Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το σχέδιο για την ανατροπή της προέδρου της Βραζιλίας Dilma Rousseff και μέσω αυτού της αποχώρησης της Βραζιλίας από τη συμφωνία BRICS.
Αυτή τη φορά η ΝΤΠ μετά την αποτυχία της στην Ουκρανία αλλά και στην Ρωσία μέσω των κυρώσεων μεταφέρει τον «πόλεμο» στη Νότια Αμερική και πιο συγκεκριμένα στη Βραζιλία.
Το σχέδιο έχει δύο φάσεις: Η πρώτη είναι η ανατροπή της προέδρου της Βραζιλίας μέσω διαδηλώσε3ων σε μια παραλλαγή του κινήματος της Maidan και αν αυτό δεν πετύχει η πραγματοποίηση πραξικοπήματος όπως ζητούν ήδη ακροδεξιά κόμματα και οργανώσεις στη χώρα.
Στη συνέχεια είναι ο σχηματισμός κυβέρνησης κάτω από την καθοδήγηση των μεγάλων βαρόνων των ΜΜΕ και η σταδιακή απεμπλοκή της Βραζιλίας από τους BRICS στοχεύοντας στον πιο αδύναμο κρίκο.
Στις διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν σήμερα στη Βραζιλία κυρίως στο Sao Paulo αλλά και σε άλλες πόλεις και παρά την απέλπιδα προσπάθεια των ΜΜΕ σε συγκεντρώθηκαν πάνω από 1 εκατ. διαδηλωτές σε μια χώρα των 200 εκατ.
Οι διαδηλωτές ζητούσαν την αποπομπή της κεντροαριστερής προέδρου Rousseff που επανεξελέγη στα τέλη του 2014.
Ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας Ignacio Lula Da Silva κάλεσε σε έκτακτη σύσκεψη τα στελέχη του εργατικού κόμματος (PT) για να τους προειδοποιήσει για την πιθανότητα διενέργειας πραξικοπήματος, ενώ έκτακτο κυβερνητικό συμβούλιο πραγματοποίησε και η Rousseff για την αντιμετώπιση της κατάστασης,
Το ίδιο κάλεσμα απεύθυνε και ο Joao Pedro Stedile επικεφαλής του κινήματος MST των ακτημόνων αγροτών (Campesinos), το μεγαλύτερο κοινωνικό κίνημα στη Βραζιλία, καλώντας τους υποστηρικτές του να βρίσκονται σε εγρήγορση:
«Το 1961 η βραζιλιάνικη ελίτ προσπάθησε να ενορχηστρώσει ένα πραξικόπημα. Το 1964 κατάφεραν τελικά να πραγματοποιήσουν ένα,. Δεν πρόκειται να ανεχθούμε σήμερα κανένα στρατιωτικό κίνημα» είπε.
Μεταμφιεσμένο ως «συνταγματική στρατιωτική παρέμβαση» πολλές ακροδεξιές οργανώσεις στη Βραζιλία καλούν στην πραγματοποίηση πραξικοπήματος και το Στρατό να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας με στόχο την αποπομπή της προέδρου της δίκης της για κατηγορίες που έχουν να κάνουν με υποτιθέμενα σκάνδαλα του πρώην προέδρου Lula Da Silva ο οποίος ανήκει στο ίδιο κόμμα με την Rousseff.
Μάλιστα ο στρατηγός Paulo Chagas των εφεδρικών δυνάμεων της Βραζιλίας (Εθνοφρουρά) είχε καλέσει πέρυσι τους στρατιώτες να καταλάβουν την εξουσία και να αποτρέψουν την επιβολή μιας «κομμουνιστικής δικτατορίας» στη χώρα όπως είχε πει.
Τον περασμένο Νοέμβριο και ποιό συγκεκριμένα στις 3 Νοεμβρίου μια ομάδα στρατιωτών πραγματοποίησε διαδήλωση στην πόλη Fortaleza καλώντας σε στρατιωτική παρέμβαση εναντίον της κυβέρνησης της Rousseff.
«Ο Στρατός θα απελευθερώσει τη Βραζιλία από τον κομμουνισμό» έγραφαν σε ένα μεγάλο πλακάτ.
Κάποιοι από τους άλλους διαδηλωτές φώναζαν ότι η επανεκλογή της Rousseff (πριν από πέντε μήνες) ήταν νόθα.
Ακόμη μια διαδήλωση στο Sao Paulo (την πόλη με τον μεγαλύτερο αριθμό ακροδεξιών υποστηρικτών ενός πραξικοπήματος) σε διαδήλωση στα τέλη του Νοεμβρίου οι διαδηλωτές καλούσαν τον Στρατό να αναλάβει την εξουσία.
Στις αρχές Δεκεμβρίου ο γενικός Εισαγγελέας της Τζόινσβιλ – Σάντα Καταρίνα σε ανοικτή επιστολή του καλούσε τον Στρατό να προχωρήσει σε πραξικόπημα εξυμνώντας το στρατιωτικό κίνημα του 1964 που οδήγησε στη μακριότερη χούντα της χώρας μέχρι το 1985.
Το Φεβρουάριο πάλι στο Sao Paulo χιλιάδες πολέμιοι της Προέδρου της Βραζιλίας κάλεσαν για την αποπομπή της,.
Πίσω από όλες αυτές τις διαδηλώσεις βρίσκονται οι βαρόνοι και δημοσιογράφοι των ΜΜΕ οι ο0ποίοι κατηγορούνται με τη σειρά τους για παράνομη συγκέντρωση και διαφυγή κεφαλαίων στο εξωτερικό και πιο συγκεκριμένα στην τράπεζα HSBC στην Ελβετία σε μια υπόθεση γνωστή και ως «Swissleaks».
Έτσι τα μεγάλα ΜΜΕ προσπαθούν να ενορχηστρώσουν ένα κίνημα κατά της κυβέρνησης κατεβάζοντας κόσμο στους δρόμους και φιλοξενώντας απόψεις για την αναγκαιότητα ενός πραξικοπήματος.
Ο Octavio Frias, ιδιοκτήτης της εφημερίδας Folha de S. Paulo, ο Johnny Saad ιδιοκτήτης του επικοινωνιακού ομίλου Bandeirantes group, η Lily Marinho, χήρα του Roberto Marinho πρώην προέδρου και CEO της Globo Organizations, οι μεγαλοδημοσιογράφοι José Roberto Guzzo, και Mona Dorf είναι μερικοί από τους οποίους φέρονται να είναι αναμεμειγμένοι στην υπόθεση των Swissleaks.
Τώρα όλοι αυτοί έχουν στραφεί κατά της Rousseff ζητ΄πωντας την αποπομπή της.
Ταυτόχρονα ο Aecio Neves πρώην υποψήφιος για την προεδρία και ένας από τους ηγέτες των διαδηλώσεων κατά της κυβέρνησης φέρεται αναμεμειγμένος σε υπόθεση καρτέλ ναρκωτικών. Ένας από τους στενούς του φίλους είχε συλληφθεί το 2013 καθώς μετάφερε με το ελικόπτερό του 500 κιλά κοκαΐνης!
Η μάχη είναι σίγουρο ότι θα κορυφωθεί τις επόμενες εβδομάδες στη Βραζιλία με την ΝΤΠ να έχει επικεντρωθεί στην ανατροπή της Rousseff και στην αποχώρηση της Βραζιλίας με τη νέα κυβέρνηση από τους BRICS.