Σήμερα το πρωί, δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων και στην Ρωσία , εκτοξεύτηκε διηπειρωτικός πύραυλος RS-24 Yars , προφανώς με σκοπό να υπενθυμίσει στο ΝΑΤΟ, τις ρωσικές πυραυλικές ικανότητες, αναφέρει το ρωσικό πρακτορείοitar-tass.com.
Ο διηπειρωτικούς βαλλιστικός πύραυλος RS-24 Yars, εκτοξεύθηκε από το στρατιωτικό κοσμοδρόμιο του Πλεσέτσκ στα βορειοδυτικά της χώρας, δήλωσε εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, υπεύθυνος για τις Στρατηγικές δυνάμεις πυραύλων (RVSN), συνταγματάρχης Ιγκόρ Yegorov.
Η εικονική κεφαλή του πυραύλου με δεδομένη ακρίβεια χτύπησε τον στόχο στο πεδίο δοκιμών Kura, στην χερσόνησο Καμτσάτκα στη ρωσική Άπω Ανατολή.
«Στις 26 Δεκέμβρη, 2014 στις 11:02 π.μ., ώρα Μόσχας, ο πύραυλος RS-24 Yars από κινητή μονάδα πραγματοποίησε δοκιμαστική εκτόξευση από το κοσμοδρόμιο του Πλεσέτσκ», δήλωσε ρώσος αξιωματούχος.
Η Ρωσία το τελευταίο διάστημα έχει γίνει ιδιαίτερα επιθετική όσο αφορά το θέμα της Ουκρανίας. Μάλιστα σύμφωνα με άρθρο μας στο Pentapostagma.gr, το Κρεμλίνο στην ουσία «απείλησε» την δύση και το ΝΑΤΟ, σε περίπτωση που γίνει αποδεκτή είσοδο στην συμμαχία της Ουκρανίας. Τα πράγματα αρχίζουν και περιπλέκονται επικίνδυνα, με το Κρεμλίνο να δείχνει μια τάση να «δείχνει τα δόντια του», σε μελλοντικές κινήσεις της Ουάσιγκτον στην περιοχή. Αναμένονται σίγουρα εξελίξεις, και σε συνδυασμό με τον οικονομικό πόλεμο δύσης και ανατολής, η συγκεκριμένη κίνηση αποτελεί μια ρωσική «προσπάθεια» επηρεασμού και του παγκόσμιου οικονομικού γίγνεσθαι. Άλλωστε και η ιστορία μας διδάσκει ότι χωρίς «ισχυρό στρατό» κανένα κράτος δεν «ευημερεί».
Σύμφωνα με ανάλυση στο Pentapostagma.gr, η στρατηγική ανάγκη της Ρωσίας επιτάσσει την ύπαρξη μιας βαθιάς ουδέτερης ζώνης στα δυτικά σύνορά της. Ως εκ τούτου, η Ρωσία αντιμετώπιζε πάντα με ιδιαιτερότητα τη Λευκορωσία, την Ουκρανία, τις χώρες της Βαλτικής και τα άλλα κράτη της Ανατολικής Ευρώπης. Όλες αυτές οι χώρες, έχουν μεγάλη σημασία για την εθνική ασφάλεια της Ρωσίας.
Ο κατακερματισμός της Ευρώπης συνοδεύεται από την αποδυνάμωση του ΝΑΤΟ. Στις ευρωπαϊκές χώρες, επί της ουσίας, δεν υπάρχουν μεγάλοι Στρατοί. Αν το δούμε από αυτή τη σκοπιά, στο φόντο της αμυντικής αποδυνάμωσης της Ευρώπης, η συγκριτική αμυντική ισχύς της Ρωσίας έχει αυξηθεί σημαντικά.
Στις αρχές του τρέχοντος έτους, στην Ουκρανία βρισκόταν στην εξουσία μια φιλορωσική, αλλά πολύ ασταθής κυβέρνηση. Αυτή η κατάσταση βόλευε τη Μόσχα. Η Ρωσία δεν θέλει να ελέγξει πλήρως την Ουκρανία ή να την έχει υπό κατοχή. Της αρκεί το γεγονός, ότι η Ουκρανία δεν θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Η ρωσική κυβέρνηση δεν μπορεί να ανεχθεί μια κατάσταση κατά την οποία οι δυτικές Ένοπλες Δυνάμεις θα βρίσκονται σε απόσταση μόλις εκατό χιλιόμετρα μακριά από το Κουρσκ ή το Βορόνεζ. Για αυτό το Κρεμλίνο πιθανόν να είναι ικανό «για όλα».