Τουρκία τώρα
Η απόφαση του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να αγοράσει πυραύλους S400 από τη Ρωσία και η απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να θέσουν υπό αμφισβήτηση τη μακρά ενεργειακή συμμαχία τους με τη Σαουδική Αραβία και το Κατάρ ανατρέπει άρδην τη γεωπολιτική ισορροπία στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, γράφει στο πρωτοσέλιδό της τη Δευτέρα η εφημερίδα Εστία με τίτλο: «Συμφωνία με ΗΠΑ για Κάρπαθο-Σούδα – Και μπόνους αμυντικής βοήθειας».
Η Ελλάς έχει για πρώτη φορά πραγματική ευκαιρία να καλύψει την τρύπα ασφαλείας πού ανοίγει στη Νατοϊκή συμμαχία και οι πρώτες ενδείξεις είναι θετικές, επισημαίνει η αρχαιότερη σε κυκλοφορία εφημερίδα των Αθηνών.
Γερμανοί και Αμερικανοί αναζητούν πλέον χώρα για να μετασταθμεύουν τα αεροπλάνα πού βρίσκονται στη βάση του Ιντσιρλίκ – ήδη το ζήτημα τής αποχωρήσεως των γερμανικών Tornados έγινε αντικείμενο της προεκλογικής εκστρατείας των Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας.
Για πρώτη φορά, επίσης, οι ΗΠΑ εξετάζουν την επανακατανομή τής στρατιωτικής βοήθειας πού δίνουν σε Ιορδανία, Ισραήλ, Αίγυπτο, προκειμένου να γίνει δικαιότερη κατανομή αυτής.
Δεν διαφεύγει την προσοχή έμπειρων διπλωματικών πηγών, επίσης, ή αθόρυβη συγκέντρωση σκαφών του αμερικάνικου πολεμικού ναυτικού στη Μεσόγειο εν όψει τής πιθανότητας να επιτεθούν οι ΗΠΑ σε Σαουδική Αραβία Κατάρ μέσα στο 2017, γράφει η Εστία.
Πρώτον, διότι με τον αγωγό TAP και το σχιστολιθικό αέριο δεν είναι πλέον άμεσα εξαρτημένες από τις χώρες του Κόλπου, δεύτερον, διότι οι χώρες αυτές κατηγορούνται ότι χρηματοδοτούν το ισλαμικό χαλιφάτο και τρίτον, διότι μαζί με την Κίνα διακρατούν μεγάλο μέρος του αμερικανικού χρέους.
Η δυτική αρχιτεκτονική λοιπόν αλλάζει με συνέπεια να γεννώνται κίνδυνοι και ευκαιρίες.
[irp posts=”118586″ name=”ΝΑΤΟ: Εσβησε” τη Λήμνο λόγω Τουρκίας, αποχώρησε η Ελλάδα”]
Ή Αμερική έχει θέσει επισήμως προς την κυβέρνηση αίτημα να ανανεωθεί ή σύμβαση για τη λειτουργία της βάσεως της Σούδας, η όποια σήμερα θεωρείται σημαντικότερη από του Ιντσιρλίκ, για πέντε χρόνια, αντί των ετήσιων ανανεώσεων πού υπογράφει το Υπουργείο Εξωτερικών.
Η Ελλάς συζητά το θέμα αλλά υπό μία διπλή προϋπόθεση.
Πρώτον, ως ο πλέον συνεπής σύμμαχος του NATO στις αμυντικές δαπάνες, θα ενισχυθεί μέσω του προγράμματος αμυντικής βοήθειας των ΗΠΑ και με χρήματα αλλά και με αεροσκάφη F-15 σε συνδυασμό με την αναβάθμιση των F-16.
Δεύτερον, με την επιλογή του αεροδρομίου τής Καρπάθου ως βάσεως μετασταθμεύσεως Νατοϊκών αεροπλάνων μετά την αποχώρηση των συμμάχων από το Ιντσιρλίκ.
Τον ρόλο αυτό διεκδικούν επίσης Ιορδανία – Αίγυπτος.
Εφ’ όσον οι ΗΠΑ επιλέξουν την Κάρπαθο, τότε ακυρώνεται αμέσως το τουρκικό επιχείρημα για την αποστρατιωτικοποίηση των Δωδεκανήσων.
Οι συζητήσεις μεταξύ Ελλάδος – ΗΠΑ για συμφωνία είναι στο αρχικό στάδιο αλλά με οιωνούς καλούς.
Τα Υπουργεία Εξωτερικών και Αμύνης βρίσκονται σε ανοικτή γραμμή με το State Department, καταλήγει η Εστία.