Τι αναφέρει στην τρισέλιδη επιστολή του προς τους ηγέτες της Ε.Ε. – Αποκαλυπτικό δημοσίευμα της κυπριακής εφημερίδας «Φιλελεύθερος».

Το περιεχόμενο της τρισέλιδης επιστολής που διαβιβάστηκε από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στους ηγέτες των κρατών – μελών της Ε.Ε. – εκτός της Ελλάδας και της – δημοσιεύει η κυπριακή εφημερίδα “Φιλελεύθερος”.

Ο Ερντογάν επιτίθεται κατά της Αθήνας και της Λευκωσίας, τις οποίες θεωρεί ως υπεύθυνες για την ένταση στην . Την ίδια ώρα, παρουσιάζεται έτοιμος για διάλογο με την Ελλάδα, όχι όμως με την «εκλιπούσα», όπως τη χαρακτηρίζει, Κυπριακή Δημοκρατία, ενώ θέτει δύο στόχους:

-Πρώτο, την οριοθέτηση περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας, «σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και την προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων και δικαιοδοσίας μας στην υφαλοκρηπίδα μας».
-Δεύτερο, την «εξασφάλιση ίσων δικαιωμάτων και συμφερόντων για τους Τουρκοκύπριους στους υδρογονάνθρακες, ως συνιδιοκτήτες του νησιού».

Ο Τούρκος Πρόεδρος ισχυρίζεται πως η παρούσα κατάσταση πηγάζει από τις προσπάθειες των Ελληνοκυπρίων να αγνοήσουν την Τουρκία και τους Τουρκοκύπριους με τα μονομερή τους βήματα από το 2003. Αναφέρει συναφώς ότι η «ελληνοκυπριακή διοίκηση» (εννοεί την Κυπριακή Δημοκρατία), η οποία έγινε μέλος της . πριν από την επίλυση του Κυπριακού, αγνόησε τους Τουρκοκύπριους και υπέγραψε τις λεγόμενες θαλάσσιες συμφωνίες οριοθέτησης με γειτονικές χώρες το 2003, 2007 και 2010, ανακοίνωσε αδειοδοτήσεις το 2007, πραγματοποίησε διεθνείς διαγωνισμούς και διεξήγαγε την πρώτη της γεώτρηση το 2011.

Κατά τον Ερντογάν, η Ελλάδα, μαζί με την Κύπρο, προσπάθησαν να επιβάλουν στην Τουρκία τους μαξιμαλιστικούς τους στόχους σε σχέση με τη θαλάσσια δικαιοδοσία, που αποσκοπούν στη «φυλάκιση» της Τουρκίας εντός του Κόλπου της Αττάλειας (Χάρτης της Σεβίλλης).

Χρησιμοποιώντας δε την Ε.Ε., όπως υποστήριξε, Αθήνα και Λευκωσία, «ισχυρίστηκαν ότι πρόκειται για εθνικά και εξωτερικά θαλάσσια σύνορα της Ε.Ε.». Περαιτέρω, κατηγόρησε την Ελλάδα και την Κύπρο για τη συμμετοχή στο ενεργειακό φόρουμ, που συγκροτήθηκε με πρωτοβουλία της Αιγύπτου καθώς και για τις τριμερείς συνεργασίες.

Υποστηρίζοντας πως ανέμενε επτά χρόνια πριν αντιδράσει(!), προχώρησε και στη διατύπωση πρότασης, για τον διαμοιρασμό του φυσικού αερίου στην Κύπρο, παραπέμποντας στα αζήτητα τη λύση του Κυπριακού.

Σύμφωνα με το κατά Ερντογάν αφήγημα, οι Τουρκοκύπριοι και οι Ελληνοκύπριοι πρέπει να δημιουργήσουν ένα μηχανισμό συνεργασίας, συμπεριλαμβανομένης μιας δίκαιης κατανομής των εσόδων από τους υδρογονάνθρακες, «ως συνιδρυτές της διαλυμένης Κυπριακής Δημοκρατίας και συνιδιοκτήτες του νησιού».

Προκειμένου να δημιουργηθεί ένας τέτοιος μηχανισμός συνεργασίας, δεν χρειάζεται να περιμένουμε τη διευθέτηση του Κυπριακού, αναφέρει ο Τούρκος Πρόεδρος εξηγώντας και το γιατί: «Επειδή και τα δύο μέρη στο νησί λειτουργούν μέσω διεθνών εταιρειών πετρελαίου στις αντίστοιχες περιοχές καθορισμένων αδειών τους. Μόνο οι δύο λαοί στο νησί πρέπει να αποφασίσουν από κοινού εάν θα αναστείλουν ή θα συνεχίσουν αυτές τις δραστηριότητες».

Με την αναφορά του αυτή, θέτει το θέμα της συναπόφασης, αφήνοντας να εννοηθεί πως στην ατζέντα θα είναι, ενδεχομένως και η ακύρωση του ενεργειακού προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στη συνέχεια υποστηρίζει πως θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα φόρουμ ενεργειακής συνεργασίας χωρίς αποκλεισμούς στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένων των Τουρκοκυπρίων. Η Τουρκία, σημειώνει, είναι έτοιμη να δώσει κάθε υποστήριξη στα βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση και κάλεσε την Ε.Ε. να στηρίξει την πρόταση αυτή.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θέλοντας να παρουσιαστεί ως «ειρηνοποιός» και υπέρμαχος του διαλόγου, αναφέρει στην επιστολή του πως η χώρα του υποστηρίζει μια δίκαιη οριοθέτηση των θαλάσσιων περιοχών δικαιοδοσίας στην Ανατολική Μεσόγειο «σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».

Για τον σκοπό αυτό, αναφέρει, «θα ήθελα να τονίσω για άλλη μια φορά ότι είμαστε έτοιμοι για διάλογο με την Ελλάδα χωρίς καμία προϋπόθεση».

Αναφέρθηκε και στην πρωτοβουλία του ΝΑΤΟ για αποκλιμάκωση, ενώ διατυπώνει παράπονα για τη στάση της Ε.Ε. έναντι της χώρας του. Ισχυρίζεται πως η στάση αυτή αντιβαίνει στο κεκτημένο της Ε.Ε. και στο διεθνές δίκαιο, περιπλέκει τη λύση, αυξάνει τις εντάσεις και βλάπτει τις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ, «καθώς και τα κοινά μας συμφέροντα σε πολλούς τομείς».

Παράπονα για τη συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην επιστολή του, αναφέρθηκε στις επαφές που έγιναν μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, με πρωτοβουλία της γερμανικής προεδρίας της Ε.Ε. και έκανε λόγο για ενίσχυση της δυσπιστίας από πλευράς της Άγκυρας.

Κι αυτό επειδή η Αθήνα υπέγραψε στις 6 Αυγούστου 2020 συμφωνία με την Αίγυπτο.

Πρόσθεσε δε πως «κανείς δεν πρέπει να περιμένει από την Τουρκία, με τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο, να περιορίζεται στα χωρικά της ύδατα, ενώ τα παράκτια κράτη της Ανατολικής Μεσογείου συνεχίζουν τα προγράμματα και τις δραστηριότητες υδρογονανθράκων τους…». Όπως ισχυρίσθηκε, οι ενέργειες κατά της Τουρκίας συνεχίζονται και οι Τουρκοκύπριοι αγνοούνται.