Η Τουρκία μπορεί να κάνει περισσότερα για την μάχη ενάντια στους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους δήλωσε σε ομιλία του στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ (WEF) στο Νταβός ο υπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Ας Κάρτερ.
«Η Τουρκία είναι εδώ και πολλά χρόνια μια χώρα φίλη των ΗΠΑ. Είναι σύμμαχος στο ΝΑΤΟ. Την υποστηρίζουμε σθεναρά. Στεκόμαστε στο πλευρό της σε ό,τι αφορά την υπεράσπιση της επικράτειας της», τόνισε ο Κάρτερ.
«Αλλά η πραγματικότητα είναι πως μοιράζεται μια μεγάλη συνοριογραμμή με το Ιράκ και τη Συρία, με την χαλαρή φύλαξη των συνόρων να επιτρέπει σε ξένους μαχητές να διασχίζουν τα σύνορα και πιστεύω ότι η κυβέρνηση της Τουρκίας μπορεί να κάνει περισσότερα», πρόσθεσε ο Αμερικανός υπουργός.
«Εκτιμώ πως η τουρκική κυβέρνηση μπορεί να κάνει περισσότερα για να πολεμήσει το ΙΚ. Μας βοηθά στην μάχη που διεξάγουμε ενάντια στο ΙΚ, όπως για παράδειγμα να μας επιτρέπει να χρησιμοποιούμε την αεροπορική βάση στην Τουρκία και είμαι ευγνώμων για αυτό. Αλλά θεωρώ ότι μπορεί να κάνει περισσότερα», επισήμανε ο Κάρτερ.
Κάρτερ: Ο διεθνής συνασπισμός πρέπει να ανακαταλάβει τη Μοσούλη και τη Ράκα
Ο διεθνής συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ ο οποίος μάχεται εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) πρέπει να ανακαταλάβει τη Μοσούλη και τη Ράκα και θα αναπτύξει χερσαίες δυνάμεις στο πλαίσιο των επιχειρήσεών του για να το επιτύχει, δήλωσε χθες Παρασκευή ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Άστον Κάρτερ.
«Πρέπει να τους καταστρέψουμε σε αυτά τα δύο μέρη, και θα ήθελα να το κάνουμε το συντομότερο δυνατόν», είπε ο Κάρτερ κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC από το Νταβός της Ελβετίας.
Ο ίδιος σημείωσε ότι ο συνασπισμός χρησιμοποιεί επιδρομές και βόμβες για να πάρει των έλεγχο των οδικών συνδέσεων των δύο πόλεων και τη διακοπή των επικοινωνιών ανάμεσά τους.
«Αυτό θα διαχωρίσει ουσιαστικά το ιρακινό θέατρο από το συριακό θέατρο» επιχειρήσεων, εξήγησε.
Ο Άστον Κάρτερ είπε ότι θα προστεθούν πιθανόν και άλλοι στρατιώτες για να υποστηρίξουν αυτούς που έχουν ήδη αναπτυχθεί επί του πεδίου, αλλά επισήμανε ότι μέρος της στρατηγικής προβλέπει να κινητοποιηθούν ντόπιες δυνάμεις «αντί να γίνεται προσπάθεια να υποκατασταθούν».
Εξάλλου ο Κάρτερ κατηγόρησε ορισμένα από τα κράτη που έχουν ενταχθεί στον συνασπισμό ότι «δεν κάνουν απολύτως τίποτε» για να συμβάλλουν στις επιχειρήσεις εναντίον του ΙΚ.
Ο τόνος του επικεφαλής του αμερικανικού Πενταγώνου βρέθηκε σε ευθεία αντίστιξη με τη συνήθη ρητορική των στελεχών της αμερικανικής κυβέρνησης, που γενικά τείνουν να υπογραμμίζουν τη συνεργασία μεταξύ των 65 κρατών του συνασπισμού και να χρησιμοποιούν το σύνθημα «μία αποστολή, πολλές χώρες».
«Πολλά» κράτη μέλη του διεθνούς συνασπισμού «δεν κάνουν αρκετά, ή δεν κάνουν τίποτε απολύτως», είπε ο Κάρτερ. «Θα μπορούσαμε να κάνουμε περισσότερα μόνοι μας», αλλά «θα επιθυμούσαμε και οι άλλοι να κάνουν αυτό που τους αναλογεί», συνέχισε.
«Έχουμε ανάγκη (και) οι άλλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους, κανείς δεν μπορεί να εκστρατεύει μόνος του», σημείωσε.