Τραγελαφικό: Οι παραλίες εποπτεύονται από ΕΠΤΑ υπηρεσίες- Αλλαγές και έλεγχοι σε όλη την Ελλάδα
Στη Χαλκιδική έφτασε το «Κίνημα της πετσέτας», το οποίο εξαπλώνεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς, σε όλη τη χώρα.
Η αρχή έγινε από την Πάρο και προκάλεσε κυβερνητική παρέμβαση, ενώ πλέον και πολίτες στη Χαλκιδική έχουν δημιουργήσει μια ομάδα στο Facebook με τον τίτλο «Κίνημα πολιτών Χαλκιδικής για ελεύθερες και προσβάσιμες παραλίες», η οποία έχει ήδη περισσότερα από 2.000 μέλη.
Όπως αναφέρουν στην ομάδα τους: «Στο ίδιο μήκος κύματος με τους αγώνες των πολιτών σε Πάρο και Νάξο ήρθε η στιγμή να διεκδικήσουμε πίσω τις παραλίες της Χαλκιδικής που ανήκουν ισότιμα προς όλους και όλες μας και να βρεθούμε απέναντι στην παράνομη κατάληψη τους από επιχειρηματίες που όχι μόνο καταστρέφουν το φυσικό τοπίο αλλά αποκλείουν και ένα μεγάλο μέρος των πολιτών από την πρόσβαση σε αυτές!».
Όπως είπε στο Voria.gr το μέλος της «Κίνησης Πολιτών Πάρου για ελεύθερες παραλίες», Δαμιανός Γαβαλάς «Έχουμε πολλά μηνύματα από Χαλκιδική για το θέμα με τις ξαπλώστρες, ειδικά από την περιοχή της Κασσάνδρας τολμώ να πως ότι έχουμε κραυγές, αλλά και από άλλες περιοχές, όπως από την Καβάλα».
Στη Χαλκιδική, ειδικά στην πρώτη χερσόνησο, την Κασσάνδρα, σε πολλές παραλίες όπου έχουν αναπτυχθεί τα beach bar ο ελεύθερος χώρος που απομένει για τους επισκέπτες να καθίσουν στις πετσέτες τους με τις ομπρέλες τους είναι μικρός, αν όχι ανύπαρκτος. Η πολιτική των περισσότερων beach bar που απλώνουν τις ξαπλώστρες από το κύμα και για… όσο πάει έχει προκαλέσει δυσαρέσκεια, και όσον αφορά την κατάληψη της παραλίας αλλά και για την τιμολογιακή πολιτική που ασκούν κάποια εξ αυτών, χρεώνοντας ποσά ελάχιστης κατανάλωσης. Αυτά κυμαίνονται από 60 έως και 30 ευρώ ανάλογα με τη θέση της ξαπλώστρας, αν είναι δηλαδή πρώτη στο κύμα ή τελευταία.
Στην Καβάλα, που επίσης, όπως ανέφερε ο κ. Γαβαλάς, υπάρχουν πολλά παράπονα παραθεριστών και κατοίκων, πρόσφατα η δημοτική αρχή Παγγαίου απομάκρυνε παράνομα τοποθετημένες ομπρέλες και άλλες πρόχειρες κατασκευές από την παραλία της Νέας Περάμου.
«Όλο τον Αύγουστο θα διενεργηθούν έλεγχοι σε παραλίες σε όλη την Ελλάδα. Σε μέρη που προφανώς δεν θα προαναγγείλουμε» επιβεβαίωσε ο κ. Όμηρος Τσάπαλος, εκπρόσωπος τύπου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, μιλώντας στην εκπομπή της ΕΡΤ «Prime» και τον Κώστας Λασκαράτο.
Ο κ. Τσάπαλος τόνισε ότι οι ομάδες που πραγματοποιούν τους ελέγχους θα ενισχυθούν σημαντικά προκειμένου να εξακριβωθούν τυχόν άλλες παραβάσεις που δεν έχουν σχέση με τη χωροταξία των παραλιών. «Οι υπάλληλοι θα είναι αρκετοί των Κτηματικών Υπηρεσιών του Δημοσίου, οι οποίοι θα επιστρατευθούν προκειμένου όλο τον Αύγουστο να υπάρξουν αυτοί οι έλεγχοι. Προφανώς και δεν αρνούμαστε τα κενά. Υπάρχουν κενά στελέχωσης στις συγκεκριμένες υπηρεσίες, όμως αυτή τη στιγμή με το ανθρώπινο δυναμικό που έχουμε στη διάθεσή μας αλλά και με ψηφιακά μέσα, θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό έως ότου καταφέρουμε να κάνουμε μια καλύτερη οργάνωση των υπηρεσιών και αν χρειαστεί να υπάρχουν και κάποιες νομοθετικές παρεμβάσεις προς την κατεύθυνση αυτή προκειμένου να λειτουργήσουν καλύτερα στο μέλλον».
«Αυτοί οι οποίοι παρανομούν να ξέρουν ότι τις επόμενες ημέρες θα μας βρουν μπροστά τους. Δεν αστειευόμαστε λέγοντας αυτό το οποίο είπε ουσιαστικά εχθές με τον πλέον επίσημο τρόπο Υπουργός. Από εδώ και στο εξής οι έλεγχοι θα είναι καθημερινοί και αυστηρότατοι», συμπλήρωσε ο κ. Τσάπαλος.
Αναφορικά με το «ταβάνι» των τιμών στις ξαπλώστρες, ο εκπρόσωπος τύπου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών είπε: «Εμείς δεν μπορούμε να παρέμβουμε στα θέματα τιμολογιακής πολιτικής, τη στιγμή που οι κτηματικές υπηρεσίες του Δημοσίου είναι υπεύθυνες στο να παραχωρούν με ένα καλό τίμημα για τα κρατικά ταμεία την κάθε περιοχή. Σίγουρα όμως μπορούν να ασκηθούν πιέσεις – και μέσω των Δήμων φυσικά, γιατί και οι Δήμοι έχουν σημαντικό ρόλο σε όλο αυτό και δεν πρέπει να τους βγάζουμε απ’ έξω προκειμένου να ασκήσουν πίεση στους επιχειρηματίες να έχουν χαμηλά τις τιμές τους. Εμένα αυτό που με ενδιαφέρει ως υπουργείο Οικονομικών είναι να τηρείται ο νόμος σε σχέση με τις αποστάσεις, σε σχέση με τον αριθμό για τις ξαπλώστρες που βρίσκονται στην κάθε περιοχή και να κατοχυρώνεται το δημοκρατικό και συνταγματικό δικαίωμα του καθενός μας να έχει ελεύθερη πρόσβαση στα δημόσια αγαθά, μεταξύ αυτών και τις παραλίες».
Ποια είναι τα δικαιώματα των λουόμενων
Η ανάπτυξη των ομπρελών, ξαπλωστρών και των θαλάσσιων μέσων αναψυχής μπορεί να καλύπτει μέχρι το 60% του παραχωρούμενου χώρου.
Πρέπει να εξασφαλίζεται η ελεύθερη πρόσβαση του κοινού κάθετα και παράλληλα προς τη θάλασσα.
Πρέπει να υπάρχει ελεύθερη ζώνη από την ακτογραμμή πλάτους τουλάχιστον πέντε μέτρων.
Η κάλυψη δεν μπορεί να υπερβαίνει το 30% του παραχωρούμενου χώρου.
Παράλληλα στη νομοθεσία υπάρχει υποχρεωτική σήμανση όπου αναφέρεται πως ο παραχωρησιούχος είναι υποχρεωμένος να αναρτά σε εμφανές σημείο πινακίδα συγκεκριμένων διαστάσεων με το σχέδιο και τη φωτογραφία του παραχωρούμενου χώρου, ώστε να γίνεται εύκολα αντιληπτή η ενδεχόμενη παραβίαση των ορίων της παραχώρησης.