Τετάρτη, 20 Μαΐου, 2026
Tilegrafimanews – Έκτακτες Ειδήσεις και Επικαιρότητα
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT
Tilegrafimanews – Έκτακτες Ειδήσεις και Επικαιρότητα
Αρχική Featured

Την Τρίτη το ραντεβού Μητσοτάκη με τους αγρότες

TechTeam από TechTeam
11/01/2026 08:00
σε Featured, HOT NEWS, ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
A A
58
SHARES
123
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter
Google Πρόσθεσε το tilegrafimanews.gr ως προτιμώμενη πηγή στη Google

Φως στην άκρη του τούνελ, έπειτα από έξι συνεχόμενες εβδομάδες αγροτικών κινητοποιήσεων, βλέπει η κυβέρνηση, που προετοιμάζεται για τον διάλογο αυτήν την Τρίτη με τους εκπροσώπους των αγροτών, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στον τουρισμό, με ακυρώσεις κρατήσεων την περίοδο των εορτών, στις μεταφορές, με επιπλέον κόστος για τις εταιρείες, και στο εμπόριο, με καθυστερημένες παραδόσεις προϊόντων και με επιπλέον χρεώσεις, είναι σημαντικά, όπως σημαντική ήταν και η ταλαιπωρία χιλιάδων απλών οδηγών όλο αυτό το διάστημα.

Κατόπιν εντατικών δημόσιων και παρασκηνιακών διαβουλεύσεων, οι εκπρόσωποι των μπλόκων ανταποκρίθηκαν θετικά στο νέο κάλεσμα που απηύθυνε την Πέμπτη το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, ο οποίος επανέλαβε πως η κυβέρνηση δεν έχει πει ποτέ όχι στον διάλογο και απηύθυνε πρόσκληση συνάντησης στους αγρότες για την Τρίτη 13 Ιανουαρίου, που ο πρωθυπουργός θα είναι στο γραφείο του. Τη Δευτέρα ο κ. Μητσοτάκης θα βρίσκεται στο εξωτερικό, και συγκεκριμένα στη Μαδρίτη, όπου θα έχει συνάντηση με τον Ισπανό πρωθυπουργό, Πέδρο Σάντσεθ, και με τον βασιλιά Φελίπε.

Οι δύο όροι της κυβέρνησης προς τους αγρότες

Η πρόσκληση από το Μαξίμου είχε δύο ξεκάθαρους όρους και μία επισήμανση: Πρώτον, να προσέλθουν συντεταγμένα και να είναι αναλογικό το κλιμάκιο της εκπροσώπησης, δηλαδή να εκπροσωπούνται όλα τα μπλόκα, γιατί, για να δοθεί μια λύση σε όλο αυτό, πρέπει να εκπροσωπούνται όλοι, όπως επισημαίνουν χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές. Και, δεύτερον, να γίνει ο διάλογος με δρόμους ανοιχτούς, γιατί με μπλόκα εν ισχύι δεν θα μπορούσε να διεξαχθεί διάλογος σε αυτό το επίπεδο. Οι ίδιες πηγές υπενθυμίζουν ότι από την πρώτη στιγμή, την πρώτη εβδομάδα αφότου άρχισαν να εμφανίζονται τα πρώτα μπλόκα, ο κ. Μητσοτάκης (σε ομιλία του στο Μαρκόπουλο στις 6 Δεκεμβρίου) είχε απευθυνθεί στους αγρότες λέγοντας πως «είμαστε ανοιχτοί σε διάλογο» και βάζοντας από τότε τους δύο παραπάνω όρους: «Ελάτε συντεταγμένα και με συγκεκριμένα αιτήματα».

Καμία ανοχή σε αποκλεισμούς τελωνείων, λιμανιών και αεροδρομίων

Η κυβέρνηση δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση σύγκρουση με τους εκπροσώπους των αγροτών στους δρόμους ούτε σκηνές έντασης μεταξύ αγροτών και δυνάμεων των ΜΑΤ, ωστόσο δεν μπορεί να δείξει ανοχή σε αποκλεισμούς τελωνείων, λιμανιών, αεροδρομίων και άλλων κομβικών σημείων στην επικράτεια. Η εξέλιξη με την αναστολή των απεργιακών κινητοποιήσεων των παραγωγών στις λαϊκές αγορές αξιοποιείται παράλληλα ως παράδειγμα διαλόγου και συναίνεσης από το Μέγαρο Μαξίμου, με κυβερνητικά στελέχη να σχολιάζουν ότι βρέθηκε λύση έπειτα και από ουσιαστικό διάλογο με το υπουργείο και από συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό, Τάκη Θεοδωρικάκο. Επισημαίνουν, ακόμα, ότι ο διάλογος ολοκληρώθηκε χωρίς ακρότητες, ότι προσήλθαν οι εκπρόσωποι του κλάδου και πως ανεστάλη επ’ αόριστον η απεργία και η λύση αποτυπώνεται σε νομοθετική πρωτοβουλία που ενισχύει τη λειτουργία των λαϊκών αγορών προς όφελος των καταναλωτών.

Χαμηλά ο πήχης για νέα μέτρα στήριξης

Σε κάθε περίπτωση, ο πήχης των προσδοκιών των εκπροσώπων των αγροτών για νέα μέτρα στήριξης μετά την προγραμματισμένη συνάντηση της Τρίτης πρέπει να μπει χαμηλά, καθώς το μήνυμα που εκπέμπει το Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι ο διάλογος αφορά κυρίως τις μεγάλες αλλαγές που ήδη προωθούνται και όλα όσα ακόμα πρέπει να γίνουν για τον πρωτογενή τομέα, ωστόσο δεν υπάρχει περιθώριο για παραπάνω μέτρα. Η επισήμανση, δηλαδή, που προαναφέραμε είναι ότι τα 20 από τα 27 αιτήματα που έχουν διατυπώσει οι αγρότες είτε έχουν υλοποιηθεί είτε βρίσκονται υπό επεξεργασία προκειμένου να υλοποιηθούν, ενώ τα υπόλοιπα επτά δεν μπορούν να επιλυθούν, είτε γιατί προσκρούουν σε βασικούς ευρωπαϊκούς κανόνες και στη λειτουργία της ΚΑΠ είτε γιατί είναι ανέφικτα δημοσιονομικά, και αυτό αναμένεται να αποσαφηνιστεί εκ νέου στο ραντεβού της Τρίτης.

Οι έξι νέες παρεμβάσεις που θα γίνουν για τον πρωτογενή τομέα

Ήδη, εξάλλου, οι τέσσερις υπουργοί (Χατζηδάκης, Τσιάρας, Παπαστεργίου, Πετραλιάς) παρουσίασαν αναλυτικά τις έξι νέες παρεμβάσεις που θα γίνουν για τον πρωτογενή τομέα, και συγκεκριμένα:

Την αναδιανομή αδιάθετων πόρων της βασικής ενίσχυσης ύψους 160 εκατ. έως 80 εκατ. ευρώ υπέρ των κτηνοτρόφων και 80 εκατ. ευρώ υπέρ βαμβακοπαραγωγών και σιτοπαραγωγών.
Τη θεσμοθέτηση αποζημίωσης στο 100% της ασφαλιζόμενης αξίας μέσω του ΕΛΓΑ και την αύξηση του ανώτατου ορίου αποζημίωσης στα 200.000 ευρώ, χωρίς αύξηση ασφαλιστικών εισφορών.
Την επέκταση του αγροτικού τιμολογίου «ΓΑΙΑ» με σταθερή τιμή για δύο έτη και μείωση της τιμής της κιλοβατώρας έως τα 8,5 λεπτά για αγρότες χωρίς ληξιπρόθεσμες οφειλές.
Τη δημιουργία εφαρμογής για την επιστροφή του ΕΦΚ αγροτικού πετρελαίου «στην αντλία» μέσω ψηφιακού συστήματος από το 2026.
Παρεμβάσεις για την ενίσχυση των επενδύσεων στον πρωτογενή τομέα με στόχο τη μόχλευση κεφαλαίων ύψους 3 δισ. ευρώ.
Την ανάπτυξη του Εθνικού Συστήματος Αγροτικής Ιχνηλασιμότητας και Αυθεντικότητας για την αντιμετώπιση των παράνομων ελληνοποιήσεων.

 


Google News
Πάτα εδώ και ακολούθησε το TILEGRAFIMANEWS.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις

Ετικέτες: αγρότεςΜητσοτάκης

ΣχετικάΆρθρα

Featured

Μητσοτάκης στις εγκαταστάσεις της Coca-Cola 3Ε: «Η πολιτική σταθερότητα προϋπόθεση επενδύσεων»

19/05/2026 | 19:00
Featured

Μητσοτάκης στα εγκαίνια της νέας γραμμής παραγωγής της Coca-Cola 3Ε: Είναι η απόδειξη της σημασίας που έχει η πολιτική σταθερότητα

19/05/2026 | 14:55
Featured

Μητσοτάκης για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου: Τους οφείλουμε χρέος ευγνωμοσύνης

19/05/2026 | 13:35
Featured

Βενιζέλος προς Μητσοτάκη για τα ελληνοτουρκικά: «Πάρε πρωτοβουλία, μίλα με τον Ερντογάν»

19/05/2026 | 08:00
Load More
Επόμενο Άρθρο

Η Ρώμη στηρίζει Ντράγκι για ειδικό απεσταλμένο της ΕΕ στην Ουκρανία


ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

  • ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ Αποστράτων 2026: Ποιοι κερδίζουν έως 8.500 ευρώ – Τι αλλάζει με προσωπική διαφορά στις συντάξεις 

    72 shares
    Share 29 Tweet 18
  • ΕΚΤΑΚΤΟ – Συναγερμός στα νότια προάστια: Εκκενώνονται σχολεία και επιχειρήσεις λόγω έντονης οσμής αερίου

    66 shares
    Share 26 Tweet 17
  • ΟΣΔΕ 2026: «Βόμβα» με μισθωτήρια και επιδοτήσεις – Αγρότες εγκαταλείπουν βαμβάκι, στήριξη ζητούν για σιτάρι και λιπάσματα

    64 shares
    Share 26 Tweet 16
  • Συναγερμός σε Κρήτη και ΟΣΔΕ: Έλεγχοι στα αιγοπρόβατα, μπλοκαρισμένες διορθώσεις και φόβοι για χιλιάδες απλήρωτους αγρότες

    63 shares
    Share 25 Tweet 16
  • Προκλητική ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ για την Γενοκτονία των Ποντίων: «Η Ελλάδα διαστρεβλώνει τα γεγονότα»

    63 shares
    Share 25 Tweet 16
  • ΝΕΑ LIVE-ΠΛΗΡΩΜΕΣ e-ΕΦΚΑ – ΔΥΠΑ: Ποιοι παίρνουν χρήματα έως 22 Μαΐου – Νέες αιτήσεις για ΕΠΑΣ με ειδικότητες «χρυσάφι»

    63 shares
    Share 25 Tweet 16
  • ΕΚΤΑΚΤΟ – Έντονη οσμή αερίου σε περιοχές της Αττικής, από κέντρο ως Βουλιαγμένη – Εκκενώθηκαν σχολεία στη Νέα Σμύρνη και στον Άγιο Δημήτριο

    63 shares
    Share 25 Tweet 16
Tilegrafimanews – Έκτακτες Ειδήσεις και Επικαιρότητα

Το ενημερωτικό site tilegrafimanews.gr είναι ένας ειδησεογραφικός ιστότοπος με βασικό χαρακτηριστικό του, την εγκυρότητα της είδησης και έτσι έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του διαδικτυακού κοινού καθώς συνολικά το έχουν επισκεφτεί πάνω από 3 εκατομμύρια χρηστών. Η καθημερινή επισκεψιμότητα επιβραβεύει την προσπάθεια όλης της δημοσιογραφικής ομάδας μας.

Τηλεγράφημα Αριθμός μέλους - Μητρώο online media: 12528 Υπουργείο Ψηφιακής πολιτικής, τηλεπικοινωνιών και ενημέρωσης - Γενική γραμματεία ενημέρωσης και επικοινωνίας

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • HOT NEWS
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

About Us

Πρόσθεσε το μπάνερ μας Google+

Όροι χρήσης

Επικοινωνία

Διαφημιστείτε στο tilegrafimanews.gr

RSS feed

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ

News OAED.GR ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ ΑΣΕΠ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΟΡΤΗ ΣΗΜΕΡΑ ΔΙΕΘΝΗ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ ΕΦΚΑ Ελλάδα ΗΠΑ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ Μητσοτάκης ΝΕΑ ΟΑΕΔ ΟΠΕΚΕΠΕ ΠΟΙΟΙ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΝΕΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΥΡΙΖΑ Συντάξεις ΤΟΥΡΚΙΑ καιρός
  • All categories
  • Newsletter
  • tags
  • test
  • useronline
  • Ανάρτηση σχολίων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • Όλες οι ειδήσεις
  • Όροι Χρήσης – Πολιτική Απορρήτου – Cookies – Newsletter
  • Ποιοι είμαστε
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

© 2015 - 2022 tilegrafimanews.gr | Produced by etouch

  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT

© 2015 - 2022 tilegrafimanews.gr | Produced by etouch