To Κατάρ έπαιξε σημαίνον ρόλο στην απελευθέρωση των δύο πρώτων ομήρων που κρατά η Χαμάς στη Γάζα και όπως φαίνεται θα συνεχίσει να παίζει.
Γιατί όμως παρενέβη το Κατάρ; Στο Κατάρ διατηρεί γραφείο η πολιτική πτέρυγα της Χαμάς. Και την ίδια ώρα στο Κατάρ
Ο Γκόρντον Κορέρα, ανταποκριτής του BBC εξηγεί τον ρόλο του Κατάρ ως διαμεσολαβητή.
«Ο ρόλος που διαδραμάτησε το Κατάρ είναι ένας ρόλος που αποφέρει επιρροή, αλλά ενέχει και κινδύνους.Το γεγονός ότι το μικροσκοπικό κράτος του Κόλπου φιλοξενεί τόσο μια σημαντική αμερικανική στρατιωτική βάση όσο και τη Χαμάς αποκαλύπτει ότι το Κατάρ ξέρει πώς να δουλεύει με διαφορετικές πλευρές, να ακροβατεί ανάμεσα στην υποστήριξη ισλαμιστικών ομάδων στην περιοχή, σε κάποιες δύσκολες σχέσεις με τους γείτονές του, ενώ εξακολουθεί να συνεργάζεται στενά με τη Δύση.
Έχει τοποθετηθεί ως μεσάζων και διαιτητής – όχι μόνο για αυτούς τους ομήρους, αλλά και πριν χρόνια, με παρόμοιο ρόλο στις κρίσεις ομηρίας που αφορούσαν τη Συρία και το Ιράκ, και ως ενδιάμεσος σταθμός για ένα γραφείο των Ταλιμπάν και τις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ για το Αφγανιστάν.
Με όλα αυτά, το Κατάρ ελπίζει να αποκτήσει επιρροή και έναν βαθμό προστασίας.
Υπάρχουν όμως κίνδυνοι, ιδίως λόγω της φύσης των επιθέσεων της Χαμάς στο Ισραήλ, ότι αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει τις ΗΠΑ και άλλους να ασκήσουν μεγαλύτερη πίεση στο Κατάρ για να ακολουθήσει πιο σκληρή γραμμή απέναντι σε ορισμένες από τις ομάδες που φιλοξενεί.
Αλλά υπάρχει επίσης μια αναγνώριση από τις ΗΠΑ – και άλλους – ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας είναι συχνά ζωτικής σημασίας και το Κατάρ έχει αποδείξει την αξία του σε αυτόν τον ρόλο».