Με ζητούμενα τη δημοσιονομική και πολιτική σταθερότητα αλλά κυρίως τη στήριξη του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών με μόνιμα μέτρα προσέρχεται στην έναρξη της συζήτησης του προϋπολογισμού η κυβέρνηση
Η τελευταία αλλά μεγαλύτερη κοινοβουλευτική μάχη της χρονιάς θα σημάνει και την έναρξη ενός μαραθωνίου προς την επίτευξη των στόχων και των δεσμεύσεων που έχει θέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης έως το τέλος της κυβερνητικής θητείας.
Η πενθήμερη συζήτηση για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2025 ξεκινά σήμερα στις 11:00 στην Ολομέλεια της Βουλής.
Η διαδικασία αναμένεται να κορυφωθεί την Κυριακή 15 Δεκεμβρίου με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στα μέτρα που θα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός για τις τράπεζες, στην επιμέρους σύγκρουση ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ για το ποιος ηγείται της αντιπολίτευσης, στο τελικό αποτέλεσμα της ονομαστικής ψηφοφορίας αλλά και στο τι θα ψηφίσουν τα κόμματα στις αμυντικές δαπάνες.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην κεντρική του τοποθέτηση το βράδυ της Κυριακής με την οποία θα κλείσει και η διαδικασία συζήτησης του προϋπολογισμού αναμένεται να εξαγγείλει νέες παρεμβάσεις για τις τράπεζες που θα στοχεύουν στην περαιτέρω μείωση των προμηθειών που επιβαρύνουν τους πολίτες σε κάθε συναλλαγή.
Τα μέτρα θα προβλέπουν μείωση 50% των υψηλών προμηθειών ενώ η δεύτερη δέσμη παρεμβάσεων θα αυξάνει την πίεση προς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ώστε να «ρίξουν» στην αγορά το στοκ περίπου 20.000 ακινήτων που μένουν αναξιοποίητα εντείνοντας την στεγαστική κρίση.
Αμέσως μετά την ομιλία του πρωθυπουργού θα ακολουθήσει ονομαστική φανερή ψηφοφορία, η οποία -κατά παράδοση- επέχει θέση ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.
Το νομοσχέδιο με τίτλο «Κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2025» έχει ήδη γίνει δεκτό, κατά πλειοψηφία, από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής. «Υπέρ» ψήφισε η Νέα Δημοκρατία. «Κατά», πλην των αμυντικών δαπανών, ψήφισε το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής. «Κατά» ψήφισαν επίσης ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση – Κυριάκος Βελόπουλος, η Νέα Αριστερά και η Πλεύση Ελευθερίας – Ζωή Κωνσταντοπούλου. «Επιφύλαξη» εξέφρασαν το Δημοκρατικό Κίνημα «Νίκη» και η ΚΟ «Σπαρτιάτες».
Υπό αυτά τα δεδομένα επί της αρχής τον προϋπολογισμό αναμένεται να ψηφίσουν οι 155 βουλευτές της ΝΔ ενώ θετική ψήφο πιθανότατα θα δώσει και ο ανεξάρτητος, προερχόμενος από την πλειοψηφία, Λευτέρης Αυγενάκης.
Αμυντικές δαπάνες
Πέραν αυτού, με ενδιαφέρον αναμένεται και η στάση της αντιπολίτευσης στον προϋπολογισμό των αμυντικών δαπανών ιδίως σε μια περίοδο έντονης γεωπολιτικής αστάθειας και σε μια κοινωνία που μετατοπίζεται δεξιότερα.
Πέρυσι, στον προϋπολογισμό του 2024 οι δαπάνες του υπουργείου Εθνικής Άμυνας εγκρίθηκαν με ευρύτατη πλειοψηφία 249 βουλευτών. Είχαν καταψηφίσει το ΚΚΕ – το οποίο παραδοσιακά καταψηφίζει – η Νίκη, η Πλεύση Ελευθερίας και η Νέα Αριστερά.
Στην παρούσα πολιτική συγκυρία ο Αλέξης Χαρίτσης κάλεσε τα υπόλοιπα «προοδευτικά» κόμματα να καταψηφίσουν τις αμυντικές δαπάνες οριοθετώντας με τον τρόπο αυτό τα περιθώρια διαλόγου με τον ΣΥΡΙΖΑ και τις πιθανότητες ενδεχόμενης επιστροφής των στελεχών της Νέας Αριστεράς στην Κουμουνδούρου