Έντονες ανησυχίες ενεργειακές αλλά και ασφάλειας έχουν προκαλέσει τα αποτελέσματα της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Ρωσία.
Αιτία οι δηλώσεις κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξη Τύπου με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμιρ Πούτιν αναφορικά με την αναβάθμιση του ρόλου της Ελλάδας σε γεωπολιτικό και ενεργειακό επίπεδο.
Ο τουρκικός Τύπος με εκτενείς δημοσιεύσεις αναφέρεται στην δήλωση του Α. Τσίπρα για τον ελληνικό αγωγό ο οποίος όπως είπε δεν θα ονομάζεται «τουρκικό ρεύμα» αλλά ελληνικό και κατά τους Τούρκους η θέση αυτή της Ελλάδας ερμηνεύεται ως προσπάθεια για να μην υπάρχει κανενός είδους εξάρτηση από την Τουρκία στο θέμα της ενέργειας.
Παράλληλα οι Τούρκοι δεν παρέλειψαν να τονίσουν τις δηλώσεις του Ρώσου προέδρου που αναβάθμισε την γεωπολιτική αξία της Ελλάδας, σύμφωνα με τις οποίες στόχος είναι να καταστεί ενεργειακό κέντρο της Ευρώπης και κέντρο διανομής του ρωσικού φυσικού αερίου στην Δύση.
Πέρα όμως από τα ενεργειακά η ανησυχία της Τουρκίας είναι κατά πολύ ευρύτερη και αφορά το συνολικό πλαίσιο σχέσεων της Ελλάδας με τη Ρωσία το οποίο φέρνει τον φόβο της δημιουργίας ενός ελληνορωσικού τόξου από τη Μαύρη Θάλασσα μέχρι και την Κρήτη και ακόμη παραπέρα.
Εάν δε, σε αυτό προστεθούν Κύπρος και Αίγυπτος τότε η απομόνωση για την Άγκυρα παίρνει εφιαλτικές διαστάσεις.
Είναι γνωστή άλλωστε η προσέγγιση της Μόσχας με το Κάϊρο στον τομέα της άμυνας με την παραγγελία ρωσικών όπλων σε μια περίοδο όπου οι σχέσεις της Τουρκίας με την Αίγυπτο βρίσκονται στο χειρότερο δυνατό σημείο.
Η Άγκυρα θεωρεί πως μια δημιουργία ενός άξονα Μόσχας-Αθήνας-Λευκωσίας-Καίρου θα καταλήξει στη δημιουργία ενός «ενιαίου ενεργειακού χώρου», με την οριοθέτηση των ΑΟΖ των χωρών και τη Μόσχα ως εγγυητής για την ασφάλειά του.
Άλλωστε οι πρόσφατες δηλώσεις του ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης είχε ανακοινώσει ότι η ρωσική πλευρά δεσμεύθηκε για συμμετοχή ρωσικών εταιρειών στο διαγωνισμό για έρευνες υδρογονανθράκων σε 20 θαλάσσια οικόπεδα στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης.
Αυτό σημαίνει ότι η Ρωσία δεν ενδιαφέρεται γενικώς και αορίστως για την Ν.Α. Μεσόγειο αλλά το ενδιαφέρον της είναι ουσιαστικό με ενεργή συμμετοχή στα ενεργειακά δρώμενα.
Έτσι η συμφωνία αρχικά μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου και Ελλάδας και Κύπρου αναφορικά με τις εθνικές ΑΟΖ του κάθε κράτους μπορεί να δημιουργήσει ένα ενιαίο ενεργειακό περιβάλλον που θα ξεκινά από τις ακτές της βόρειας Αφρικής και θα καταλήγει στην Μακεδονία την οποία θα διασχίζει ο “Greek Stream” σύμφωνα με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού.
Η Ρωσία είναι σε θέση να εγγυηθεί κάτι τέτοιο, όπως και τη δημιουργία του υποθαλάσσιου αγωγού που θα συνδέει την Κύπρο με την Ελλάδα ενώ εάν στην εξίσωση προστεθεί και το Ισραήλ τότε η Τουρκία θα βρεθεί πρακτικά ενεργειακά «περικυκλωμένη» από την Μαύρη Θάλασσα μέχρι τις ακτές της Μ. Ανατολής.
Άλλωστε ας μην ξεχνάμε και την συμφωνία Κύπρου και Ρωσίας για τον ελλιμενισμό ρωσικών πολεμικών σκαφών στη Μεγαλόνησο.
Και να σημειωθεί με καμία από τις χώρες αυτές η Τουρκία δεν διαθέτει καλές σχέσεις το αντίθετο μάλιστα.
Προς αυτή την κατεύθυνση άλλωστε κινείται και η Ελλάδα άσχετα από τις μετέπειτα εξελίξεις με το ταξίδι του πρωθυπουργού στη Μόσχα.
Όπως είχε δηλώσει ο Έλληνας υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος από την Κύπρο θα επιδιώξει την πραγματοποίηση κοινών στρατιωτικών ασκήσεων μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου και Ισραήλ κάνοντας τους Τούρκους να… παθαίνουν αναφυλαξία από μια τέτοια προοπτική.
Μάλιστα ο ΥΕΘΑ πρόκειται να επισκεφθεί την Αίγυπτο στις 20 Απριλίου σε μια επίσκεψη με ξεχωριστή και βαρύνουσα σημασία.
Και σίγουρα τα σχόλια στον τουρκικό Τύπο από την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στη Ρωσία επιβεβαιώνουν αυτό το γεγονός. Οι μελλοντικές εξελίξεις αναμένονται να είναι ενδιαφέρουσες.