εδώ και τέσσερα χρόνια η τηλεδιοίκηση που κάηκε μετά τις εκλογές του 2019, πότε δεν αντικαταστάθηκε. Επεσήμανε μάλιστα πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έκανε λάθος που πούλησε την ΤΡΑΙΝΟΣΕ στους Ιταλούς.
Αναφέρθηκε σε άλλο σημείο και στον Κώστα Αχ. Καραμανλή διερωτώμενος πώς γίνεται να λέει ότι παίρνω την ευθύνη και να παραιτείται και 20 μέρες μετά να μπαίνει στα ψηφοδέλτια. Εάν τον έλεγαν “Θεοδωράκη” δεν θα μπορούσε να το κάνει. Αναρωτιέμαι τόσο πολύ μετράει το όνομά σου αν δεν τον λέγαν Καραμανλή δε θα υπήρχε».
Σημείωσε πως αυτή είναι μια αντίληψη που πρέπει να αλλάξει, και πως αν το ρουσφέτι είναι η μία πλευρά, η άλλη είναι η λογική «πως όλα είναι εμπόρευμα».
Δεν μπορεί, είπε «η ΔΕΗ να είναι ο λαγός στην κούρσα της κερδοφορίας και των ουρανοκατέβατων κερδών» αλλά και πως «αν δεν υπήρχαν δημόσια νοσοκομεία πώς θα μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε την πανδημία».
Στη συζήτηση για την αξιοκρατία σημείωσε «Δεν λέω ότι το Κράτος επί των ημερών μας λειτουργούσε τέλεια, αυτό το Κράτος ήταν. Ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνησε σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης» και εξέφρασε την πεποίθηση πως «οι αυτοδύναμες κυβερνήσεις είναι που μας οδήγησαν στη χρεοκοπία και το Κράτος -φέουδο».
Αυτό που πρέπει να αλλάξει είπε, είναι η λογοδοσία, η διαφάνεια, η αξιοκρατία, να σταματήσουμε να κάνουμε διορισμούς εκτός ΑΣΕΠ και παρουσίασε ως ευκαιρία τις κυβερνήσεις συνεργασίας που θα κυβερνούν στη βάση προγραμματικών συγκλίσεων για αλλαγές στο κράτος.
Για τις πανελλήνιες και το σποτ της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε: “Οι πανελλαδικές είναι ίσως η πιο αδιάβλητη διαδικασία σε αυτή τη χώρα, αλλά ίσως και η πιο άδικη γιατί τα παιδιά σε τρεις ώρες θα καθορίσουν το μέλλον τους. Πιστεύω ότι για τις σχολές χαμηλής ζήτησης πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα ελεύθερης πρόσβασης. Σε μία σειρά από σχολές, βλέπουμε τμήματα να φυτοζωούν. Θα κλείσουν, θα μαραζώσουν…”.
Μετά τις εκλογές θα λειτουργήσουμε με βάση την ευθύνη και το αίσθημα επιβίωσης
Αναφορικά με τις εκλογές και τις μαχαιριές των προοδευτικών κομμάτων ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι αυτό που λέει είναι ρεαλιστικό, πως δηλαδή το πρώτο με το τρίτο κόμμα μπορούν να φτιάξουν κυβέρνηση και πως πρέπει να παραμεριστεί η τοξικότητα και να υπάρξουν προγραμματικές συγκλήσεις. Ερωτηθείς για το σενάριο της ανοχής, ανέφερε ότι τέθηκε σε μια συζήτηση σε υποθετική βάση, αλλά για τον ίδιο το ζητούμενο είναι μια κυβέρνηση μακράς πνοής. Υπογράμμισε, απαντώντας στην ερώτηση του κ. Θεοδωράκη, πως αυτό που λέει δεν είναι ότι τα κόμματα αυτά θα αλλάξουν γνώμη για τη συνεργασία μετά τις εκλογές αλλά ότι «θα λειτουργήσουμε όλοι με βάση την ευθύνη και το αίσθημα επιβίωσης του κάθε χώρου ξεχωριστά» και αυτό, είπε, παραπέμποντας σε δεύτερες κάλπες «δε θα ναι τόσο δικό μου πρόβλημα»
Για το αν ο Βελόπουλος μπορεί να είναι ο… νέος Καμμένος, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε: “Ο Καμμένος το 2015 ήταν αναγκαίο κακό. Η περίοδος της ρήξης με τον Καμμένο ήρθε με τη Συμφωνία των Πρεσπών… Αν υπάρχει κάποιος που μπορεί να συνεργαστεί με τον Βελόπουλο είναι ο Μητσοτάκης”.
“Είναι παράδοξος ο όρος του Νίκου Ανδρουλάκη να μην είναι πρωθυπουργός ο αρχηγός του πρώτου κόμματος” πρόσθεσε: “Με τις εμμονές του Γιάνη Βαρουφάκη δεν υπάρχει συζήτηση. Θέλω μία κυβέρνηση μακράς πνοής. Ο Ανδρουλάκης λέει θέλω σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση και το ερώτημα είναι με ποιον θα την κάνει; Επίσης λέει ”να πάει φυλακή το παρακράτος των παρακολουθήσεων” και λέω εύλογο. Τα μικρότερα κόμματα θα πρέπει να σκεφτούν την επιβίωσή τους μετά τις κάλπες”.
Για τις παρακολουθήσεις είπε: “Η έρευνα σε βάθος για τις παρακολουθήσεις θα καταλήξει σε πολιτικά πρόσωπα. Αν δεν υπήρξε εθνικός λόγος τότε πως ο κ. Μητσοτάκης επικαλείται το απόρρητο. Λογοδοσία των υπαίτιων με κυβέρνηση ΝΔ δεν θα υπάρξει. Οπότε ο κ. Ανδρουλάκης πρέπει να παραδεχτεί πως κάθαρση θα υπάρξει μόνο με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ”.
Ερωτηθείς για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, τάχθηκε υπέρ της υπεράσπισης του άρθρου 16 σημειώνοντας πως προτεραιότητα είναι η αναβάθμιση των δημοσίων πανεπιστήμιων στη χώρα μας.
Mιλώντας για την κατάργηση της Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής στη Δημόσια Παιδεία ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τόνισε πως «οι πανελλαδικές είναι ίσως η πιο αδιάβλητη διαδικασία σε αυτή τη χώρα, αλλά ίσως και η πιο άδικη γιατί τα παιδιά σε τρεις ώρες θα καθορίσουν το μέλλον τους. Πιστεύω ότι για τις σχολές χαμηλής ζήτησης να υπάρχει η δυνατότητα ελεύθερης πρόσβασης και δεν είναι δίκαιο να μένουν 20.000 φοιτητές εκτός τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ούτε να μαραζώνουν τμήματα της περιφέρειας». «Θα πρέπει να επενδύσουμε στο ανθρώπινο κεφάλαιο. Δεν μπορεί να έχεις καλά πανεπιστήμια, χωρίς δημόσιες δαπάνες… Δεν μπορεί να φτιαχτεί ελληνικό Χάρβαρντ, είμαστε σε άλλο εκπαιδευτικό σύστημα, μην συγκρίνουμε τα ανόμοια. Αν έρθουν αντίστοιχα Χάρβαρντ να το συζητήσω. Στην Ευρώπη υπάρχουν 2.000 δημόσια πανεπιστήμια. Αυτή τη στιγμή έχουμε ΙΕΚ… φούφουτος και αυτό δεν μπορεί να είναι προτεραιότητα μου, ιδίως σε μια χώρα που στο όνομα του σπασίματος των μονοπωλίων που συμφέρει κάποιους νεοφιλελεύθερους που θέλουν την Παιδεία πεδίο ακραίας κερδοσκοπίας» τόνισε ακόμη ο Αλέξης Τσίπρας.
Εκλογές και δημοσκοπήσεις – Όλοι κρινόμαστε
Αναφερθείς στις δημοσκοπήσεις, επανέλαβε πως έχουν πέσει πάρα πολλές φορές έξω, πέρα από το δημοψήφισμα, και τον Σεπτέμβριο του 2015 έπεσαν έξω, και το 2019 «διότι έδιναν 26 στον ΣΥΡΙΖΑ πήρε 32». Στην παρατήρηση του δημοσιογράφου ότι στο ποιος θα είναι πρώτος και ποιος δεύτερος δεν έχουν πέσει έξω, απάντησε πως «έχει πολύ μεγάλη διαφορά αν ο πρώτος είναι με μια ή 8 μονάδες διαφορά».
Εκτίμησε ότι ο κόσμος που θα πάει να ψηφίσει δε θα επηρεαστεί τόσο από τις δημοσκοπήσεις και στη συνέχεια έθεσε ένα ζήτημα λογοδοσίας για τους δημοσκόπους. «Σε καθετί που γίνεται, εσύ είσαι δημοσιογράφος αν κάνεις ένα λάθος μπορεί να απολυθείς, αν ένας μηχανικός υπογράψει και πέσει το σπίτι θα χει κυρώσεις, οι δημοσκόποι ό,τι και να πούνε δεν τρέχει τίποτα την άλλη μέρα, πάλι φίλοι είμαστε».
Στο σημείο αυτό ο Σταύρος Θεοδωράκης αντέτεινε το ερώτημα αν το ίδιο ισχύει για έναν πολιτικό σε περίπτωση που θα χάσει με 6 μονάδες». Προφανώς θα έχει κυρώσεις, απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας παραπέμποντας στις ευρωεκλογές του 2019: «Εγώ έχασα με 8 μονάδες στις ευρωεκλογές και αποφάσισα να πάω σε εκλογές, άλλος ήταν ο σχεδιασμός μου. Τη σχέση μου και την ηθική μου αντίληψη για την πολιτική και την δημοκρατία την έχω αποδείξει».
Οι πολιτικοί κρινόμαστε, συνέχισε, «και το ποιος θα είναι πρώτος, δεύτερος, θα καθορίσει τις εξελίξεις. Οι μόνοι που δεν κρίνονται είναι αυτοί που διαμορφώνουν ένα κλίμα και άμα πέσουν έξω 100% δεν τρέχει τίποτα, ε άλλαξε το κλίμα την τελευταία εβδομάδα. Πρέπει κάποια στιγμή να αποφασίσουμε ότι τις δημοσκοπήσεις τις λαμβάνουμε υπόψη ως εργαλείο και να μην τις παίρνουμε τόσο τοις μετρητοίς, διότι αν τις παίρνουμε τόσο τοις μετρητοίς θα πρέπει να υπάρξει κι ένα ποινολόγιο», κατέληξε.