Ο Λευκορώσος πρόεδρος Αλεξάντερ Λουκασένκο είχε δεύτερη τηλεφωνική συνομιλία με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν σήμερα το βράδυ για να τον ενημερώσει για τα αποτελέσματα των συνομιλιών του με τον αρχηγό της μισθοφορικής οργάνωσης Βάγκνερ.
Νωρίτερα, το γραφείο του Λουκασένκο είχε ανακοινώσει ότι ο Λευκορώσος πρόεδρος μίλησε με τον Πριγκόζιν έχοντας την έγκριση του Πούτιν, και ότι ο αρχηγός της παραστρατιωτικής οργάνωσης Βάγκνερ συμφώνησε να αποκλιμακωθεί η κατάσταση και να σταματήσει τις μετακινήσεις των μαχητών του, ορισμένοι από τους οποίους προωθούνταν προς τη Μόσχα.
Σε κατεύθυνση εσωτερικής αποσταθεροποίησης με απρόβλεπτες διαστάσεις για τη Μόσχα αλλά και την παγκόσμια ειρήνη, βρέθηκε η Ρωσία, μετά την απόφαση του επικεφαλής της Βάγκνερ και μέχρι πρόσφατα επιστήθιου φίλου του προέδρου Πούτιν, Γεβγκένι Πριγκόζιν να «κηρύξει πόλεμο» στο Υπουργείο Άμυνας της χώρας για τους χειρισμούς στον πόλεμο της Ουκρανίας. Κι ενώ ο Βλαντιμίρ Πούτιν απευθύνθηκε με διάγγελμα στον ρωσικό λαό και προειδοποίησε πως η απάντηση «θα είναι σκληρή και οι προδότες θα τιμωρηθούν», παρενέβη ο Λουκασένκο, με καταλυτικό τρόπο.
Όλα δείχνουν ότι έληξε η ανταρσία των 24 ωρών. Ο Αλεξάντερ Λουκασένκο ανακοίνωσε ότι διαπραγματεύτηκε εκ μέρους του Πούτιν με τον Πριγκόζιν και τον έπεισε να σταματήσει την προέλαση. Του έδωσε εγγυήσεις για όλους τους μαχητές της Βάγκνερ.
«Δεν θα αφήσουμε να γίνει αιματοχυσία, διατάζω όλες τις μονάδες μου να επιστρέψουν στις βάσεις του» είπε μέσω Telegram, ο επικεφαλής της Βάγκνερ.
Ειδικότερα, ο Πριγκόζιν ανέφερε ότι οι μαχητές της Βάγκνερ επιστρέφουν στις βάσεις τους στην Ουκρανία. Ισχυρίστηκε ότι είχαν φτάσει στα 200 χιλιόμετρα από τη Μόσχα και ελήφθη η απόφαση της οπισθοχώρησης για να αποφευχθεί η αιματοχυσία. Δεν ανέφερε αν ικανοποιήθηκε το βασικό του αίτημα που ήταν η αποπομπή του Ρώσου υπουργού Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες από τη Λευκορωσία, υπάρχουν εγγυήσεις ασφαλείας για τους μαχητές της Βάγκνερ. Ρωσικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι θα αποσυρθούν οι κατηγορίες για ένοπλη ανταρσία ώστε να μπορέσει να αποκλιμακωθεί η κρίση.
Οι μαχητές της μισθοφορικής οργάνωσης Βάγκνερ, που είχαν καταλάβει από το πρωί το αρχηγείο του ρωσικού στρατού στο Ροστόφ, στη νοτιοδυτική Ρωσία, άρχισαν να εγκαταλείπουν τις εγκαταστάσεις αυτές σήμερα το βράδυ, παρατήρησε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.
Οι άνδρες του Γεβγκένι Πριγκόζιν άρχισαν να επιβιβάζονται σε μικρά λεωφορεία και να αναχωρούν από το αρχηγείο, ενώ τα τεθωρακισμένα άρματα μάχης που βρίσκονταν εκεί, δεν είχαν ακόμη μετακινηθεί, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο.
H ρωσική υπηρεσία του BBC καταγράφει τη στιγμή της αποχώρησης των μισθοφόρων, και μεταδίδει ότι στο στάδιο Rostov Arena (που χτίστηκε για το Παγκόσμιο Κύπελλο 2018) υπάρχει ένα τεράστιο χρονόμετρο. Δίπλα σε αυτό ξεχωρίζει η κατά τα φαινόμενα λίαν προσφάτως τοποθετημένη επιγραφή: “Είμαστε όλοι ένας λαός και πολεμάμε έναν εξωτερικό εχθρό. Πιστεύουμε στον ρωσικό λαό και στον πρόεδρό μας”! (υπονοώντας τον Βλαντίμιρ Πούτιν).
Το τηλεοπτικό κανάλι Dozhd (το οποίο αναγνωρίζεται στη Ρωσία ως “ξένος πράκτορας”) καταγράφει και αυτό την αποχώρηση των μισθοφόρων από το Ροστόφ δημοσιεύοντας ένα σύντομο βίντεο με τίτλο: “Οι μισθοφόροι της Βάγκνερ τα μαζεύουν και φεύγουν, ο κόσμος τους χειροκροτεί και φωνάζει “Η Βάγκνερ είναι δύναμη”!
Το παρασκήνιο
Ο Πούτιν ενημέρωσε από νωρίς το πρωί τον Λουκασένσκο και ο πρόεδρος της Λευκορωσίας ανέλαβε να έρθει σε επικοινωνία με τον Πριγκόζιν και τους εκπροσώπους του.
Ο Ρώσος πρόεδρος είχε δύο μυστικές συναντήσεις – μία το πρωί και μία το απόγευμα – οι διαπραγματεύσεις κράτησαν όλη τη μέρα με αποτέλεσμα να επιτευχθεί η συμφωνία.
Το χρονικό της ανταρσίας της Βάγκνερ
Το βράδυ της της Παρασκευής, ο Πριγκόζιν ανακοίνωσε ότι έχει πάρει τον έλεγχο της Ροστόβ, πόλη μόλις 20 χιλιόμετρα από τα ρωσοουκρανικά σύνορα με ιδιαίτερη σημασία, καθώς από έκει συντονίζονται όλες οι επιχειρήσεις στα νότια ουκρανικά μέτωπα.
Από την πόλη Ροστόβ, δήλωσε ότι ξεκινά η ένοπλη πορεία της Βάγκνερ προς τη Μόσχα, για να αποκαταστήσουν τη δικαιοσύνη. Το κομβόι άρχισε να ακολουθεί τον αυτοκινητόδρομο Μ4 και να κατευθύνεται προς τη ρωσική πρωτεύουσα.
Η ομάδα των 5.000 μαχητών έφτασε αρχικά στην πόλη Βορονέζ, όπου πήρε υπό τον έλεγχό της όλες τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις και εκεί σημειώθηκαν οι μοναδικές μάχες.
Έπειτα, το κομβόι λέγεται ότι πέρασε από την πειφέρεια Λιπέτσκ και να φτάνει μερικές εκατοντάδες χιλιόμετρα έξω από Μόσχα.
Τέλος, ο Λουκασένκο γνωστοποίησε την πρόταση για εκεχειρία, την οποία αποδέχτηκε ο Πριγκόζιν και έληξε ο διεθνής συναγερμός.
Η ανταρσία της Βάγκνερ, συνιστά αδιαμφισβήτητα σημαντικό πλήγμα στο κύρος του Ρώσου προέδρου. Αποτελεί ακόμη ένα μάθημα για τον Πούτιν, αφού ο ίδιος ήταν αυτός που δημιούργησε τη μισθοφορική οργάνωση.
Ο Πριγκόζιν που έκανε τις «βρώμικες δουλειές» του, τόσο εντός όσο και έξω από τη Ρωσία, έφτασε στον σημείο να απειλεί τον Ρώσο πρόεδρο. Τώρα, αναμένεται η επόμενη μέρα, η οποία θα είναι καθοριστική για το εσωτερικό της Ρωσίας.