Το επικοινωνιακό… show του πρωθυπουργού της Βρετανίας, Ρίσι Σούνακ, ο οποίος επέλεξε (27.11.2023) να ακυρώσει τη συνάντηση του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, 19 ώρες πριν από το προγραμματισμένο ραντεβού, φαίνεται πως στέφθηκε με απόλυτη αποτυχία και αυτό διότι το… κράξιμο ήρθε τόσο από τα βρετανικά ΜΜΕ, όσο και από τους πολίτες.
Επισήμως, η βρετανική πλευρά επικαλέστηκε αλλαγή προγράμματος του Ρίσι Σούνακ, και πρότεινε να συναντηθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Βρετανίας, πρόταση που απέρριψε η Ελλάδα, που θεώρησε πως ο Βρετανός πρωθυπουργός δεν ήθελε να τεθεί στη συνάντηση το θέμα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα. Επιπλέον, η Αθήνα διέψευσε ότι αυτή η συζήτηση ήταν εκτός ατζέντας, όπως επιχείρησε να… πείσει η Downing Street.
Ο εκπρόσωπος του Ρίσι Σούνακ κατηγόρησε το απόγευμα της Τρίτης την Αθήνα για αθέτηση συμφωνίας, αναφέροντας ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν τήρησε την υπόσχεση που είχε δώσει, να μην μετατρέψει την επίσκεψή του στο Λονδίνο σε «δημόσια πλατφόρμα» για να ζητήσει την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα.
Επιπλέον, σημείωσε πως ο Βρετανός πρωθυπουργός εκτίμησε πως δεν θα ήταν παραγωγικό να κάνει μία συνάντηση, στην οποία θα κυριαρχούσε αυτό το ζήτημα.
Την ίδια στιγμή, η εφημερίδα «Sun» δημοσίευσε στην ιστοσελίδα της, ότι το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας έστειλε χθες e-mail στη διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του Μητσοτάκη, Άννα Μαρία Μπούρα, σύμφωνα με το οποίο ο χρόνος και το ύφος της συνέντευξης του πρωθυπουργού στο BBC ήταν ιδιαιτέρως εξοργιστικά.
Οι Financial Times έκαναν λόγο για «διπλωματικό ατόπημα του Σούνακ, χωρίς νόημα, που μειώνει τη Βρετανία στα μάτια του κόσμου», το Politico για «ελληνική τραγωδία του Ρίσι Σούνακ» και η «La stampa» ανέφερε ότι «στην κορυφή της βρετανικής κυβέρνησης, ένας ενήλικος άνδρας συμπεριφέρθηκε έτσι, που μου θύμισε ένα οκτάχρονο αγόρι που έπαιρνε την μπάλα στο σπίτι του, όταν οι υπόλοιποι αρνηθήκαμε να τον αφήσουμε να παίξει σέντερ φορ για 17ο διαδοχικό αγώνα».
Παράλληλα, δημοσκόπηση της ΥοuGov στη Βρετανία, έδειξε ότι το 66% των ερωτηθέντων θεωρεί πως η απόφαση Σούνακ ήταν λάθος, το 22% δεν γνωρίζει, ενώ το 11% απάντησε πως η απόφαση ήταν σωστή.
Μάλιστα στα ευρήματα ανά κόμμα, δείχνουν πως ακόμη και οι συντηρητικοί σε ποσοστό 59% θεωρούν πως ήταν λάθος η απόφαση.